Zanimljivosti
09.06.2022.

Zašto trešnje treba da budu zastupljene u ishrani trkača

Zanimljivosti

U toku je sezona trešanja, voća koje nam stiže tokom prolećnih i ranih letnjih dana. Ne znam za vas, ali meni prija da jedem trešnje u velikim količinama. Trudim se da ih tokom sezone, koja nažalost kratko traje, pojedem što više. Pre svega, želim da vam kažem da se i vi slobodno prejedate trešnjama i da ne obraćate pažnju na kalorije, jer teško da ćete se od njih ugojiti. Sto grama ove voćke sadrži svega pedeset kalorija – zato navalite!

Nisu samo kalorijske vrednosti razlog zbog kog treba da jedete ovo voće u velikim količinama. Trkači koji vode računa o ishrani definitivno treba da uvrste trešnje u svoj plan obroka, jer od njih mogu imati višestruku korist za svoje zdravlje i kondiciju.

 

Trešnje su bogate vitaminima i mineralima

 

Poznato je da se trkači dosta troše. Kada kažem troše, ne mislim samo na kalorije i umor, već i na iscrpljivanje rezervi neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Zato su trešnje, kao izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i različitih minerala, poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i mangana, odličan izbor za trkače.

 

Utiču na zdravlje kostiju

 

Upravo zbog toliko različitih vitamina i minerala u svom sastavu, trešnje doprinose očuvanju zdravlja kostiju. Ovo supervoće sa mineralom bora izuztetno utiče na zdravlje i kvalitet kostiju zahvaljujući visokom procentu kalcijuma. Magnezijum, koji se takođe nalazi u trešnjama, neophodan je za apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti.

Smanjuju bolove i vraćaju snagu

 

Prema istraživanju sprovedenom od strane “Oregon Health and Science University of America “ utvrđeno je da su sportisti koji su pre dužinskih trka redovno pili sok od trešnje imali blaže bolove u mišićima, za razlike od onih koji nisu. Još jedno istraživanje je pokazalo da je sok od trešanja veoma blagotvoran i da u roku od 24 sata može povratiti čak 90% snage koju smo izgubili tokom sportskih aktivnosti i teškog fizičkog rada.

 

Pomažu kod različitih upala

 

Dokazano je da uzimanje 20 trešanja dnevno može da zameni konzumiranje aspirina. Ova količina deluje na smirivanje različitih upala u organizmu, a slabije upale može u potpunosti da otkloni. One su prirodni antiinflamatori i deluju protivupalno.

Štite zdravlje srca i krvnih sudova

 

Kao prirodni antioksidansi, trešnje neutrališu i eliminišu prisustvo oksidanasa i slobodnih radikala koji negativno utiču na rad srca i funkciju krvnih sudova. Njihovo konzumiranje deluje preventivno na pojavu bolesti srca i poremećaj rada krvnih sudova.

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_