Zanimljivosti
31.08.2021.

Hidratacija: Koliko nam je vode potrebno i kako to da ispunite?

Zanimljivosti

Postoje razne računice na temu hidratacije. I svaka je manje-više tačna, ali se uvek pitamo na šta treba posebno da obratimo pažnju.

 

Kada čujete da dnevno treba da popijete 2 litra vode, vi sigurno pomislite kako je to nemoguća misija i kako nikada niste bili baš toliko žedni da biste popili tu količinu vode. Ipak, fakat je da naše telo ne može vez vode i da zbog dehidratacije mogu da se dogode različite neželjene reakcije u telu.

 

 

Ono što morate da znate je da onog momenta kada osetite da ste žedni vi ste već dehidrirali. Znači da vi i ne treba da osetite žeđ kako ne biste doveli svoje telo u fazu dehidratacije, dok je sa hranom potpuno drugačije. Ne treba da jedete ukoliko ne osećate glad ili vam nije vreme za obrok.

 

Tokom treninga i trčanja je veoma važno unositi vodu. Ipak, ne treba da se nalivate njom jer ste baš žedni, a trening treba još da traje. Nalivanje vodom tokom treninga može da vam stvori mučninu u stomaku zbog koje ćete morati da prekinete vežbanje. Moja preporuka je jedan do dva gutljaja ili, što bi se reklo, "isperite" usta vodom, ali nemojte da se "nalivate".

 

Ukoliko trčite napolju, hidratacija je moguća i kroz kožu. Stoga popijte gutljaj vode, pa se malo polijte vodom po licu i telu. Ovo je idealan način da se hidrirate u toplim danima tokom dugačkih distanci, ja tu taktiku vrlo često koristim na trkama.

 

Glavni razlozi zbog kojih treba da pijemo vodu su energija, održavanje telesne linije i dobar tempo rada metabolizma. Ništa od navedenog ne bi radilo kako treba da ne unosimo dovoljno tečnosti.

 

 

Svi možete da izguglate kalkulator koji otprilike određuje koliko vode treba da pijemo u odnosu na svoju telesnu masu, ali je baš teško naći način da se ispuni zadati cilj unosa vode tokom dana. Zato vam ja dajem predlog da, dok ste na poslu, navijete sat da vam zvoni svakih sat vremena i kada on zazvoni, vi ustanete sa radnog mesta, prošetate se do kuhinje, sipate čašu vode i popijete je u narednih sat vremena. Kada kažem čašu, mislim na one manje čaše od 2 dl. Na ovaj način ćete tokom dana sigurno popiti dovoljno vode i održati vaše telo zdravim i hidriranim.

 

Optimalan dnevni unos je 1.5l do 2l vode, ali ukoliko trčite i gubite tečnost kroz znoj, onda svoj unos možete povećati za pola litra vodom i 0,3l ili 0,5l nekim sportskim pićem, koje će vam vratiti elektrolite i šećere u krv nakon dužinskih i iscrpnih treninga trčanja.

 

 

Nemojte da vas mrzi da odete po čašu vode i popijete je! Nemojte vodu da menjate raznim sokićima, već pružite svom telu ono što mu je potrebno kako bi vam ono duplo vratilo i duže "trajalo".

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara