Trening
17.03.2021.

Znakovi koji upozoravaju da vam je potreban odmor od treninga

Trening

Kada se "navučete" na trening, bilo zbog same potrebe da trenirate ili da dobro izgledate, nekako se zaletite i ne vidite kada je vreme da napravite pauzu i odmorite. Pogotovo u doba pandemije, trčanje je mnogima aktivnost kojom beže od stvarnosti i kojom prevazilaze stres zbog zaključavanja i ograničenog kretanja. Ipak, iako ja podržavam svakodnevne treninge, morate da slušate svoje telo i napravite pauzu, u suprotnom biće "veća dara nego mera" - napravićete veći problem nego nešto dobro. Postoje znakovi kojima nam naše telo signalizira da nešto nije u redu i te znakove treba da prepoznate. Evo nekih. 

 

Umor i iscrpljenost su jasni znakovi da vam je potreban odmor

 

Probudili ste se umorni, a niste prekasno legli i prerano ustali? To je znak da je vaše telo jednostavno umorno i da morate da mu priuštite dan odmora. Ukoliko mu priuštite odmor, telo će vam biti zahvalno već sutradan i pokazati mnogo bolje performanse na treningu, koji će biti sa lakoćom urađen.

 


Bol u mišićima još jedan je znak za odmor

 

Osećate bol u mišićima i tokom najobičnije aktivnosti - hodanja. To je znak da morate odmoriti! Mišići se najbolje regenerišu i obnavljaju tokom spavanja, pa bi bilo dobro da toga dana ranije nego inače legnete. Može im prijati i lagana šetnja, obično ležanje ili sedenje. Za bol u mišićima može da vam pomogne i sportska masaža posle koje ćete se sigurno osećati kao novi, a ako imate upalu evo nekoliko saveta kako da je se najbrže rešite


Promena raspoloženja kao znak za odmor


Ovo je kod mene vrlo vrlo čest slučaj kada sam umorna i kada imam bolove u mišićima. Toliko budem neraspoložena da se samo svađam i uvek sam na ivici suza, kao neko dete. Ta nervoza me izluđuje, ali ne mogu da je smirim sve dok se ne odmorim i naspavam. Nabacivanje obaveza i treninga, jedno za drugim, stvara mi sve veću tenziju zbog koje budem još manje raspoložena. Zato, ako primetite promene u raspoloženju kod sebe, a realno nemate baš neki razlog da se tako osećate, obavezno toga dana idite u krevet ranije i preskočite trening!

 


Nedostatak motivacije

 

Šta kada vam ponestane motivacije za trčanje? Ako ste osoba koja inače obožava da vežba i ne treba joj ništa da bi se obukla i otišla na trening, a danas baš nemate motivacije da to i uradite, onda je vreme za odmor. Taj odmor bi treba da traje barem dva dana, da se stvarno odmorite i uželite treninga. Nedostatak motivacije je vrlo jasan znak da vam treba pauza. Priuštite je sebi, jer ćete sledeći trening nakon pauze dočekati mnogo srećniji i puni elana! 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara