Zanimljivosti
10.01.2020.

TRKAČI, VODITE RAČUNA O IMUNITETU TOKOM ZIME

Zanimljivosti

Temu očuvanja imunog sistema sam sama odabrala jer je veoma bitna. Pošto ove zime nisam poštedela svoj organizam, moj imunitet je i te kako pao. Jednom kada se to desilo, mnogo mi je teže da se vratim u normalno stanje, nego da sam se na vreme posvetila njegovom jačanju. Da se ne biste razboleli ako volite da trčite zimi, danas vam otkrivam nekolliko saveta koji će vam pomoći da bez ikakvih problema nastavite da trčite napolju sa jakim imunitetom!

 

Za početak, ne treba da jedete dva kilograma mandarina, limuna i narandži dnevno. Međutim, nedostatak vitamina D usled oblačnih dana može biti problem, zato probajte da poštedite svoj organizam da bi i on vas "poštedeo" kada je u pitanju zdravlje ove zime!

 

 

Ishranom do jačeg imuniteta


Nije poenta preterivati se vitaminom C tokom zime i zapostaviti sve ostale vitamine, kao što većina i radi. Jedite sezonsko voće i povrće, jer se baš to voće i povrće s razlogom jede u tom godišnjem dobu. Sezonsko voće i povrće, kao što je to slučaj sa crvenom paprikom, sadrži vitamine i minerale neophodne vašem organizmu, kako bi što lakše preživeo zimske dane.Trudite se da svakodnevno jedete voće i salate, bez dana izuzetka. Neka vam voće bude način da se zasladite, a salata prilog uz ručak. Pored toga unosite dovoljno kvalitetnih ugljenih hridrata i to odmah nakon trčanja, kako bi se organizam što brže i bolje oporavio. Proteine unosite kroz meso, ali i kroz mahunarke i orašasto voće. Nemojte zaobilaziti ribu tokom zime, jer ona obezbeđuje veliku količinu nutritijenata korisnih za telo i imunitet.

 

Namirnice koje mogu negativno da utiču na imunitet su šećeri, visokokalorična hrana i loše masti. Nemojte da zaboravite da jedete med, koji je dobro poznata namirnica u borbi protiv prehlada i za jačanje imuniteta.


Tečnost je ključna za jačanje imuniteta

 

Nemojte misliti da tokom zime ne morate da unosite tečnost kao i tokom leta zbog niže temperature. Naprotiv! Unos vode je podjednako bitan kako zimi, tako i leti. Voda je ključna za svaki organizam i primarna je "namirnica" u svakodnevnom životu. Zimi je idealno piti i čajeve, koji će vas prvenstveno ugrejati a onda i hidrirati. Jak vetar i hladno vreme isušuju kožu, dok redovnom hidratacijom to možete sprečiti i izbaciti toksine iz organizma.

 

 

I svež vazduh može pomoći

 

Verujem da je teško izdvojiti vreme za odlazak u prirodu, a primetili ste da je u Srbiji, pogotovo u Begradu, zimi vazduh izuzetno zagađen. Vaš organizam se bori sa štetnim materijama i tu se troši, zato mu pomozite odlaskom u šumu ili na neki brežuljak gde ćete se nadisati kvalitetnog vazduha i navići se na hladniju temperaturu. Ukoliko je dan sunčan obavezno provedite što više vremena napolju, na suncu, da biste prikupili dovoljno vitamina D kog nam zimi svima fali!

 

Kvalitetan san doprinosi jačanju imuniteta

 

Znam da vam je gotovo nemoguće da spavate 8 sati u kontinuitetu, ali imajte na umu da je san ključan faktor u očuvanju organizma i njegovom oporavku. Trudite se da se dovoljno odmarate da bi vaše telo bilo dovoljno jako da izdrži niske temperature.Izbegavajte stres

 

Stres je okidač mnogim bolestima! Usled velike količine stresa vaše telo se dodatno iscrpljuje, zbog čega postoji veća mogućnost sa vas "napadne" neki virus ili da pokleknete nekoj prehladi. Zato obavezno izbegavajte stresne situacije i štedite svoje telo i svoje živce!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)