Trening
16.03.2022.

PRVI TRENING NAKON PRELEŽANE KORONE

Trening

Poput većine, i ja sam preležala korona virus po drugi put. Sada je bilo mnogo lakše i trajalo je dosta kraće. Ipak, poučena lošim i brzopletim iskustvom od prošlog puta, kada sam istog dana, nakon saznanja da sam negativna, počela da treniram, ovog puta to nisam uradila.

 

Nakon četrnaest dana od preležanog virusa, odradila sam trening visokog intenziteta u trajanju od 30 minuta koji je podrazumevao i kardio. Sećam se koliko mi se telo treslo nakon odrađenog treninga, ali sam sve to ignorisala i nastavila da treniram udarnim tempom, kao da mi se ništa nije desilo. U narednom periodu, čak tri meseca sam imala ubrzan puls, vrtoglavice i glavobolje nakon treninga, ali i dalje nisam shvatala koliko su opasne posledice preležanog virusa. Kasnije, u razgovoru sa lekarima, saznala sam da je “dobro pa sam izvukla živu glavu’’ i da to nikako nisam smela.

 

 

Prethodni period je pokazao i da mladi koji su u kondiciji, nakon preležanog virusa imaju zdravstvene tegobe, a bilo je i sportista koji su napuštali ovaj svet iznenada, neposredno nakon treninga. Zato sam drugi put, poučena prethodnim ličnim i tuđim iskustvom, odlučila da budem pametnija i obazrivija.

 

Rekla bih da sam imala omikron soj, čiji simptomi nisu bili toliko strašni, osim bola u leđima i glavobolje, ali su trajali intenzivno od pet do deset dana. Kada sam izašla iz karantina, simptomi su skoro nestali. Ono čemu sam težila prvih osam dana bilo je potpuno mirovanje, a poslednja dva dana sam izlazila da prošetam Vasi i aktiviram mišiće, za koje imam osećaj da su se potpuno opustili tokom ležanja. Iako sam u stanju mirovanja bila dobro, tokom šetnje sam osećala umor, ubrzan puls i to su bili znakovi da treba da usporim. Zato sam, pre povratka aktivnom trčanju, odlučila da odradim kompletan postkovid pregled i u potpunosti promenim rutinu svojih treninga.

 

 

Napravila sam plan vežbanja u narednom periodu, dok se ne oporavim i ne vratim normalnim aktivnostima. Svakog dana prelazim minimum 10.000 koraka, ali se trudim da izguram i preko 15.000 tokom lagane šetnje. Svakog drugog dana radim statične vežbe snage u trajanju od 30 do 40 minuta i pazim da mi puls ne prelazi 100 otkucaja. Vežbe koje radim su sledeće − čučanj i njegove varijacije, iskorak i njegove varijacije, laganiji trbušnjaci, vežbe za leđa i sklekovi. Istezanje praktikujem dva puta nedeljno u trajanju od 20 do 30 minuta, kako bi mi se telo prokrvilo i isteglo nakon dugog ležanja i manjka fizičke aktivnosti.

 

Sa trčanjem i intenzivnim treninzima ću početi kada dobijem zeleno svetlo od lekara, a do tada ću se truditi da održavam svoje telo u formi laganim vežbama koliko god je to moguće. Isto preporučujem i vama − zdravlje pre svega.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_

Trenutno nema komentara