Ovu nedelju još uživam, a onda od ponedeljka definitivno počinjem da trčim. Stvarno mi se ne da po ovim visokim temperaturama, imam gomilu obaveza ove nedelje, a još su na prognozi najavili i kišu…


Verujem da niko od nas nije izuzetak kada se radi o smišljanju izgovora kako bismo za još malo odložili dugoplanirani početak bavljenja fizičkom aktivnošću. Kao i obično, prvi korak je uvek najteži, i psihički i fizički, budući da zahteva promenu životnog stila koja je naporna za naše telo. U odnosu na većinu oblika rekreacije, velika prednost trčanja je što u potpunosti sami biramo gde, kada i koliko želimo da nam traje trening. Drugim rečima, trčanje je vrlo lako prilagoditi svim našim obavezama i preferencijama. Jutarnji tipovi mogu da trče ujutru pre posla, dok oni kojima je važna svaka minuta sna mogu da iskoriste večernji deo dana kada su i temperature niže.

Kao jedan od najprirodnijih oblika kretanja, trčanje ne znači samo skakanje s noge na nogu nekoliko kilometara dnevno, već uistinu predstavlja životnu filozofiju koja menja shvatanje sveta, ali i samoga sebe, kod svakoga ko počne da se bavi ovom aktivnošću. Sa pređenim kilometrima i vaše telo će početi da se menja, a promenu ćete primetiti i u životnim navikama, načinu razmišljanja, ishrani… Mislim da nema potrebe da vam objašnjavam zašto je upravo atletika krajica svih sportova, a trčanje njen najpolularniji deo. Imena koja oličavaju najznačajnije trkačke karijere na planetarnom nivou kroz istoriju ovog prasporta, kao što su: Džesi Ovens, Karl Luis, Sebastian Kou, Irena Ševinksa, Merlin Oti, Jusein Bolt ili Mo Farah, samo podsećaju koliko je trčanje popularno i značajno u svim razmerama.


Kao i sa svakom drugom fizičkom aktivnošću, i kod trčanja treba voditi računa o prevenciji povreda. Možda najvažnije stvari koje treba da uzmete u obzir prilikom početka bavljenja trčanjem su tehnika, sigurno okruženje i oprema. Naravno, od odeće u početku može da posluži bilo šta u čemu se osećate prijatno, pokretno i nesputano, iako ozbiljniji trkači i ovome pridaju veliki značaj. Ono što treba da od samog početka vrlo ozbiljno shvatite je izbor obuće. Patike su ubedljivo najvažniji deo opreme svakog trkača, a od njihovog kvaliteta zavisi uticaj svakog kontakta sa površinom po kojoj trčimo, ne samo na zglobove, već na celo naše telo. Obuća koja nije namenjena za trčanje može da dovede do kratkotrajnih povreda, ali i do puno ozbiljnijih, dugoročnih oštećenja.

Razloga za početak trčanja je na pretek, zato nemojte više da odlažete, nego već danas obucite udobnu i kvalitetnu sportsku opremu i počnite sa treningom. Znam, prvi korak ka realizaciji bilo kog životnog cilja je uvek najteži, ali ako imate na umu da će kontinuirani trening trčanja vaše živote učiniti mnogo srećnijima, a vaše telo zdravijim, razlozi za čekanje ne postoje!  

Autor: Nikola Penić