Trening
11.04.2020.

STANI, VREME JE ZA ODMOR! OVO SU ZNAKOVI PREMORA

Trening

Doba izolacije je idealno vreme da naučite da čujete i slušate svoje telo, jer nam često ono daje tačne znake kada šta treba da uradimo, a mi jednostavno ne znamo da ih prepoznamo.

 

Verujem da među vama postoje i oni koji su tokom izolacije upali u začarani krug pretreniranosti, koju prati rečenica ''moram da vežbam da bi mi prošlo vreme'', te da je mnogo premorenih koji to ni ne znaju ili jednostavno ignorišu. Među ljudima koji su upali u taj začarani krug sam i ja!

 

 

Osim što nedeljama unazad treniram 6-7 puta nedeljno, redovno idem i na posao i u one iscrpne nabavke za moju i roditeljsku kuću. Eto čuda, mojoj mami je baš sada potrebna nova tepsija za kuglof. Ipak, ne mogu joj zameriti, dosadno je i njoj pa mora da izmišlja. Tako su moji dani u vanrednom stanju naporniji nego u normalnim okolnostima.

 

Vremenom sam naučila da čujem svoje telo i znakove koje mi daje i uglavnom se trudim da ih poštujem. Tačno znam kada mi se šta i zašto jede, kada moram u toalet, kada je idealno vreme da ''pokidam'' na treningu, kada i zašto imam manjak snage, ali i kada treba da odmorim i oporavim mišiće. Najbolje ćete naučiti da slušate svoje telo onda kada ga budete doveli u jedan ritam - da uvek u slično vreme imate obroke, trenirate određenim danima u određeno vreme, zna se kada spavate i kada ustajete, i onda kada budete proveli mnogo vremena sami sa sobom i svojim mislima. U tom trenutku ćete naučiti da kanališete i misli i emocije.

 

Odmor je za vaše telo podjednako važan kao i trening, nekada i važniji od treninga, jer umorno telo lako može da se povredi ili da izazove pad imuniteta, koji vam posebno u doba korone nije potreban. Pokušajte da se tokom ovog vanrednog stanja dovedete u jedan red u kom će vaše telo postati mašina koja će moći da vam prijavi ako nešto nije u redu i šta je u pitanju. Do tada, napisaću vam neke znake premora.

 

Nervoza je jedan od najočiglednijih znakova premora

 

Čim krenem da se svađam iz čista mira ili postanem netrpeljiva, i sve i svako me nervira, znači da je vreme za odmor. I to ne bilo kakav, već za spavanje. Po prirodi nisam nervozna osoba, ali čim postanem džangrizava znam da je vreme da odmorim i sigurno ću biti bolji čovek. Sledeći put kada ste nervozni i ljuti na ceo svet, pokušajte da te večeri ranije legnete da spavate (ne ispred TV-a ili sa telefonom u rukama, nego u mraku). To je znak da je vašem telu potreban odmor.

 

Bol u mišićima je još jedan znak premora

 

Pod ovim podrazumevam i dugotrajne upale i bolove iz ''čista mira''. Normalno je imati upalu mišića par dana, ali ako taj bol postane konstantan ili se pretvori u drugu vrstu bola koji vas bukvalno umara, onda je vreme da ležite. Ako mene pitate, ja bih to ležanje opet pre svrstala pod spavanje. Kada spavate vaše telo najbolje oporavlja mišiće, zato profesionalni sportisti spavaju i popodne, što znači da biste i vi morali ponekad da ''bacite'' popodnevnu dremku.

 

 

"Naduveni mišići" kao još jedan znak premora

 

Kada vam mišići postanu naduveni kao balon i osećate da su pod tenzijom (kod mene je to najčešće slučaj sa listovima i kvadricepsima) vreme je da malo prilegnete, ispravite noge i odmarate. U tim slučajevima su i masaže odličan način da se opustite i oslobodite tenzije. Ne, masaže nisu samo za ''buržuje i razmaženu gospodu'', one su veoma blagotvorne i za vas, makar vas masirao neko od ukućana.

 

Pad imuniteta

 

Kada do pada imuniteta dođe, neću reći da je već kasno, ali to znači da uopšte niste slušali svoje telo. Učestali treninzi koje ne prate kvalitetna ishrana i odmor mogu dovesti do pada imuniteta. To ćete osetiti onog momenta kada dođe do prve malaksalosti i osećaja kao da ćete se razboleti. Tada je vreme da stanete!

 

 

Stanite i potpuno odmorite nekoliko dana! Nećete ispasti iz forme ako tri dana ne trenirate i samo sedite, jedete supice, voće i povrće, a spasićete svoj organizam od toga da stvarno mora da leži i odmara usled prehlade ili virusa koji ga je napao.

 

Poslušajte svoje telo i priuštite sebi ''slobodne dane'' s vremena na vreme.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara