Zanimljivosti
01.11.2019.

ZAŠTO SU CRVENE PAPRIKE OBAVEZNA NAMIRNICA U TANJIRU SVAKOG TRKAČA OVIH DANA?

Zanimljivosti

Promenu i prilagođavanje ishrane treba praktikovati svake sezone. Uvek je najbolje jesti sezonsko voće i povrće, zato što je sigurno sveže i, ako mu je već sezona, sigurno postoji prirodan razlog zašto baš tada treba da se jede.

 

Sezona crvenih paprika uveliko traje! Možete osetiti miris pečenog ajvara na ulicama i primetiti crvene tezge na pijacama. Ukoliko ste pratili moje storije na Instagramu u poslednjih mesec dana, primetili ste da baš volim da jedem sveže crvene paprike. Ali, ne jedem ih samo iz ljubavi prema njihovom ukusu, već i zbog onoga što mi one pružaju.

 

Najinteresantnija činjenica o crvenoj paprici, a ujedno veoma bitna za ovo doba godine, jeste da ima mnogo više vitamina C od pomorandže. To znači da ako želite da budete zdravi nakon dugog trčanja po hladnim danima, pojedite barem dve sveže crvene paprike i vaš imunitet će sigurno biti ojačan! Nema potrebe ni za kakvim vitaminskim suplementima, kada iz par hrskavih zalogaja možete da dobijete sve što vam treba (i više od toga).

 

Ovo povrće je odlično i za hidrataciju nakon trčanja, jer sadrži 92% vode. Često mi se dešava da, kada se previše istrošim, ne mogu samo vodom da utolim žeđ, već moram da mešam sokove sa vodom da bih podmirila svoju potrebu. Zato je sveža crvena paprika idealna za neutralisanje žeđi nakon trčanja.

 

Crvena paprika je odličan sagorevač kalorija, jer 100 grama ima samo 31 kaloriju! Prema istraživanjima paprike, iako nisu ljute, aktiviraju termogenezu i tako podstiču sagorevanje kalorija. Ubrzavaju metabolizam bez uticaja na puls i pritisak - zato i jesu idealne za sve ljude koji se bave sportom i vode računa o svom telu.

 

Ova namirnica se ubraja i u antioksidanse, a to svojstvo joj daje kombinacija vitamina A i C. To znači da nam konzumiranje crvene paprike pomaže da izbacimo otrove iz tela.

 

Pored velikog bogatstva vitaminom C, sveža paprika je boga i vitaminima A i B6. Sadrži mnogo minerala, dobra je za kožu i kosu, štiti vid, ublažava nesanicu i simptome PMS-a.

 

Ono što je takođe važno znati - ovaj tekst važi samo za svežu papriku, bez ikakve termičke obrade. Zato svi sada ceger u ruke i pravac na pijacu po ovo super povrće!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)