Trčanje
29.06.2018.

KAKO SE PRIPREMITI ZA DUGE TRKE?

Trčanje

Bilo da trčite sami ili sa nekom ekipom, intervalne treninge morate da primenjujete. Do sada vam se sigurno činilo kako je to beskorisno, trčati brzo-polako, jer 4.5 km ne može da se poredi sa 21 km ili 42 km za koje se spremate. Međutim, ovde nije reč o kilometraži, već o vašim mišićima, srcu i telu.

Dugoprugaši se neretko ''navuku'' na dužine i misle kako je samo to dovoljno da se telo spremi za sledeću trku. Ipak, pri intervalnom trčanju dešavaju se drugačiji metabolički procesi koji će vam, iako trčite ''samo par kilometara'', pomoći da sledeći put lakše i brže istrčite trku.

 

Zašto se intervali trče kratko?

Zato što su naporni i za mišiće i za srce. Ukoliko trčite npr. 200-400 m sa 80% brzine i posle toga kaskate npr. 100-200 m, svoje telo možete dovesti u stanje šoka, jer stalna promena ritma izaziva promenu u radu srca. Ovakav način trčanja podiže puls na vrlo visoke brojeve i zato je potreban određen period da se puls smiri.

U početku će vam biti teško, ali kako se serije budu nizale biće vam sve lakše i bićete sve brži.

Kako to pomaže kod dugih distanci?

Intervalno trčanje će vas ubrzati, jer ćete upoznati svoje telo i svoje granice. Baš kao što trčanjem distance upoznajete granice svoje fizičke i psihičke izdržljivosti, tako trčanjem intervala upoznajete svoju snagu i brzinu. Vremenom ćete postati brži i ono što je prvobitno bilo nemoguće, odjednom će postati vaša rutina. Dužine ćete trčati brže, a srce će vam se manje zamarati i radiće na nižem broju otkucaja, jer konstatno trčanje laganijim tempom za njega neće predstavljati problem.

 

Kako ja trčim intervale?

Intervali su mi naporni, jer uvek izgledam kao da se borim za život, ali sam posle toga lakša od leptira i brža od geparda... ili bar imam takav osećaj. Trčim ih na stazi SC “Olimp” gde unutrašnji krug ima 250 m, a trening izgleda ovako:

- 2 km laganog trčanja da se zagrejem;

- 6 puta 250 m sprinta sa pauzama od 40 sekundi između krugova, tokom kojih se šetam ili stojim i pokušavam da dođem do vazduha;

- pauza između serija - 3 min.

Radim između dve i tri serije. Nakon toga sledi 1 km laganog rastrčavanja.

Bitno je da znate sledeće: slušajte svoj orgnizam, vodite računa da se ne preforsirate zbog rada srca (ne spremate se za Olimpijske igre) i intervale radite jednom nedeljno. Ovim treningom sagorevate mnogo masti i imajte na umu da se trbušnjaci stvaraju upravo intervalima.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Trenutno nema komentara