Trening
28.06.2019.

KAKO DA VAM JUTARNJE TRČANJE BUDE LAKŠE?

Trening

Sa dolaskom leta i visokih temperatura, najprijatnije doba dana je zora i nekoliko sati posle nje. Upravo zbog vremenskih (ne)uslova rano jutro je idealno doba za sve trkače. Ipak, ustati u 6 ili 7 i neposredno nakon toga pokrenuti telo predstavlja veoma naporan i ne baš omiljen poduhvat za većinu. Evo šta treba da radite kako biste bili motivisaniji za trčanje.

Kada sam spremala Njujorški maraton bilo je leto i bilo je mnooogooo toplo. Čak je i u 8 ujutru nekada temperatura prelazila 30 stepeni, pa sam često pre 8 uveliko bila na trčanju. Iskreno, nije mi bilo lako! Često mi se spavalo, a još češće sam jedva izdržavala da ostanem budna do 22 ili 23h (i to uz borbu same protiv sebe). Ipak, znala sam koji je moj cilj i kako doći do njega! Ovo su principi koji su mi pomagali da se lakše ubacim u ranojutarnji trkački mod.

Budite uvereni da imate dobar razlog da ustajete rano ujutru 

Cilj opravdava sredstvo. U ovom slučaju, spremanje za neku trku ili dolazak do određene forme je cilj, a sredstvo je upravo rano ustajanje. Nađite dobar razlog zašto ustajete, pa makar taj razlog bio ''ja volim da trčim'', a ne samo spremanje maratona. On će vas motivisati da svako jutro pohitate iz kreveta i bez obzira na umor istrčite  još jednu distancu

Ne klikćite opciju Snooze

Potrudite se da ne odlažete alarm već, kada ga čujete ujutru, odmah sednite na krevet da ne biste opet zaspali. I ja volim da produžim još malo, ali to ''još malo'' obično bude još barem 20 minuta, što je u slučaju letnjih vrućina barem 4km trčanja po višoj temperaturi. Verujem da ne možete baš odmah posle alarma da skočite iz kreveta, ali barem sedite i prstima otvarajte kapke. Značiće vam svaki minut prijatnijeg doba dana!

Sigurno nećete biti zaljubljeni u ranojutarnje buđenje

Nemojte očekivati da ćete odmah zavoleti rano ustajanje i trčanje. Nećete, sigurno! Najbitnije je da krenete realno da gledate na to. Biće vam teško, bićete umorni, ali ćete ipak istrčati po nižoj temperaturi i ostvariti svoj cilj. Vremenom će postati lakše, jer će vam se i telo navići, a prilično sam sigurna i da će vam se mnogo spavati.

Ustanite 5 minuta ranije

Dajte sebi 5 minuta više vremena da ''dođete sebi''.  Izračunajte koliko vam vremena treba da obavite sve radnje u toaletu, da pojedete nešto i dođete do starta trčanja. Na sve to dodajte još 5 minuta! Tih 5 minuta iskoristite za razbuđivanje i ''dolaženje sebi''. Možete ih provesti u krevetu čitajući mejlove, listajući novine ili proveravajući društvene mreže. To vreme će vam značiti, jer ćete to rano ustajanje učini lakšim.

Ne ustajte rano svakog jutra

Odaberite dane za trening, a neki dan vikenda ostavite za dugo spavanje. Evo zašto! Ako vam je, recimo, subota dan za spavanje, a danas je sreda i vi trčite ponedeljkom, sredom i četvrtkom, motivisaćete sa tako što ćete reći: ''samo još dva dana i krevet je moja druga kuća''. Dajte sebi oduška!

Popodnevna dremka je skroz ok

Sunce i vrućina znaju da iscrpe čoveka, a ako još sa tim iskombinujete i trčanje rano ujutru, prilično je sigurno da će vam se dešavati da ne možete od umora da izgurate dan ili da osećate fizičku bol koliko ste umorni. Popodnevna dremka od 30-40 minuta može mnogo da  znači, pa čak da bude i power nap za večernji izlazak do ranih jutarnjih časova. Ukoliko je potrebno i da otkažete neke planove zbog umora, otkažite ih i slušajte svoje telo.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""