BEOGRADSKI MARATON
01.06.2021.

Greške koje trkači prave na trkama, a koje treba da izbegnete

BEOGRADSKI MARATON

Spremamo se da se vratimo na stazu u velikom stilu. 34. Beogradski maraton održava se ovog vikenda. Kako ove godine neće biti trke zadovoljstva zbog situacije sa koronavirusom, održaće se dve trke, polumaratonska i maratonska. Pošto verujem da će većina vas koja sada ovo čita učestvovati ili na 34. Beogradskom maratonu ili nekoj drugoj trci, pišem vam najčešće greške koje trkači prave na trci i kako da ih izbegnete.

 

Zaletanje na početku trke

 

Energija na trci je izuzetno jaka. Radi vas adrenalin, ali isto tako radi i druge ljude, i ta količina energije se veoma oseća, naročito na početku. Baš zbog tog uzbuđenja i viška energije, mnogi trkači se već na početku potpuno sumanuto zaleću, toliko da prvu krizu imaju već na petom kilometru, što nikako nije preporučljivo. Zato, kada krene trka, nikako nemojte da se zalećete i da trčite brže od pejsa koji inače trčite. Uhvatite svoj tempo i držite ga se, bez žurbe. Cilj je istrčati celu deonicu.

 

 

Ne gurajte se, ima vode

 

I pre nego što dođete do znaka da će uskoro biti pult sa vodom, vidite ogromnu grupu trkača koji tu skakuću, čekaju u redu i stoje. Ljudi, organizatori maratona dobro znaju da su svi trkači žedni, pa su iz tog razloga sigurno obezbedili još vode koja se nalazi par metara ispred. Zato nemojte da se zalećete, gurate i budite nestrpljivi, već istrčite još koji metar i uzmite vodu kao pravi trkač.

 

Uzbrdice nisu za zaletanje

 

Veliki broj trkača se zaleti na početku uzbrdice kako bi što brže pregrmeo to, ali već posle sredine uspori ili čak stane. Nemojte praviti tu grešku, već se potrudite da na uzbrdici trčite istim tempom kao do nje. To ćete najbolje učiniti tako što ćete malo intenzivnije pokretati ruke kako bi vam noge radile po principu klatna i na taj način uštedeti snagu.

 

Pripremite se psihički i taktički za trku. Naučite da koristite svoje telo na pravi način i tako olakšajte sebi trku.

 

Štedite snagu na nizbrdicama

 

Nizbrdice znaju da budu naporne, ne baš koliko i uzbrdice, ali recimo 50% od toga, jer ljudi masovno koče prstima, pa opterećuju kolena. Nizbrdice su idealna prilika da uštedite malo snage, pustite svoje telo da ga inercija nosi. Kako biste ukočili koračajte celim stopalom, a ne samo prednjim delom stopala.

 

 

Krizni PR za vaše misli

 

Kada dođete do 17. Ili 18. kilometra, kreće ozbiljna psihofizička kriza. Moj najdobronamerniji savet je da spremite temu o kojoj ćete intenzivno razmišljati tada, kako bi vam bilo lakše da krizu i prebrodite. Ukoliko krenete da razmišljate o tome koliko vam je teško, plus vam je stvarno teško, onda će vam biti baš baš mnogo teško. Ali, ako su vam misli negde drugo, sigurno će vam biti lakše da prebrodite krizu.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Trenutno nema komentara