Vesti

POTREBNA VAM JE POMOĆ? POZOVITE NAS BESPLATNO NA 0800 003 004 ILI NAM PIŠITE

Početkom godine, brend ASICS nas je obradovao GEL-NIMBUS™ 25 patikama, najnovijom verzijom Gel-Nimbus modela koja je zvanično i najudobnija patika za trčanje do sada. Ako ste imali dilemu prilikom odabira najboljeg saveznika na stazi, vreme je da zastanete i saznate zašto je novi GEL-NIMBUS™ 25 neprikosnoveni izbor profesionalnih i rekreativnih trkača širom sveta.

 

ASICS je na razvoju ovog modela posvećeno radio više od 18 meseci, jačajući kroz korisničku validaciju i brojna testiranja svoju ambiciju da GEL-NIMBUS™ 25 postane patika koja će promeniti percepciju trčanja i pomoći svakom trkaču da zaista oseti razliku. Prema rečima Laure Bolgen, senior menadžera iz ASICS-a, razvoj novog Gel-Nimbus modela bio je pravi izazov za sve članove tima, jer je od samog početka lestvica postavljena visoko, a očekivanja od ovog modela bila su izvan dotadašnjih standarda. “Prateći ASICS filozofiju dizajna, koristili smo testiranje na trkačima, biomehanička istraživanja, održive metode i višedecenijsko iskustvo u proizvodnji patika, kako bismo kreirali proizvode koji će pružiti najbolji osećaj i telu i umu".

 

Test udobnosti

 

Dizajn ovog modela osmišljen kako bi pomogao svima da iskuse moć koju trčanje ima na telo i um. Ocenjen od strane trkača, na nezavisnom testu Biomechanics laboratorije iz Južne Australije, kao broj 1 kada je reč o komforu, GEL-NIMBUS™ 25 nudi nenadmašnu udobnost i mekoću prilikom dodira stopala sa podlogom. Ključ je u PureGEL™ tehnologiji koja je još laganija i mekša u odnosu na prethodne GEL™ tehnologije, nije vidljiva spolja i strateški je integrisana u srednjem đonu kako bi apsorbovala udar i omogućila glatko trčanje.

 

Doktor Kris Bišop iz Biomechanics laboratorije u Južnoj Australiji osmislio je nezavisnu studiju kako bi uporedio udobnost GEL-NIMBUS™ 25 patika sa tri vodeća konkurentska modela, kao i svojim prethodnikom, Gel-Nimbus 24. Studija je bazirana na tri istraživačka pitanja, uključujući i najvažnije: Da li je GEL-NIMBUS™ 25, u poređenju sa konkurentnim modelima, najudobnija patika za trčanje? U ovom istraživanju angažovano je ukupno 100 učesnika (52 muškarca i 42 žene) koji su testirani u periodu od 8 nedelja. Učesnici su imali priliku da trče u svih pet modela, prilagođenih tako da se ne vidi o kom modelu je reč. Trčanje se odvijalo na specijalizovanoj traci 3 minuta brzinom od 10km/h, nakon čega je od učesnika zatraženo da ocene udobnost svakog od ovih modela na osnovu unapred utvrđenih kriterijuma, uključujući nivo podrške na peti i prstima, stabilnost patika i fleksibilnost prednjeg dela. Rezultati testiranja su nedvosmisleno potvrdili da su Gel-Nimbus 25 zvanično najudobnije patike.

Prema rečima Krisa Bišopa, komfor je perceptivan factor koji nije biomehanička varijabla i nije isti za svaku osobu. Ali, bez obzira na to, GEL-NIMBUS™ 25 je statistički zauzeo prvo mesto među testiranim modelima.

 

Tehnologije i inovacije

 

Ove patike dolaze sa unapređenim, ultralaganim FF BLAST™ PLUS ECO punjenjem koje sadrži 20% više pene u poređenju sa ranijim verzijama, od čega je bar 20% materijala dobijeno iz obnovljivih izvora, poput otpada nastalog u procesu obrade šećerne trske.

U potpunosti nov, fleksibilan i prozračan jezičak u kombinaciji sa mekom, pletenom konstrukcijom u predelu članka omogućava lakše obuvanje i prilagođavanje stopalu, dajući vam još bolji osećaj prilikom trčanja.

Da li su ovo zaista najudobnije patike za trčanje? Udobnost je subjektivna stvar, zato procenite sami. Testirajte poslednju inovaciju od ASICS-a i kaži nam kakav je osećaj trčati u njima. GEL-NIMBUS™ 25 patike u veličinama za žene i muškarce sada su dostupne u Run’n More prodavnici, kao i online po ceni od 24.999 RSD.

 

Run'n More tim

Trkači koji su do sada prelazili distance u Asics Nimbus patikama najbolje znaju kakvim performansama se one mogu pohvaliti – besprekoran dizajn, komfor i podrška koju osetite pri svakom koraku. Taman kada pomislite da ne može bolje, Asics nas iznenadi najnovijom verzijom ovog modela. Reč je o Gel-Nimbus 24 patikama revolucionarnog dizajna, sa inovativnom tehnologijom srednjeg đona koja vam pomaže da lakše savladate duge deonice. Koje su prednosti ovog modela i zašto bi trebalo da ga uvrstite u svoju kolekciju, pročitajte u nastavku teksta.

Prve GEL-NIMBUS™ patike sa inovativnom FF BLAST™ PLUS tehnologijom

 

Asics je među trkačima prepoznat kao brend koji je kontinuirano posvećen razvoju novih tehnologija i modifikacijama dizajna, kako bi maksimalno unapredio vaše iskustvo trčanja. Zbog toga smo navikli da nas uvek iznenade nekim inovativnim modelom u ponudi. Ovog puta je to Gel-Nimbus 24, patika za koju kreatori iz Asics-a tvrde da menja percepciju trkača o pokretu. Prema rečima Tomohira Nagase, generalnog menadžera sektora za razvoj kompanije Asics, ove patike će omogućiti trkačima da u potpunosti osete sve benefite pokreta. Zahvaljujući FF BLAST™ PLUS tehnologiji koja je smeštena u srednjem đonu, smanjuje se pritisak prilikom dodira stopala sa podlogom, a optimalan povrat energije pri svakom odrazu je zagarantovan. Ovo je naročito važno kada prelazite veće kilometraže, jer što su patike udobnije, vaše noge će biti odmornije, a samim tim spremnije da izdrže napor.  

Upoznajte se sa dizajnom koji drastično redukuje težinu patika

 

Ukoliko vam je težina jedna od glavnih referenci prilikom odabira patika za trčanje, treba da znate da je najnovija Gel-Nimbus verzija lakša od svojih prethodnika za oko 20 g, a da pritom nimalo ne gubi na funkcionalnosti i komforu. Reč je o Trusstic System® tehnologiji koja u kombinaciji sa ASICS LITE™ redukovanim trakcionim đonom čini da sve vreme imate utisak kao da ništa ne nosite na nogama. Gornjište od prozračnog mrežastog materijala i izuzetno fleksibilnih panela, postavljenih na bočnim stranama, lako se prilagođava svakom pokretu stopala. Unutrašnjost gazišta je obložena OrthoLite™ X-55 uloškom, što je dodatna prednost kada govorimo o udobnosti. I ova verzija se može pohvaliti dinmičnim, koloritnim izgledom kojim dominiraju ekspresivne boje, prepoznatljivi logo brenda i reflektivni detalji koji povećavaju vidljivost u uslovima noćnog trčanja.

Gel-Nimbus 24 patike su dizajnirane za trkače sa neutralnom pronacijom i supinacijom. Dostupne su u više različitih kombinacija boja, u veličinama za muškarce i žene, a možete ih pronaći u našoj prodavnici u Uzun Mirkovoj 10 ili poručiti online.

 

Run' n More tim

 

 

Trčanje je jedan od najboljih načina da pobedite sebe. Ovog puta sam odlučio da preispitam svoje mogućnosti na ultramaratonskoj trci koja je pre nekoliko dana održana na Paliću. Istračati dužinu staze od 50 kilometara bio je pravi izazov. Vremenska prognoza uopšte nije obećavala dobar rezultat – temperatura je bila visoka, preko 30 stepeni. Sunce i toplo vreme do sada su mi bili najveći neprijatelji na trci. Ali, došao sam da se borim –  ili će vreme i staza pobediti mene ili ću ja pobediti njih

 

Izazovi i krize na stazi dugoj 50 kilometara

 

Zbog vremenskih okolnosti, start je bio zakazan za 6 časova ujutro. Staza je kružna, dužine 535 metara i treba preći skoro 100 krugova. Prvih sat vremena je sve bilo u redu, međutim, kasnije nastaju problemi. Temperatura je porasla sa 19 na 24 stepena i počela da mi otežava disanje. Povećano znojenje pokušavam da nadoknadim uzimanjem tečnosti i izotoničnih pića. Teško dišem, padam sa ritmom. Zbog vrućine ne uspevam da održim tempo na 3:55 po kilometru, i padam na preko 4 minuta. Uzimam gel koji treba da mi nadoknadi potrošeni šećer. Dolazi drugi sat trke, uspevam da stabilizujem ritam trčanja i da se vratim u trku. Uzimam 3 tablete dekstroze i odmah se osećam mnogo bolje. Savladao sam krizu. Vrlo je bitno da sačuvate prisebnost i da osećaj slabosti ne ovlada vama, već da snažno verujete da ćete se vratiti u željeni ritam. Dolazi treći sat trke, protrčavam ispod tuša koji je instaliran na stazi. Hladna voda mi pomaže da savladam vrućinu. Još osam krugova do kraja. Temperatura je prešla 30 stepeni. Ponavljam u sebi: "Hajde Ivane, šta je ovo za tebe, izdrži“. Još tri kruga, još dva i – poslednji krug. Uspeo sam! Pobedio sam sebe, pobedio sam vreme i stazu, osvojio srebrnu medalju i postao viceprvak Srbije u ultramaratonu na 50 kilometara.

Koliko je važan adekvatan odabir patika

 

Jedan od najvažnijih kriterijuma prilikom trčanja na duge staze jeste odabir patika. Dvoumio sam se da li da trčim ultramaraton u modelu Saucony Endorphin Pro ili u Nike Zoom Fly. Nike sam uzeo tri dana pred trku, a Saucony tri nedelje ranije. Pošto sam u Endorphin patikama prešao više kilometara i noge su se već navikle na njih, odlučio sam da ne rizikujem sa modelom koji nije bio dovoljno razgažen. Pokazale su se kao izuzetno efikasne. Đon je urađen od pene koja amortizuje energiju svakog koraka. Peta je izdignuta oko 3 cm, što daje odličnu poziciju kukova i gura telo prema napred. Do sada sam uglavnom trčao u adidas Adizero Adios modelu u kojem sam oborio državni rekord u ultramaratonu 2016. godine.

 

Važni saveti za trkače koji trče ultramaraton

 

Ukoliko odlučite da trčite ultramaraton, važno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da prođete što bezbolnije. Na distanci od 50 kilometara, trkač u proseku napravi oko 35000 zamaha rukama i nogama. Pritom dolazi do trenja pazušne jame, bradavice mogu da prokrvare i dođe do ojeda prepona. Potrebno je pre starta namazati kremom preponski i pazušni deo, a na bradavice zalepiti hanzaplast. Ako je sunce jako, staviti belu maramu ili kačket i obavezno zaštitne naočare. Usled visoke temperature, treba piti više tečnosti i polivati se vodom. Redovno uzimati gelove i piti izotonična pića, da bi se nadoknadili ugljeni hidrati koji se izgube tokom trke. 

 

Ivan Miškeljin

 

Prošlog leta, dok sam čekao prevoz na stanici u Takovskoj ulici, prišao mi je slabovid čovek koji je u ruci držao beli štap i pitao me da li je autobus prošao. Napolju je bila veoma visoka temperatura. Rekao sam mu da nije i upitao ga da li mu je vruće. On mi je dao odgovor koji me je iznenadio i naveo na razmišljanje – Nije mi vruće, jer vreme dolazi iznutra. Zatim je ušao u autobus koji je baš u tom trenutku stigao, a ja sam ostao na stanici zatečen. Dugo sam razmišljao o njegovim rečima i došao do zaključka da od našeg unutrašnjeg stanja zavisi i vreme. Ono što nosimo u sebi reflektuje se na spoljašnjost, pa tako i najružnije vreme može biti lepo, ako smo iznutra ispunjeni radošću i vedrinom. Ovaj događaj me motivisao da iz drugačije perspektive doživim svet oko sebe – odlučio sam da naredni Beogradski polumaraton istrčim sa povezom preko očiju.

Na samom startu trke video sam nasmejana lica ljudi obučenih u majice različitih boja i sunce od kog se nije moglo gledati. Zatim sam stavio povez preko očiju i tog trenutka je nastao potpuni mrak. Strah i panika su bili prvi osećaji, ali oni su ubrzo nestali. Čulo sluha i dodira su počeli da preuzimaju ulogu koju je do tada imao vid. Negde sam pročitao da je čulo vida dominantnije od ostalih čula i da čak 70 procenata informacija o spoljašnjoj sredini dobijamo preko čula vida.

 

Dužinom cele staze pratio me je vodič koji je sa mnom bio povezan trakom koju smo oboje držali u rukama. On me je navodio i govorio mi kada da stanem ili krenem i na šta sve treba da pazim da se ne bih sapleo. Zanimljivo je da uticaj jakog sunca i visoke temperature nisam osećao, ali se čulo dodira izoštrilo – osećao sam svaki uspon i nizbrdicu. Zvukovi su se takođe izoštrili, a sluh je postao istančan, tako da sam čuo i ono što verovatno ne bih da nisam imao povez na očima. Zvukovi bubnjeva, pištaljki, aplauza i navijanja bili su toliko upečatljivi da su izazivali jednu posebnu emociju.

 

Stižem do cilja – po intenzitetu glasova posmatrača znao sam da je blizu. Prelazim ciljnu liniju, skidam povez i ponovo vidim sunce. Sada znam i razumem reči slepog čoveka sa stanice – način na koji doživljavamo svet oko nas zapravo je projekcija onoga što nam se dešava iznutra. Još važnije – slepi čovek mi je pokazao kako da vidim.

 

Ivan Miškeljin

Ostalo je nešto manje od 48 sati do 35. Beogradskog maratona, najveće sportske manifestacije u Srbiji. Nadam se da ću mnoge od vas videti već na startu, ali na cilju vas očekujem sve! Ako ne trčite, dođite da navijate, jer je podrška jako važna.

Neću vam ovde mnogo pisati o ishrani pred trku, ali ću sa vama podeliti nekoliko korisnih informacija koje će vam sigurno pomoći da što bolje izgurate trku.

 

PRIPREMITE VAŠA STOPALA

 

Poslednja stvar koju treba da uradite u subotu uveče je da isečete nokte na nogama i lepo ih oblikujete, tako da vam nokat ne prelazi živac baš mnogo i da ne bude ni sa jedne strane oštar. Ukoliko je duži, može da otpadne mesec ili dva nakon trke, što znači da u julu nećete rado nosiiti otvorenu obuću. Ako nokte ne oblikujete lepo, vrlo verovatno će vam oštra ivica zadati velike muke već posle 10. kilometra.

ODABERITE ODGOVARAJUĆU GARDEROBU

 

Prva preporuka je da nikako ne obučete garderobu za trčanje koju pre toga niste nosili i niste se navikli na nju. Ako nikada niste trčali u šorcu, nemojte ni sada, preživećete i u helankama. Ono što obavezno preporučjem muškarcima je da prelepe flastere preko bradavica, kako bi sprečili njihovo krvarenje usled trenja sa mokrom majicom. Manje će vas boleti jednokratno skidanje flastera, nego osetljive i krvave bradavice.

 

ZAŠTITITE SE OD SUNCA

 

Opet moram da napomene da ne radite ništa što već niste radili, znači − ako ne trčite sa kačketom i naočarima za sunce, onda to nemojte raditi ni sada. Eventualno možete da probate sa kačketom koji ima probušenu rupu, odnosno ne prekriva vam glavu u potpunosti. Ako ne slušate muziku dok trčite, nemojte ni sada, naročito zato što je učešće na trci interesantno i sigurna sam da vam neće biti dosadno. Lice i ramena obavezno namažite zaštitnim faktorom i tako naučite da čuvate svoje telo od sunca koje je najavljeno za ovo jutro.

PONESITE NAJOSNOVNIJE STVARI

 

Na trci će vam biti potreban vaš startni broj i mobilni telefon, sve ostalo ćete imati na stazi. Mobilni će vam poslužiti kako biste napravili neki selfi ili video i to podelili na društvenim mrežama. Na taj način ćete sigurno inspirisati bar jednu osobu da istrči maraton. Vodu imate na stazi i ne morate da stajete odmah kod prvog punkta, jer će voda biti obezbeđena na više mesta. Što se tiče hrane tokom trčanja maratona, ukoliko inače ne koristite gelove, nemojte ni sada to raditi. Ako ne pijete izotonike, ni sada ih nemojte piti, sve dok se ne domognete cilja. Kada dođete do cilja, jedite i pijte šta vam duša ište!

Zapamtite, ovu trku trčite za sebe i trkate se samo sa sobom. Temperatura će biti visoka, pa ako pomislite da možete brže da trčite, vi ipak usporite, da biste se osećali prijatno. Najvažnije je da trku završite na nogama, zato slušajte svoje telo i ne radite ništa što prevazilazi okvire vaše uobičajene rutine.

 

Vidimo se na cilju!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostalo je još samo nekoliko dana do 35. Beogradskog maratona. Ukoliko ste već imali priliku da istrčite jednu od dve maratonske deonice, sigurno vam je poznat osećaj nestrpljenja i neizvesnosti koji se javlja nekoliko dana pre trke. Dok razmišljate kako da stignete do cilja, ne zaboravite na male, ali korisne detalje koji vam mogu pomoći da uspešno završite trku.

 

PRIPREME DAN PRE TRKE

 

Ovo je verovatno najstresniji period za većinu trkača, a posebno za one koji prvi put trče maraton ili polumaraton. Najbolje što možete da uradite dan pre trke jeste da ne paničite i nipošto ne menjate svoju rutinu. Naglo menjanje rutine može biti stresno za organizam, pa vam savetujemo da samo modifikujete već dobro razrađen plan dnevnih aktivnosti. Ukoliko ste praktikovali svakodnevne treninge, možda bi bilo bolje da 24 sata pre trke odmarate, kako biste napunili baterije. Ne zaboravite − sve što ste radili u prethodnih nekoliko meseci ne može da zameni jedan trening, ali kvalitetan odmor i san mogu u mnogome uticati na vaše performanse tokom trke. Lagani trening se savetuje isključivo profesionalnim sportistima, dok se rekreativcima preporučuje lagano istezanje.

Jedite lagano

 

Pravilna ishrana je od vitalnog značaja tokom celog procesa treninga, a ne samo dan pre trke. Pod pretpostavkom da je vaša ishrana bila zdrava i uravnotežena, dan pre maratona bi trebalo da sledite svoju uobičajenu rutinu. Pažljivo razmotrite sadržaj poslednjeg obroka u danu pre trke. Većina maratonskih dešavanja održava se u jutarnjim časovima. Ako je tako, vaš poslednji obrok od prethodnog dana najviše će uticati na rezultate. Obavezno pazite na unos vlakana, jer višak vlakana može dovesti do povećane potrebe za pražnjenjem creva. Takođe, pokušajte da izbegavate masnu, začinjenu hranu i alkohol.

 

Ne preterujte sa ugljenim hidratima

 

Iako je pojačan unos složenih ugljenih hidrata važna komponenta ishrane pre trke, preterana količina može negativno uticati na vaše performanse. Zato bi trebalo da izbegavate unošenje ugljenih hidrata dan pre trke. Neretko, trkači pokušavaju da nadoknade ugljene hidrate noć pred trku, kako bi njihovo telo u poslednjem trenutku napravilo dodatne zalihe glikogena. Neki to rade u nadi da će poboljšati svoje performanse, dok u stvarnosti, kratkoročno punjenje ugljenim hidratima može učiniti da se ujutru osećate usporeno i naduto, posebno ako trčite manje od 90 minuta.

Hidrirajte se

 

Vodite računa da održavate dobru hidrataciju, baš kao i svaki drugi dan. Malo je dokaza koji ukazuju na to da unos vode ili sportskih pića u poslednji čas nudi bilo kakvu korist za vaš učinak na stazi. Najbolje bi bilo da na dan trke i tokom iste nastavite da održavate režim hidratacije koji ste primenjivali pre, za vreme i nakon uobičajenih treninga.

 

Pripremite svoju opremu

 

Proverite vremenske prilike, posebno ako je vaša trka ujutru. Obucite se za vreme koje je oko 15 stepeni toplije od predviđene temperature, jer će se telo dodatno zagrejati tokom trčanja. Koliko god primamljivo bilo, izbegavajte da nosite novu opremu. Oprema koju niste testirali ranije verovatno neće ispuniti očekivanja, a vaše trčanje bi u tom slučaju moglo biti neprijatno i bolno. Patike treba da budu razgažene i isprobane bar mesec dana pre trke, a odeća komotna i izrađena od tehnološki unapređenih materijala.

Pripremite sve ostale potrepštine, kao što su vaš maratonski broj, trkački pojas i svi materijali za registraciju da biste smanjili nepotrebni stres. Analizirajte svoju rutu. Dobro je upoznati se unapred sa stazama kojima ćete trčati.

Dobro se naspavajte

 

Od suštinskog je značaja da vaše telo i um budu odmorni. Mnogi imaju tremu noć pre trke i teško ih „hvata“ san. Ako vam se dešava da ne možete da zaspite noć pre nekog važnog događaja, unapred isplanirajte svoju rutinu spavanja. To će vam pomoći da se odmorite i nadoknadite sve potencijalne poremećaje sna koji se mogu javiti noć pre trke. Ograničite izlaganje plavom svetlu − svetlost koju emituju televizori, mobilni telefoni i tableti menja ritam spavanja. Izbegavajte da jedete tešku hranu kasno uveče. Mnogi ljudi su otkrili da meditacija ili slušanje opuštajuće muzike mogu smiriti um i pomoći telu da se pripremi za san.

 

PRIPREME NA DAN TRKE

 

Nakon buđenja ne bi trebalo da idete pravo na trku, jer vaše telo neće biti spremno da deluje na svom optimalnom nivou. Preporučuje se buđenje bar tri sata pre početka trke, uz lagani obrok sa ugljenim hidratima. Granola bar i banane su odličan izbor za vaš doručak. Izbegavajte hranu bogatu vlaknima (uključujući voće sa korom, kao što su jabuke i kruške) da biste izbegli pražnjenje creva neposredno pre i tokom trčanja.

Dođite na događaj jedan do dva sata ranije. Dajte sebi dovoljno vremena da se registrujete, zagrejete i pronađete svoju početnu poziciju. Vaše zagrevanje ne treba mnogo da se razlikuje od rutine koju ste praktikovali na treningu. Imajte na umu da zagrevanje može da varira u zavisnosti od vremena i ukupne udaljenosti staze. Generalno, kraće trke zahtevaju više zagrevanja nego duže, a zagrevanje tokom hladnih dana oduzeće vam znatno više vremena, jer je mišićima teže da se pokrenu. Neki trkači mogu imati tremu neposredno pre trke. Ako je to vaš slučaj, isprobajte lagani džoging i vežbe dinamičkog istezanja da biste malo povećali broj otkucaja srca i zagrejali telo.

 

Najvažniji savet na dan trke je da se opustite i zabavite. Najteži posao ste već uradili, a sada vam ostaje da se prepustite i istrčite vašu deonicu najbolje što možete. Ako ste se vredno pripremali mesecima unazad, rezultati sigurno neće izostati.

 

Želimo vam dobar vetar u leđa i uspešan dolazak do cilja!

 

Run’ n More tim

Biti nov u nečemu nikada nije lako, pogotovo kada to iziskuje i psihički i fizički napor. Verovatno često pomislite kako je odustajanje opcija, ali nije. Nemojte uopšte to ni da pomišljate. Zato vam sada pišem neke od najboljih motivacionih poruka za trkače, koje sam godinama sakupljala po mrežama i u priči sa ljudima, a koje vam mogu značiti baš u tim trenucima odustajanja. Pročitajte ih u nastavku teksta.

U redu je da naizmenično trčite i hodate − početnik ste, a i neki dani su jednostavno bolji od ostalih.

 

Nikada ne verujte prvom kilomteru, on ume da slaže. Dajte vremena svom telu da se zagreje i uđe u “radnu temperaturu”.

 

Dobri dani vam jačaju samopouzdanje, loši dani vam jačaju karakter − volite i jedne i druge.

 

Upornost se uvek isplati.

 

Nikada se ne poredite sa drugima, već sa osobom koja ste juče bili.

 

Uživajte u trenucima trčanja u prirodi, to je vaše bogatstvo.

 

Budite zahvalni što možete da trčite.

 

Strpljenje je ključ dolaska do cilja.

 

Trčanjem vežbate strpljenje, što ćete najbolje videti u ostalim životnim sferama.

 

Vaše telo može da uradi sve što je vaš um naumio, vi samo treba da se pokrenete.

 

I loš trening je bolji od toga da ga uopšte niste ni uradili.

 

Nemojte štedeti na patikama za trčanje, one će vam biti najbolji prijatelj tokom vaše avanture.

 

Odmor je podjednako bitan kao i trening. Dajte svom telu dovoljno odmora.

 

Bez obzira koliko sporo idete, i dalje ste brži od onih što sede.

 

Verujte u sebe, jer će vam to dati dodatni vetar u leđa.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_

Da biste istrčali maratonsku ili polumaratonsku trku morate biti spremni da u svakom trenutku pružite svoj maksimum. Utreniranost, održavanje kondicije, stvaranje zdravih navika, fokusiranost i pre svega predanost su najbolji pokazatelji da ste na pravom putu. A kada se trud isplati, sasvim ste sigurni da ste pobedili, pre svega sebe, a onda i sve izazove koji su se našli pred vama. Kakav je osećaj kada istrčite zahtevnu trku, odnesete medalju i ostvarite svoj san, sa nama je podelila Biljana Cvijanović − dugoprugašica, kapiten adidas runners-a i pobednica 2. Beogradskog polumaratona.

Trčanjem se bavi već 26 godina ili kako voli da kaže − praktično od kada zna za sebe. Za nju je ovaj sport vid slobode i unutrašnjeg mira, a ne navika ili puko održavanje forme.

Trčim jer me to čini srećnom, zdravom i svojom. Ne volim izjave tipa “trčanje mi je život” i slično…Trčanje nije moj život, to je deo mene i mog života. Nešto što ja ubrajam u moju svakodnevicu, rutinu bez koje nije da ne mogu baš svaki dan, ali posle toliko godina bavljenja sportom, stvorite svom telu i duši naviku − hranu koja vam je potrebna da biste lepo funkcionisali. Jednostavno, trčim kroz život.

 

Kako i kada se rodila ljubav prema ovom sportu, pročitajte u nastavku teksta.

 

Ljubav i strast prema trčanju otkrila sam još kao devojčica sa 9 godina, i evo 25 godina posle i dalje trčim i uživam u tome svaki dan. Moj pvi susret sa kraljicom sportova desio se davne 1997. godine kada sam sa drugaricama otišla na stadion da se igramo. U to bezbrižno vreme, leto smo provodile igrajući se raznih društvenih igara, pa nam je stadion zbog toga postao omiljeno odredište. Tako jednog dana primetimo grupicu dečaka i devojčica kako trče zajedno iz kruga u krug, uz neizostavan osmeh na njihovom licu. Ostala sam do kraja njihovog treninga kako bih saznala o čemu se u radi i na koji način i ja mogu da se priključim i postanem deo te družine. Primetivši nas, trener nam je prišao i lepo i brzo objasnio kako treninzi funkcionišu i da su svi dobrodošli. U međuvremenu, pokazali su nam slike sa takmičenja na kome su nastupili nekoliko dana ranije, a bio je to famozni kros RTS-a. Tog trenutka sam znala da sledeća trka neće proći bez mene, i tako je i bilo.

Odluku da istrči svoj prvi maraton donela je zbog velike želje da ispuni normu za Olimpijske igre 2016. godine. To je bio maraton Pavo Nurmi u Finskoj (Turku). Na žalost, taj san nije uspela da ostvari, ali pobedu na njenom prvom i jedinom maratonu jeste, što će zauvek pamtiti. Istina, sa velikim bolom i žalom, ali i ogromnim ponosom i srećom u isto vreme.

 

Dosta suza, ali i osmeha nakon što su se utisci slegli. Maraton je jedna druga dimenzija u trčanju i to zaista svako treba da doživi na svoj način. Pre svega jedna velika borba sa samim sobom a tek posle sa konkurencijom. Jako je bitno trčati maraton isključivo zbog sebe, svojih snova i ciljeva a ne radi drugih. Uživajte koliko god je moguće u svakoj trci, koraku koji napravite i cilju kroz koji prođete. Biti i ostati zdrav, to je najvažnije.

 

Omiljena trka u kojoj je učestvovala

 

Iskreno, teško mi je izdvojiti omiljenu trku, rezultat ili priznanje. Rekla bih da kroz moje odrastanje i kategorije u kojim sam se takmičila, menjale su se i omiljene trke. Od školskih kroseva, uličnih trka,  državnih prvenstava do svetskih takmičenja. Ali svakako moram priznati − Beograski polumaraton/maraton je oduvek bio jedna od mojih omiljenih trka koju iz godine u godinu rado trčim. To je nešto što se ne propušta i ukoliko niste, molim vas nagradite sebe i istrčite najlepšu trku kroz naš grad.

Gde pronalazi motivaciju za trčanje?

 

Motivaciju pronalazim u svakom novom danu, usponima i padovima, lepom vremenu, dobrom društvu...Trčanje je moj mir i hir, kojim nikada ne opterećujem ljude oko sebe, već naprotiv, i njih motivišem.

 

Najveći izazov sa kojim se susrela

 

Jedan od najvećih izazova do sada bila je štafetna trka od Zagreba do Beograd 2020. godine sa mojom ekipom adidas Runners Belgrade. Bilo je jako teško ali MNOGO lepo. Po ko zna koji put, spoznala sam šta znači moć grupe, ljudi koji dele istu energiju, strast i zajedno idu ka cilju. Sa prijateljima je sve lakše pa ukoliko trčite sami i niste do sada trčali u društvu, probajte, mnogo je lepo. Kao i u svemu u životu, usponi i padovi su sastavni deo svega što radite. Koliko god da uživam u trčanju, ume kilometar da bude mnogo duži od hiljadu metara kada se ne osećam dobro, fizički ili psihički. Ali kada imate jasan cilj, sve se to da prebroditi. Ukoliko se tokom trke ne osećate najbolje, ukoliko se pojavi grč ili neka druga vrsta boli, usporite, stanite, prošetajte, malo se istegnite, odmorite svoje telo pa laganim korakom probajte da nastavite dalje. Ali napominjem, zdravlje je na prvom mestu, budite uporni i hrabri ali ostanite zdravi. Ukoliko je to psihička kriza, samo ću vam reći da je to nešto što isključivo radite za sebe i da je trenutak kada pređete tu ciljnu liniju neverovatan. Istrčati 21k ili 42k je za svaku pohvalu, svi su pobednici jer pobedite svoje strahove i nesigurnosti, a dobijete ogroman vetar u leđa i veru u sebe.

Saveti za trkače koji se spremaju da istrče maraton

 

Prvo i osnovno, nadam se da ste se lepo spremili i vredno trenirali prethodnih meseci i da ste pronašli najudobniji model patika za vas. Ukoliko je odgovor DA, onda nemate za šta da brinete. Obucite svoju srećnu, omiljenu kombinaciju za trčanje i krenite na start. Biće to jedan fenomenalan dan, preplavljen rekom tkača, navijača i pozitivne energije. Samo uživajte!

 

Biljanina preporuka patika za maratonske deonice

 

Ultraboost, definitivno! Za mene je to patika koja je dovoljno lagana, jako udobna, a boost pena ublažava i amortuzuje dodir sa tlom, smanjuje opterećenje pri svakaom koraku i pruža dodatnu energiju. Fenomenalna patika kako za treninge tako i za trke. Inovativnost ove godine je model Ultraboost 22 koji je napravljen isključivo za žene. Međutim, ukoliko ipak volite malo tvrđi model patika ali i dalje lagan, dajte priliku modelu SUPERNOVA+, verujem da ćete se oduševiti.

 

Run’n More tim

Znate onaj osećaj kada pobedite sebe i shvatite da možete i više nego što ste mislili? Upravo to se dešava kada istrčite svoj prvi maraton. Najduža i najzahtevnija maratonska distanca podrazumeva, ne samo fizičku, već i psihičku spremnost, a retko šta se može meriti sa ovom sportskom disciplinom. Kako se odlučiti na ovakav korak i kako ostati dosledan, najbolje će nam preneti Nela Bunčić, yugoslovenka_, istinski zaljubljenik u trčanje i učesnica u brojnim maratonskim trkama.

 

Pored svih obaveza u toku jednog dana, Nela jutro započinje, ni manje ni više nego − trčanjem. Doslednost i posvećenost su njen ključ uspeha, kako u poslu, tako i u svim drugim aspektima života, a neretko ima običaj da kaže da je kroz trčanje naučila mnogo toga o sebi.

 

Trčanje volim, pre svega, jer je to vreme za mene. Znate kako ljudi traže aktivnost u kojoj mogu da uživaju i budu sami, na primer: čitanje knjige, kuvanje, odlazak u salon lepote ili neki drugi hobi? Upravo tako je trčanje postalo aktivnost koja ispunjava moj život i nakon koje se osećam predobro. Trčanje volim i zato što me uči koliko sam psihički i fizički jaka. Kada imam neki problem ili životnu prepreku, pomislim samo „pa ti si istrčala dva maratona, šta je ovo za tebe". Na kraju, tu su trke, ali i druženja koja se dešavaju spontano, onda kada se zaljubljenici u trčanje nađu na istoj stazi.

Ljubav prema ovom sportu dogodila se slučajno. Televizija na kojoj je radila bila je medijski sponzor Beogradskog maratona, pa je Nela u dogovoru sa svojim kolegama počela da se priprema za polumaratonsku deonicu. Nakon istrčane trke, bilo joj je jasno da želi da ponovi taj osećaj, što je rezultiralo time da postane zavisnik od trčanja. Od tada, treninzi su na vrhu liste njenih prioriteta, a vremenom je naučila da mnoge stvari vredi žrtvovati zarad tog jedinstvenog osećaja, ali i svih drugih benefita koje joj trčanje donosi. Ovde pre svega misli na zdravstvenu dobit, ali i na zavidnu sportsku figuru i vretenaste, izvajane mišiće.

 

Kada i kako je odlučila da istrči svoj prvi maraton, pročitajte u nastavku teksta.

 

Za maratonsku trku sam se prijavila tek onda kada sam shvatila da sam dovoljno psihički i fizički spremna da se upustim u taj proces. Nekako sam osetila da je vreme da isprobam nešto novo i u tome se okušam, pa je NYC maraton bio prava prilika. I bila sam u pravu. Maraton se trči glavom, tako da preporučujem svima da sa pripremama krenu tek kada budu psihički spremni za taj poduhvat.

Osećaj pre i posle trke je nešto što svaki trkač doživljava i opisuje na svoj način. Emocije su pomešane, misli konfuzne, a neretko se dešava da ne možete da kontrolišete nalete straha i uzbuđenja.

 

Pre trke je bila užasna trema! Nisam mogla da spavam, budila sam se svako malo, kako se slučajno ne bih uspavala, bukvalno su mi se hladile ruke od treme. Ali, celo to putovanje je od starta bilo zabavno. Iako je trajalo nekih dva sata, možda i više, sve vreme sam bila i oduševljena i preplašena. Nakon trke su me preplavile emocije i istrošenost. Prvo sam bila u fazonu „koji sam ja car, svaka mi čast", a onda, sve dok mi se telo nije oporavilo, mislila sam da se tako osećaju ljudi na samrti. Nešto kasnije, posle popijenog ceđenog soka i sendviča za okrepljenje, osećala sam se toliko dobro, da sam to veče izašla u grad.

 

Omiljena trka koju je istrčala

 

Za mene je to apsolutno Beogradski maraton! Svako ko živi u Srbiji treba da istrči ovu trku. Super je bio i Njujorški maraton i volela bih da ga nekada u budućnosti ponovim, ali Beogradski maraton ima posebnu čar, posebnu energiju i posebne ljude. Osećaj kada trčite ulicama svog grada ne može da zameni nijedna svetska metropola.
 

Glavni saveti za trkače koji planiraju da trče maraton
 

Trkači moraju dobro da znaju u šta se upuštaju. Evo nekoliko bitnih informacija i saveta:
 

- Maraton nije dupli polumaraton, dosta je teže.
- Budite istrajni u vašoj odluci, to će vas ojačati.
- Maraton se trči glavom.
- Morate da imate vremena za pripreme.
-Tek kada istrčite maraton, shvatićete koliko ste u stvari jaki.


Nelina preporuka patika za trčanje maratonskih deonica

 

Uvek preporučujem trkačima da dođu u specijalizovanu prodavnicu opreme za trkače, da testiraju svoja stopala i tako odaberu patike koje im najviše odgovaraju. Ja trčim u Nike Alphafly Next % i meni su to najbolje patike koje se trenutno mogu naći na tržištu. Posebno bih izdvojila ovaj model zbog toga što štiti kolena i zglobove. Naravno, ne mora da znači da je to najbolji izbor za sve trkače, zato uvek savetujem da pre kupovine patika testirate svoja stopala na foot skeneru.

 

Run’ n More tim
 

Ništa nije toliko dobro kao pobednički osećaj nakon istrčanog maratona − ovo će vam reći svaki trkač koji je uspeo da stigne do cilja i položi test izdržljivosti. Istrčati maratonsku ili polumaratonsku deonicu nije nimalo lako, naročito ako ste svesni uloženog vremena, truda i svega onog čega ste se odrekli da biste svoju trkačku karijeru obogatili jednim ovakvim iskustvom. Kako izgleda razvojni put trkača od samih početaka do pobedničkog postolja, sa nama je  podelila Nevena Jovanović, atletičarka koja se u svom dosadašnjem iskustvu može pohvaliti brojnim uspesima, među kojima je i pobednička maratonska medalja − zasigurno jedna od onih na koje je posebno ponosna.

 

Pobednica 34. Beogradskog maratona prošle godine je prva prošla kroz cilj i sa velikim osmehom na licu osvojila medalju u ženskoj kategoriji najduže maratonske discipline. Iako na prvi pogled ne deluje teško, posebno nekome ko posmatra sa strane, trčanje maratonske deonice je veliki izazov, čak i kada ste u punoj formi, jer kako Nevena kaže − samo oni koji su istrčali maraton znaju koliko je to teško.

 

Posle prvog istrčanog maratona, emocije su pomešane. Uspela sam da pomerim neke svoje granice, kako psihičke, tako i fizičke. Svakako i pored umora i napora koji je trajao 42km osećala sam se srećno i ispunjeno, jer sam ostvarila još jedan izazov koji sam sebi postavila kao cilj.

 

Njena ljubav prema trčanju dogodila se spontano, baš kao što se i sve prave stvari događaju u životu.  U mestu gde sam rođena nalazi se deonica puta koja je od moje kuće do mesta gde su moji roditelji radili udaljena 2km u jednom pravcu. Kako ne bih išla peške, volela sam tu istu dužinu puta svakodnevno da pretrčim. Nakon toga, javila se želja da učestvujem na školskom takmičenju u trčanju. U srednjoj školi sam počela ozbiljno da treniram atletiku, i to u Crvenoj Zvezdi. Od tada počinje moja trkačka priča, koja traje skoro punih 20 godina.

 

Sa kakvim izazovima se susrela tokom svoje trkačke karijere i šta joj je trčanje donelo, pročitajte u nastavku.

 

Trčanje mi je donelo mnogo lepih stvari, kao što su putovanja po Srbiji i van granica naše zemlje, mnoga prijateljstva, a pre svega bolje opšte zdravstveno stanje, što je i najbitnije. Pošto nastupam na dosta trka, kao sto su planinske, trke na stazi, trka na putu − najveći izazov sa kojim sam se suočila je bio trenutak kada sam se našla na nedovoljno dobro obeleženom delu staze i nisam znala kojim putem treba da nastavim. U tom trenutku svašta vam pada na pamet − oseti se strah, nemoć, ljutnja. Verujte, jako neprijatan osećaj, kako za mene, tako i za druge trkače koji su imali slično iskustvo.

 

Kaže da motivaciju nije uvek lako pronaći, jer pored brojnih poslovnih obaveza dešavalo se da ne stiže da odradi trening. Sama postavlja svoje ciljeve kada su određene trke u pitanju i upravo to je motiviše da pomera sopstvene granice. Pošto je član Vojne atletske sekcije, nastupala je na brojnim takmičenjima, kako pojedinačnim, tako i ekipnim, pa je kao logičan sled na red došlo i Svetsko vojno prvenstvo u maratonu, održano u Torinu, gde je donela odluku da će istrčati svoj prvi maraton kako bi svom timu obezbedila plasman. Tada je sa svojom ekipom osvojila bronzanu medalju. Nakon toga, ređala je samo uspehe, a ako je pitate koja je njena omiljena trka, sigurno nećete dobiti konkretan odgovor

 

Iskreno, ne znam koju bih trku specijalno izdvojila jer je bilo dosta rezultatski uspešnih i meni dragih trka koje će mi zauvek ostati u sećanju. Ali, svakako jedna od najdražih je Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju koje je 2017. održano u Bugarskoj, gde sam nastupajući za reprezentaciju odnela istorijsku medalju za Srbiju, osvojivši 3. mesto. Pored ove trke, izdvojila bih još Državno prvenstvo u planinskom trčanju 2021. godine koje je održano u Aranđelovcu (Bukulja), gde sam postala prvakinja Srbije, pobedivši neprikosnovenu Oliveru Jevtić, kao i pobedu na Beogradskom maratonu 2021. godine.

 

Trčanje voli zato što je to poseban deo dana kada može psihički i fizički da napuni baterije za aktivnosti i obaveze koje slede. To je prilika da u nekim trenucima odvoji vreme samo za sebe, a sa druge strane, mogućnost da sa prijateljima odradi poneki trening. Naravno, kao i svi trkači, dešavaju joj se povremene krize koje smatra trenutnim i prolaznim. Krize na trčanju su normalna pojava. Ukoliko imate problem sa povredom, nekad se jednostavno ne osećate dobro, a nekad je i glava ta koja moze da napravi totalnu pometnju, bilo da se radi o treningu ili trci. Zato morate imati jaku glavu, kako bi prevazišli sve ono što se u tom trenutku čini kao nemoguće.

 

Patike u kojima osvaja kilometre

 

Trkačima savetujem da je najbitnije da patike odgovaraju kako njihovom stilu trčanja, tako i jedinstvenom stilu gaženja. Meni najviše odgovaraju patike sportskog brenda Nike. Posebno bih izdvojila model Nike Zoom Tempo Next% Flyknit, kao i Nike ZoomX Invincible Run Flyknit i naravno − celu seriju Vaporfly modela.

 

Najbolji savet za trkače koji žele da istrče maraton

 

Svima onima koji žele da istrče maraton, savetovala bih da to ne rade samo zato što se i ova stavka mora ubaciti na spisak pređenih kilometara. Maraton je veoma kompleksna disciplina i zahteva kvalitetnu pripremu. Trkači treba dobro da znaju u kom smeru se odvija priprema za maraton, da bi uspeli da spreče eventualne povrede i krenu psihički i fizički što bolje pripremljeni, kako bi uspešno završili trku od magičnih 42km.

 

Run’n More tim

Da li dovoljno vodimo računa o planeti na kojoj živimo? Ako ste bar jednom postavili ovo pitanje, onda ste svesni da nešto moramo da preduzmemo. Klimatske promene, okeanska plastika, zagađen vazduh, voda i drugi prirodni resursi, nepropisno odlaganje otpada i narušavanje ekosistema samo su neke od važnih tema o kojima se svakodnevno govori. Na globalnom nivou, svetska zajednica se susreće sa izazovima i problemima koje je nemoguće rešiti preko noći. Čini se da imamo malo vremena i mnogo toga što bismo trebali da uradimo. Odakle da krenemo i kako da pružimo svoj doprinos očuvanju životne sredine?

 

Verujemo da svaka promena počinje malim koracima, upravo onima koji nas motivišu da stalno napredujemo i budemo bolji. Kao društveno odgovorna kompanija, u okviru naše Vizije zdrave budućnosti pokrenuli EcoVision projekat kojim smo želeli da podstaknemo ljude širom regiona da postanu deo pozitivnih promena. Izdvojićemo samo neke od brojnih aktivnosti u kojima smo do sada učestvovali − prikupljanje otpada, čišćenje priobalja, izdvajanje PET ambalaže, limenki, stakla i papira, obrada i pretvaranje otpadnog materijala u nove proizvode, reciklaža starih patika i odeće, prikupljanje sredstava od prodaje recikliranog materijala i donacije za obnovu fiskulturnih sala. 

 

 

Sada idemo korak dalje ka ekološkoj osvešćenosti, a sve u želji da očuvamo našu životnu sredinu i njene prirodne resurse. Postavljanjem kutija za reciklažu u našim maloprodajnim objektima, pozivamo te da nam se pridružiš i podržiš EcoVision projekat. Doniraj staru obuću ili odeću i ostvari popust na kupovinu. Za prvu donaciju omogućili smo ti 5% popusta na kompletan asortiman, a ukoliko odlučiš da doniraš i drugi put, ostvaruješ 10% popusta na celokupnu ponudu artikala. Sve što je potrebno da uradiš prilikom dolaska u radnju je da se prijaviš na kasi i pokažeš svoju Sport&Bonus karticu. Ukoliko nisi član, dovoljno je da odvojiš par minuta za učlanjenje i odmah možeš ostvariti pogodnosti. Popust važi u Run’n More prodavnici i možeš ga koristiti za neograničen broj kupovina u okviru meseca u kom je izvršena donacija.

 

Akcija postavljanja kutija u prodajnim objektima u Beogradu je samo mali deo onoga što planiramo u okviru naše Vizije zdrave budućnosti. Sadržaj kutija biće repariran i spreman za ponovno korišćenje ili recikliran, u zavisnosti od njegovog stanja i upotrebljivosti.

 

Pridruži nam se danas, kako bismo zajedno koračali ka boljem sutra i ne zaboravi kolika je važnost očuvanja životne sredine.

 

Run’n More tim

Vreme je da napraviš iskorak ka boljoj budućnosti i postaneš deo pozitivnih promena. Nekada male i naizgled beznačajne − promene su nam potrebne kako bismo mogli da napredujemo. One nas uče kako da posmatramo svet iz drugačije perspektive i menjamo stvari nabolje. Hajde da zajedno koračamo ka lepšoj budućnosti i sačuvamo našu planetu za generacije koje dolaze. Pridruži se EcoVision projektu i postani deo pozitivnih promena. Našom VIZIJOM ZDRAVE BUDUĆNOSTI želimo da pokažemo koliko su zaštita i očuvanje životne sredine važne teme koje se tiču svakog od nas.

 

 

Do sada smo učestvovali u brojnim aktivnostima, a ovo su samo neki od njih − prikupljanje otpada i čišćenje javnih i zelenih površina, izdvajanje PET ambalaže, limenki, stakla i papira, obrada i pretvaranje otpadnog materijala u nove proizvode, reciklaža starih patika i odeće, prikupljanje sredstava od prodaje recikliranog materijala i donacije za obnovu fiskulturnih sala u osnovnim školama. Ovde nećemo stati, već nastavljamo dalje inspirisani željom za promenama.

 

Pozivamo te da nam se pridružiš i podržiš razvoj EcoVision projekta kroz aktivacije koje smo pokrenuli u našim maloprodajnim objektima, kao i na Run ’n More online shop-u. U okviru našeg asortimana nalaze se eco-friendly modeli obuće, odeće i opreme poznatih sportskih brendova koju smo istakli EcoVision obeleživačima. Ovakav način proizvodnje poslednjih godina je sve više u fokusu velikih kompanija koje žele da smanje upotrebu plastičnih materijala u izradi.

 

Ne zaboravi koliko je važno da svakodnevno vodimo računa o očuvanju životne sredine − potrudi se da odvajaš otpad u posebne kontejnere i kutije za reciklažu, izbaci plastiku iz upotrebe i vodi računa o tome gde bacaš smeće.

 

Zajedno možemo više − koračajmo malim, ali značajnim koracima ka lepšoj i zdravijoj budućnosti.

 

Run ’n More tim

Plaćaj Mastercard kreditnom karticom Addiko banke i ostvari 10% popusta prilikom kupovine u našoj prodavnici u Uzun Mirkovoj 10.

 

 

Popust možeš osvariti samo u prodavnici, ne i online i odnosi se na kompletnu trkačku obuću, odeću i opremu koja nije već snižena. Samim tim, ova akcija se ne može kombinovati sa drugim akcijama i popustima.

 

Više informacija o ovoj pogodnosti saznaj na sajtu Addiko banke.

 

Run'n More tim 

Čekali smo dve godine da trkači ponovo izađu na stazu Beogradskog maratona i to se konačno desilo u nedelju, 6. juna. Osećaj je bio neverovatan, baš kao i energija ljudi koji su učestvovali - kako trkača koji su trčali polumaratonsku i maratonsku trku, tako i navijača koji su svim glasom bodrili učesnike.

 

I članovi našeg running tima, na čelu sa kapitenima, istrčali su polumaraton, a mi vam danas prenosimo naše utiske sa 34. Beogradskog maratona.

 

 

Pod parolom PODRŠKA JE VAŽNA, pratili smo sve trkače od starta do cilja, pružajući im energiju i vetar u leđa da izdrže do samog kraja trke. I uspeli smo u tome! Naš punkt nalazio se na Brankovom mostu, jednoj od najtežih deonica trase, sa usponom na kojem mnogi trkači doživljavaju pravu psihološku krizu. 

 

 

Naši navijači su sve vreme, sa mnogo osmeha, motivacionim porukama, navijanjem i uz ritmove muzike, bordili trkače. Kada je bilo posustajanja, bili su tu da im kažu da mogu i da samo nastave dalje, da je cilj blizu. Kada je bilo teško, još jače su navijali za njih, i tako od prvog do poslednjeg maratonca.

 

Na kraju, osmesi, olakšanja na licima, neizmerna sreća i bezbroj aplauza za sve koji su bili hrabri, dosledni i koji su ponovo pobedili sebe, jer nije mala stvar istrčati 21 km i 42 km.

 

 

Čestitamo svim trkačima koji su na jučerašnjoj trci postavili nove rekorde, onima koji su se posle duge pauze ponovo vratili na stazu, a naročito onima koji su se osmelili da prvi put istrče polumaratonsku i maratonsku trku. Svi zajedno ste pobednici i neverovatna inspiracija!

 

Vidimo se i sledeće godine, jer - PODRŠKA JE VAŽNA.

 

U galeriji fotografija pogledajte deo atmosfere sa 34. Beogradskog maratona. 

 

Run'n More tim

 

Dragi trkači, vreme je da još jednom pokažemo solidarnost i svojim donacijama doprinesemo renoviranju košarkaškog terena i igrališta u Beogradu, akciji koja je deo nove Move to Zero kampanje brenda Nike.

 

Sve što je potrebno da uradite jeste da u našu prodavnicu u Uzun Mirkovoj 10 donesete svoje stare patike i odložite ih u NIKE kontejner koji se nalazi u prodavnici. Nakon prikupljanja 20.000 patika u našoj prodavnici, ali i na još 10 lokacija u gradu, brend Nike će reciklirati đonove svih prikupljenih patika i od njih napraviti podloge za košarkaški teren i igralište u Beogradu. Pored podloge, teren i igralište biće u potpunosti renovirani ove jeseni.

 

Budite i vi deo akcije "Ubaci. Nastavi igru." i svojom donacijom doprinesite pozitivnoj promeni u ovom gradu. Svako ko bude doneo stari par patika, dobiće popust za narednu kupovinu.

 

Ubacite svoje stare patike u neki od NIKE kontejnera i zajedno sa nama doprinesite ovoj lepoj društveno-odgovornoj akciji.

 

Run'n More tim 

Sredinu februara u našoj ponudi obeležiće prava EKSKLUZIVA - model adidas ULTRABOOST 21 Solar Yellow, koji će biti dostupan samo u Srbiji, u Uzun Mirkovoj 10 i online, u količini od SAMO 10 PARI.

 

 

Nakon što je početkom meseca predstavljena nova ULTRABOOST 21 kolekcija patika za trčanje, stigao je i model koji smo dugo čekali. U neonskoj žuto-zelenoj nijansi, koja je toliko vibrantna da na prvi pogled privlači pažnju, ovaj model sadrži i adidas Linear Energy Push (LEP) koji obezbeđuje ojačanje u đonu i omogućava manje savijanje prednjeg dela stopala, uz sigurniji korak.

 

 

U kombinaciji sa zaštitnom BOOST tehnologijom, koja se nalazi u središnjem delu đona i koje sada ima čak 6% više, ova inovacija trkačkima pruža neverovatan povrat energije, uz udobnost pri svakom koraku. PRIMEKNIT + gornjište daje punu podršku, kombinujući neverovatnu udobnost i lagane pokrete. Uz PRIMEBLUE reciklirani materijal visokih performansi koji sadrži najmanje 50 odsto plastike Parley Ocean, posebna pažnja posvećena je i održivosti. 

 

 

Model ULTRABOOST 21 Solar Yellow biće uskoro dostupan samo u našoj prodavnici u Uzun Mirkovoj 10 i u online shop-u. Budite jedan od 10 trkača koji će ga u novoj sezoni poneti na stazi ili na velikim trkama, jer će vam pružiti neverovatan boost energije i dodatno vas podstaknuti na pozitivne promene.

 

Pratite objave na našem sajtu i društvenim mrežama za više informacija. 

 

Run'n More tim 

Trkači odlično znaju da sport ima neverovatnu moć da transformiše živote. To je razlog zašto je popularni sportski brend adidas veliku pažnju posvetio razvoju patika za trčanje, dok nova silueta ULTRABOOST 21 donosi energiju koja motiviše na promene. Tokom pandemije koronavirtusa, trčanje je veliki broj ljudi održalo u pokretu i pomoglo im da zadrže pozitivnu energiju i sportski duh. 

 

U saradnji sa adidas Running zajednicom, tim vodećih dizajnera poznatog sportskog brenda predstavio je nove patike još atraktivnijeg dizajna koji se ističe još i ultimativnom tehnologijom performansi. 

 

 

 

Razvoj ULTRABOOST 21 modela ogleda se u redizajnu torzionog sistema siluete. Novi adidas Linear Energy Push obezbeđuje ojačanje u đonu i omogućava trkačima manje savijanje prednjeg dela stopala, uz sigurniji korak. Ova inovacija sjajno funkcioniše u kombinaciji sa zaštitnom BOOST tehnologijom, koja se nalazi u središnjem delu đona, a sada je ima čak 6% više. Tako se trkačima pruža neverovatan povrat energije, uz udobnost pri svakom koraku. PRIMEKNIT + gornjište daje punu podršku kretanju, kombinujući neverovatnu udobnost i lagane pokrete. Uz PRIMEBLUE reciklirani materijal visokih performansi koji sadrži najmanje 50 odsto plastike Parley Ocean, adidas pokazuje svoju posvećenost održivosti.

 

 

Globalna studija kojom se ovaj sportski brend bavio prilikom razvoja nove ULTRABOOST siluete, dodatno je stavila akcenat na moć trčanja, kao nešto što pomaže pozitivnoj transformaciji i poboljšanju fizičkog i mentalnog blagostanja. Pokazalo se da trkači imaju čak 20% viši nivo energije od onih koji to nisu, dok je preko 40% ispitanika koji su povećali učestalost trčanja takođe reklo da su razvili pozitivniji pogled na život. U međuvremenu, jedan od tri ispitanika identifikovao je prednosti trčanja za mentalno zdravlje kao jedan od glavnih motivacionih faktora.

 

 

"Stvarajući adidas ULTRABOOST 21, razvili smo našu najpotpuniju patiku za trčanje ikad. ULTRABOOST je vodeća inovacija adidasa, a primarni cilj je da svaka patika bude bolja od prethodne. Nova silueta uzima sve estetske sastojke koji su bili deo originalnog DNK i spaja ih sa najnovijom tehnologijom", ističu iz brenda adidas.

 

 

ULTRABOOST 21, u živopisnom belom i fluorescentno žutom koloritu, možeš pronaći u našoj prodavnici u Uzun Mirkovoj 10 ili naručiti online. Uskoro te očekuje i prava ekskluziva iz Ultraboost kolekcije, ali o tome više reči u jednom od narednih blogova.

 

Run'n More tim 

BLACK FRIDAY akcija u našoj prodavnici u Uzun Mirkovoj 10 i online ove godine počinje ranije i traje do 30.11.2020.

 

Budite brzi i iskoristite DO -40% na izdvojenu ponudu trkačke obuće, odeće i opreme. I dok Black Friday akcija u Run'n More prodavnici traje do 30.11, u našem online shop-u očekuje vas online exclusive CYBER MONDAY ponuda, koja će trajati samo u ponedeljak, 30.11.

 

 

Dotrčite do naše prodavnice, ukoliko volite da isprobate sve modele koje želite da kupite. Preuzeli smo sve zaštitne mere, ali vas molimo da obavezno nosite zaštitnu masku, držite propisanu distancu i redovno dezinfikujete ruke.

 

Ukoliko ovog Black Friday-a kupujete online, želimo da znate da vredno radimo da vam porudžbine dostavimo na vreme, ali vas molimo za razumevanje ukoliko dođe do manjeg kašnjenja.

 

Iskoristite sjajne popuste i spremite se za naredne trkačke poduhvate!

 

Run'n More tim 

Run'n More ove nedelje proslavlja 4. rođendan! Tokom prethodnih godina trudili smo se da vam budemo najbolja podrška tokom svih trkačkih pobeda i muka, a cilj nam je da to nastavimo i u narednom periodu - da budemo vaši saputnici na svakom pređenom kilometru. Tokom rođendanske nedelje, za sve ljubitelje trčanja pripremili brojne pogodnosti u našim prodavnicama i online, a sada je došlo vreme da nagradimo vaše poverenje. Počinje naša rođendanska aktivacija!

 

 

Da biste učestvovali u Run'n More rođendanskoj aktivaciji, potrebno je da nas pratite na Instagramu i da na svom otvorenom profilu, u postu ili story-ju, objavite fotografiju ili video kojima ćete nam pokazati koliko volite da trčite. Obavezno nas tagujte, da bismo vašu objavu mogli da uzmemo u obzir.

 

Autor najkreativnije objave osvojiće patike za trčanje po svom izboru. 

 

Nagradna aktivacija traje do 31. avgusta.

 

Srećno! #AlwaysRunMore

 

Run'n More tim

Od lansiranja 2013. godine, Boost postavlja standarde za komfor i dizajn, omogućavajući sportistima iz različitih kategorija, uključujući trčanje, košarku, tenis, golf, skejtbording i bejzbol vrhunske rezultate.

 

Godine 2015, Adidas je predstavio novu verziju svoje dobro poznate Boost tehnologije - adidas SUPERNOVA. Ovaj model, u novom, redizajniranom izdanju, ponovo je ugledao svetlost dana. 

 

Supernova Boost predstavljena je kao potporna patika za trkače koji imaju malo iskrivljenu pronaciju, problem sa izvrtanjem gležnja ili klizanjem stopala. Dokazujući da stabilnost i moda ipak mogu zajedno, Supernova Boost ima prošireni jezičak koji patikama daje lifestyle utisak.

 

 

Pred vama su SUPERNOVAunapređeni modeli Adidas patika za trčanje koji nude kvalitet i udobnost. Ove patike su lagodne za nošenje i maksimalno udobne, olakšavaju kretanje svojom fleksibilnošću i savršenim prianjanjem uz podlogu, što pruža odličnu potporu i preduslov za jači odraz.

Veliki broj trkača ističe brojne prednosti koje ovaj model izdvajaju na sve zahtevnijem tržištu koje svakodnevno napreduje i nudi nove pogodnosti. Ovo je fleksibilna i udobna patika koja je lako prilagodljiva, mekana i lagana. Nećete je osetiti na svojoj nozi, a opet ćete imati sigurnu potporu i podršku prilikom trčanja. Gumeni đon je dobar oslonac na svim terenima, a nasuprot njemu je prozračan gornji deo koji patiku čini potpuno prijatnom za nošenje. Osim funkcionalnosti, bitno je istaći da je gornjište kreirano od 100% recikliranog materijala.

 

 

Moderna, letnja boja i aktuelan dizajn čine SUPERNOVA patike odličnim izborom za trčanje, ali i svakodnevnu šetnju koja iziskuje malo veći broj kilometara.

 

 

Nove adidas SUPERNOVA patike možete pronaći na našem sajtu ili u Run'n More prodavnici u Uzun Mirkovoj 10 u Beogradu. Takođe, uz kupovinu Supernova patike omogućavamo i 30% popusta na izdvojen asortiman Adidas odeće za trčanje od 6.8. do 6.9.2020. godine. Kompletirajte svoju opremu za trčanje uz Adidas Supernova.

 

Run'n More tim