Trčanje
07.06.2019.

ŠTA RADITI KADA PONESTANE MOTIVACIJE ZA TRČANJE?

Trčanje

U prethodnom periodu na Instagramu sam dobila mnogo pitanja na temu - šta raditi kada vam ponestane motivacije za trčanje? To se dešava svima! Svima nekada dođe težak period, umor ili jednostavno mrzovolja, ali se srećom to lako ''leči''. Ja sam tip koji, kada je trčanje u pitanju, isključi mozak i ne razmišlja o tome da li to želim ili ne želim, već "naštelujem" mozak da mi je to obaveza, kao kada moram da idem na posao. U prethodnom blogu pisala sam vam o tome kako da se vratite trčanju nakon povrede, a sada vam otkrivam nekoliko saveta kako da prevaziđete mrzovolju i manjak motivacije.

Nemojte se posebno motivisati, samo krenite!

Veoma je jednostavno - obujete omiljene patike za trčanje i krenete. Nema objašnjenja kako, samo preživite prvi kilometar i posle toga se noge same mehanički pokreću. Ne dajte sebi opciju da možete da odustanete. Čim imate opciju to će se i desiti.

Verujte mi, i meni je često bilo teško da ustajem u 7 ujutru i maltene pravo iz kreveta odem na trčanje u toku priprema za Njujorški maraton. Svakodnevno trčanje je trajalo dva i po meseca, a pošto su dani i dalje bili letnji, jedina opcija za trčanje bilo je rano ujutru. Dešavalo se da desetak minuta nakon buđenja već budem u kolima i jedem bananu, bademe ili keks. Nisam mnogo razmišljala o tome koliko mi se trči, nego sam se obukla i otišla.

Tako i vi uradite. Nemojte da mislite, samo idite!

Napravite nedeljni plan za veću motivaciju

Organizacijom vremena kada ćete da jedete, radite, idete u bioskop i na trčanje isplaniraćete dalji tok nedelje. Nedeljni plan će vam pomoći da održite motivaciju i organizaciju plana trčanja, a kada vidite nešto zapisano na papiru, znači da je već u prvoj fazi ostvarenja plana

Shvatite trčanje kao obavezu 

Kao što sam gore već pisala, kada "naštelujete" mozak da je trčanje obaveza, znate da obaveze ne mogu i ne smeju da se propuštaju. Za obaveze uvek imate snage, vremena i živaca, pa će tako biti i za trčanje.

Princip nagrade i kazne kao motivacija

Ako taj princip deluje u drugim sferama života, zašto ne bi delovao i u vašem trkačkom životu?

Princip je jednostavan! Ukoliko odete na trčanje onda kada vas baaaaš mrzi, nagradite sebe omiljenim sladoledom ili picom ili opravdano preskočite nedeljno raspremanje kuće. Ako ipak posustanete, nađite način da se ''samokaznite''. Npr. umesto da sređujete samo kupatilo, morate da sredite celu kuću plus da opeglate veš i onda da budete na strogom režimu ishrane narednih 4,5 dana.

Instagram trkačka motivacija

Društvene mreže su postale deo svakodnevnice i često upravo na društvenim mrežama možete saznati mnogo korisnih informacija, ali i pronaći motivaciju. Zapratite trkače iz vaše zemlje ili inostranstva, jer trkači često objavljuju postove i storije sa treninga. To u vama može izazovati potrebu da baš tog dana, kada vas najviše na svetu mrzi da čučnete, a kamoli da trčite, obujete patike i pređete neku novu distancu.

Kupite novu opremu za trčanje

Znamo da većina trkača mnogo ulaže u svoju opremu, ali i ako ne ulažete sigurno će nova majica, šorts ili patike sami izaći iz ormara i naterati vas da odete na trčanje kako biste ih probali.

Mislite na osećaj posle trčanja

Kada završite sa trčanjem, sigurno se osećate mnogo srećnije i raspoloženije i svet ima potpuno drugačiju boju. Upravo zbog tog osećaja morate da obujete patike, odete na trčanje, istrčite i osećate se kao pravi CAR!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""