Trčanje
05.07.2019.

KAKO DA PREŽIVITE TRČANJE LETI?

Trčanje

Leto je godišnje doba kada većina ljudi pojačava fizičku aktivnost kako bi došli do željene forme za plažu. Međutim, trčanje i treniranje u teretani dva su potpuno različita oblika treninga, pogotovo kada su napolju nesnosno visoke temperature. Teretane su, naravno, mnogo prijatnije zbog klimatizacije u njima, ali je trčanje napolju mnogo efektivnije od trčanja na traci. Ja sam neko ko i leti trči napolju i ovo su moji saveti kako da "preživite" temperaturne šokove.

Leti trčite rano ujutru 

Znam da je teško ali potrudite se da ustanete. U prošlom blogu sam vam pisala kako da vam jutarnje trčanje bude lakše i još uvek stojim pri tome da je najbolje trčati rano ujutru jer je tada temperatura najniža. Još kada biste to jutarnje trčanje sproveli pored neke reke, jezera ili mora, sigurno bi vam temperatura bila podnošljiva (naročito uz pogled koji smiruje). Međutim, ako baš ne možete da ustane rano, trčanje možete obaviti i kasno uveče, oko 22h kada padne temperatura.

Naviknite telo na letnju toplotu

Nikako nemojte pravo iz klimatizovanog prostora izaći na trčanje. Trudite se da vam telo bude na sličnoj temperaturi kao što je napolju, barem pre trčanja. Ukoliko iz baš rashlađene prostorije izađete napolje, sigurno će vam se vrteti u glavi, a zamislite da još krenete da trčite... Nikako nemojte da na taj način šokirate svoj organizam.

Napravite plan trčanja i hidratacije tokom leta

Napravite plan kojim ćete danima trčati i dan pre toga se malo više hidrirajte, jer će vam kroz znoj od trčanja i vrućine dehidrirati organizam. Tokom trčanja nosite flašicu vode sa sobom i ispijajte po gutljaj na svakih kilometar ili dva. Pored ispijanja vode, možete se hidrirati tako što ćete umiti lice i vrat (a vaša koža će apsorbovati tečnost) ili, ako ne možete da pijete vodu sve vreme, makar je promućkajte u ustima i ispljunite.

Neka vam oprema za trčanje bude u svetlim bojama 

Nemojte da izmišljate i eksperimentišete – šorts, majica i patike su sasvim dovoljni. Žene mogu da trče i u topićima, tako da im leđa budu slobodna i da dišu. Potrudite se da vam garderoba bude svetlijih boja zbog sunca, a krema za sunčanje obavezno na vašem licu i ramenima. Čuvajte svoje telo!

Jedite voće

Voće će nakon trčanja imati mnogo bolji ukus nego inače. Vratiće vam vitamine i minerale u organizam, a usput će vas hidrirati. Moj predlog je da jedete voće koje je puno vode, pa je sada idealno vreme da se prejedate lubenicama i dinjama, a uskoro će doći i vreme grožđa. Potrudite da nakon treninga pojedete voće, jer će vam mnogo značiti.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""