Trčanje
23.05.2019.

KAKO SE VRATITI TRČANJU NAKON POVREDE

Trčanje

Jedna od najtežih situacija za svaku osobu koja živi sportski život svakako je povreda. Većina trkača se trudi da skoro nikada ne pravi pauzu, čak i kada su na odmoru, ali kada ste fizički sprečeni da uskočite u omiljene trkačke patike, onda nastaje prava borba sa glavom, odnosno borba sa samim sobom.

Bilo da je u pitanju lakša ili teža povreda, ona uvek iziskuje određeni period oporavka i odmora. Kada je trčanje u pitanju, ukoliko povredite neku manju kost na ruci, to vam neće predstavljati problem, ali su zato povrede bilo kog drugog dela tela veliki problem za trkače. Nakon što završite rehabilitaciju treba se vratiti trčanju, a evo i kako.

Ukoliko ste povređeni, nemojte se praviti da ste pametniji od doktora 

Sigurna sam da većina vas (pa i ja) ume da pametuje o tome kako povreda ''nije strašna'' i kako se baš od danas osećate spremnim za trčanje, iako nije prošao predviđeni rok. Ono što je sigurno je da je vaš lekar mnogo godina proveo učeći i da sigurno mnogo više zna o povredama od vas. Dakle, ako vam je on rekao da ne treba još da krenete sa trčanjem POSLUŠAJTE GA, jer u suprotnom možete da izazovete kontraefekat (tj. da vam se povreda vrati).

Bolje je da se nakon povrede na trening vratite kasnije, nego ranije 

Svaki dan u periodu oporavka mnogo znači i sigurno ćete svakog dana rehabilitacije osećati kako se vraćate u stanje normale. Dajte dovoljno vremena svom telu, jer će vam onda telo duplo vratiti, ali ako s druge strane ne ispoštujete svoje telo do kraja, vrlo verovatno ćete pogoršati stanje i vratiti se nekoliko nedelja unazad.

Krenite lagano s treninzima

Iako ste možda pre povrede 10 km trčali bez problema, za npr. 60 minuta, nemojte obraćati pažnju na to i juriti istu kilometražu i isto vreme.  Budite strpljivi i verujte u ciljeve koje ste postavili, jer ako ste ih već jednom ostvarili sigurno ćete ih opet ostvariti, ali bez žurbe kako biste bezbedno došli do cilja.

Telo pamti

Najteži deo je iza vas - bolovi, terapije, sedenje i ležanje. Ako ste to izgurali izguraćete i povratak na stazu, jer vaši mišići pamte ono što su već jednom ostvarili. Možda će vam na trenutak biti teže nego kada ste prvi put počinjali sa trčanjem, jer ćete se sećati kako ste određene distance s lakoćom trčali, ali zapamtite BILI STE POVREĐENI. Mnogo je teže vratiti se posle povrede, nego početi potpuno zdrav, zato verujte u svoje telo i mišiće koji su zapamtili pokret i distance i dajte mu vremena da vas ponovo dovede na isti nivo.

Snaga vlada, ali um caruje

Ono što vaš mozak kaže da može, telo će samo da prati! Sve polazi iz glave, pa i vraćanje na stazu, zato nađite način da se ponovo motivišete, samoohrabrite se da ponovo potrčite i svaki put zadajte sebi mali cilj koji sigurno možete da ostvarite kako biste se ponovo osećali moćno na svojim nogama.

Savet plus

Potrudite se da ne povećate kilažu tokom perioda rehabilitacije i, ako je povećate, neka to bude dva do tri kilograma. Ukoliko nakon povrede povećate kilažu i krenete sa trčanjem, to može da bude još veći "stres" za vašu povredu. U periodu mirovanja potrudite se da formu održavate makar statičkim vežbama koje su vam dozvoljene, ili plivanjem. Sigurno nećete moći da održite toliko visok nivo fizičke spreme kao kada tčite, ali biće vam mnogo lakše da krenete ukoliko ste imali ikakvu fizičku aktivnost, nego ako ste bili totalno fizički neaktivni.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""