Trening
27.01.2022.

JUTARNJE TRČANJE I ISHRANA: DA LI I ŠTA JESTI I KAKO TROŠITI MASTI?

Trening

Zbog mojih instagram storija na kojima već u 8 ujutru trčim, često mi postavljate pitanje da li i šta jedem pre treninga. Nemam univerzalan odgovor, zbog toga što ne radim svakog dana isto. Moj trening zavisi od više faktora − u koje vreme sam večerala prethodnog dana, kako se trenutno osećam, da li sam previše gladna, itd. Međutim, postoje razlozi zašto i koliko treba trčati ujutru na prazan stomak.

 

Jutarnje trčanje na prazan stomak praktično primorava organizam da koristi rezerve masti kao energiju. Ovakav vid treninga je je super priprema za trkače koji se spremaju za duže trke, kao što je polumaraton. Tako će njihov organizam pri kraju trke, kada više nema snage i kada potroši rezerve glikogena, početi da troši rezerve masti koje svako od nas ima dovoljno za neki duži napor. Možemo da zaključimo da je trčanje bez doručka jedan veliki benefit za trkačke pripreme. Ipak, ono ne treba da traje duže od sat vremena − u suprotnom, telo će početi da troši proteine, što niko od nas ne želi.

 

 

Ono što uvek i svima preporučujem je da pre jutarnjeg trčanja popijete barem jednu do dve čaše vode, kako biste održali telo dovoljno hidriranim. Ukoliko pre trčanja konzumirate kafu, moj savet je da povećate unos vode, jer kafa je diuretik koji ubrzava proces izbacivanja tečnost iz organizma. Takođe, jutarnje trčanje bez hrane ne treba da bude jače od 60% vašeg maksimalnog pulsa, ako ste noć pre toga imali večeru bogatu ugljenim hidratima, vitaminima i sa malo proteina i masti. Ukoliko niste imali takvu večeru, vrlo brzo ćete osetiti umor i malaksalost (možda već nakon 15-20 minuta) i verovatno nećete moći da završite trening. Zato je moj savet da uveče jedete pametno!

 

 

Ukoliko ste početnik u trčanju, trebalo bi obavezno da doručkujete kako biste navikli organizam na tu aktivnost. Kada kažem doručkujete, ukoliko baš nemate vremena, možete pojesti bananu sa bademom i orasima, ili pak urme koje će vam dati dodatnu energiju. Ovo je hrana koju ponekad unosim pre samog trčanja i nemam problema sa mučninama ili punim stomakom. To je moj predlog ukoliko se budite u poslednji minut. Ako ste ranoranilac i do trčanja imate bar dva sata slobodnog vremena, možete pojesti neki ukusan musli ili ovsenu kašu sa voćem koja neće biti preteška za stomak. Ako više volite slani doručak, pre trčanja možete pojesti intergalni hleb sa humusom i popiti šolju čaja (umesto hleba možete korisititi dehidrirani pirinač).

 

 

Nadam se da sam uspela da odgovorim na ovo pitanje, a vama prepuštam da sami odlučite koji vid jutarnjeg trčanja vam najviše odgovara.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_

Trenutno nema komentara