Vesti
28.02.2023.

Slojevi garderobe koji su potrebni za zimsko trčanje

Vesti

Trčanje zimi često zna da bude mučno. Teško je motivisati se, izaći iz kuće i trčati na minusu, vetru, snegu ili kiši. Ipak, to ne bi trebalo da vam bude teško, posebno ako je sneg napolju, jer je osećaj izuzetan. Verujte mi na reč. Nekako vam sve deluje mnogo čistije i lepše, temperatura je taman kako treba, negde oko nule, a vetar uglavnom izuzetno slab.


Bilo da ima snega ili ne, oblačenje zimi treba da bude slojevito, jer u ovom periodu možete lako da se "skuvate" ili smrznete, ako niste obučeni kako treba.

Za početak, krenimo od glave – uvek nosite fantomku ili traku za trčanje. Naravno, može i kapa, ali postoje velike šanse da vam pod njom bude izuzetno vruće. Fantomka je najbolji izbor za zimske dane, jer vam štiti celu glavu, dok je traka bolja za period kada nije previše hladno. Ako temperatura napolju prelazi minus, ja uvek preporučujem fantomku. Ono što vas može prevariti je sunce, ali ne dajte se. Iako je napolju sunčano, period od decembra do marta se kalendarski vodi kao zima. Vazduh je sam po sebi izuzetno hladan, još ako duva vetar, a vi se nalazite u blizini vode, ne piše vam se dobro. Zato poslušajte savete osobe koja je sve to na svojoj koži osetila.

Kada je gornji deo tela u pitanju, počećemo od prvog sloja. To je najčešće dri-fit majica bez rukava ili sa kratkim rukavima, koja treba da zameni sportsku potkošulju, odnosno aktivni veš. Drugi sloj je uvek dri-fit majica dugih rukava. Njena slojevitost zavisi od temperature napolju – ukoliko nije prehladno (napolju ima između 5 i 8 stepeni), ali je vetrovito, onda je majica malo deblja, a preko nje ide običan šuškavac. Dakle, oblačim se kao da idem u šetnju, na 18 stepeni. Ukoliko je napolju hladnije (između 0 i 5 stepeni), onda oblačim majicu drugih rukava koja je srednje ili tanje debljine, preko nje zimsku majicu za trčanje (izuzetno debelu i postavljenu), pa preko toga sloj po potrebi. Kada su temperature u minusu, šuškavac menjam jaknom za trčanje koja je najbolja dugoročna investicija (inače, istu jaknu nosim već 4 godine – zimi kada trčim, a na proleće i jesen uz neku sportsku kombinaciju).


Nemojte zaboraviti na rukavice za trčanje, koje su "must have" kada temperatura krene da pada ispod 5 stepeni, jer se trkači smrznu samo zato što su im šake "gole" i ne mogu da ih zagreju ni do kraja treninga.

Kada su noge u pitanju, postoje dve varijante – prva je kada su temperature do 5 stepeni i tada najčešće nosim deblje helanke (važno je da nisu rupičaste), a ako pored reke duva neki jači vetar, u redu je da obučete šorc preko helanki, kako biste sačuvali gornji deo tela i kako vas posle ne bi boleli reproduktivni organi. Druga varijanta je kada temperatura padne ispod 4 stepena. Tada nosim zimsku opremu za trčanje, a to su termo helanke i trenerke koje obožavam. Ukupno imam tri para i nikad, pa čak ni na -8, mi nije hladno. Zato je ulaganje u termo donji deo za trčanje nešto što se isplati i trajaće vam sigurno nekoliko godina. Takođe, možete obući aktivni veš preko koga ćete navući obične helanke i na taj način se utopliti.


I na kraju, nemojte zaboraviti na deblje zimske čarape koje treba da budu dovoljno dugačke da vam u potpunosti prekriju zglobove.
Zimi nosim Nike Shield patike koje su pravljene za hladno vreme, tople su i ne propuštaju vodu. U njima bez problema mogu da trčim na -8, a da mi ne bude hladno.
 

Slojevi su ključni kod zimskog trčanja, jer ukoliko vam je vruće, uvek možete da skinete neki sloj, tako se ohladite i ne preznojite u potpunosti.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_