Trening
12.10.2018.

TRČANJE NA TRACI ILI U PRIRODI - ŠTA JE BOLJE?

Trening

Priroda, uvek i samo priroda, ako mene pitate.

Kada je najbolje trčati na traci?

Trčanje na traci je zgodno samo u slučaju velike hladnoće (ako je januar i pada sneg) ili u slučaju previsokih temperatura (ako se nalazite npr. u Emiratima). Ono što je dobro ukoliko trčite na traci je to što je traka mnogo mekša od betona zbog čega vas neće boleti zglobovi. Sve ostalo je mnogo bolje napolju. Istina je da na traci možete pratiti svaki detalj svog treninga, ali ne zaboravite da to sada možete i napolju uz mnogobrojne aplikacije i sportske satove.

Zašto treba trčati napolju?

Kada trčite napolju manje se znojite zbog strujanja vazduha i ne udišete tuđa isparenja kao u teretani. Takođe, sagorevate mnogo više kalorija jer trčanjem napolju angažujete veći broj mišića. Ako trčite pored reke ili u jesen ili zimu, često morate da se borite sa vetrom, što iziskuje još više energije pa samim tim i trošenje više kalorija.

Kada trčite napolju jačate i tetive zbog promene pravca. Trčanjem napolju često morate da zaobiđete šetača, preskočite neravninu ili skrenete u neku stranu. Kretanjem kroz prostor i blagim promenama pravca jačate tetive na zglobovima, dok na traci idete samo pravo i nemate mogućnost promene pravca. Trčanjem napolju, takođe, pratite svoj tempo i trčite onako kako vam odgovara, dok vam traka diktira tempo pa ne možete da osetite da li bi vam u nekim trenucima više prijalo da trčite brže.

Iz svih ovih razloga, čak iako pada kiša ili je malo hladnije (niste od šećera niti ste od svile), obujte patike, krenite na najbliži kej ili trkačku stazu i uživajte u svežem vazduhu i novoj pretrčanoj distanci! Da li ćete trčati uzbrdo, nizbrdo ili na ravnom - izbor je samo vaš.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""