Zanimljivosti
09.05.2019.

OVO SU NAJČEŠĆE TRKAČKE POVREDE

Zanimljivosti

Oporavak nakon naporne trke veoma je važan, kako ne bi došlo do povreda. Verujte mi da mnoge ordinacije fizikalne terapije bukvalno žive od trkača i naših povreda. Međutim, smatram da ne treba svaka bol da se naziva povredom i da se zbog nje odmah "trči" na terapije čije cene nisu nimalo naivne.

Prvo, kada ste počeli da trčite, sigurno ste se pomirili sa činjenicom da ćete često osećati bol. Međutim, kada je nešto često onda se čovek i navikne na to. Kada osetite bol u nekom delu tela nakon trčanja, nema potrebe da paničite! Prvo odmorite pet dana i ako bol ne osećate dok obavljate svakodnevne aktivnosti, verovatno se radi o najobičnijoj upali (mišića, tetiva ili ligamenata), koja se lako može rešiti masažom. Probajte ponovo da potrčite, a ako se bol nastavi odmorite još pet dana. Ukoliko ipak nastavi da vas boli isto mesto, onda je vreme da posetite terapeuta ili vašeg lekara. Ovo su najčešće povrede kod trkača.

Povreda (upala) tetive i ligamenata

Ukoliko imate jaču upalu, videćete zadebljanje na nozi i osetićete bol i na dodir. U tom slučaju ODMAH KOD DOKTORA I NIKAKO NEMOJTE DA TRČITE. Verujte mi, dok sam bila mlada i luda, istrčala sam pod upalom jedan polumaraton iako mi je doktor rekao da nikako to ne radim. Sada da mogu da vratim vreme. Vratila bih se da samoj sebi nalupam šamare.

Povreda zvana trkačko koleno

Ukoliko imate trkačko koleno, osetićete blažu bol oko čašice kolena (patele) i tačno iza nje. To se najčešće dešava zbog neuravnotežene jačine mišića nogu, vrlo grubog i bolnog dočeka na nogu pri doskoku, ili previše dugačkih i učestalih kilometraža.

Bol u Ahilivoj tetivi

Najčešće se javlja zbog previše intenzivnih treninga na kojima se brzo povećava kilometraža, lošeg izbora obuće za trčanje ili već urođenog ravnog tabana.

Plantarni Fascitis

Plantarni Fascitis je upala dela ligamenta ili tetive duž stopala (deo kojim gazimo). Najčešći je bol oko pete, a ponekad može da bude i u korenu stopala i nastaje od preterivanja u pređenim kilometrima i intezitetu treninga.

Bol u kukovima

Bol u kukovima je veoma čest ako loše gazite ili zabacujete nepravilno noge unazad. Međutim, kukovi mogu da vas bole i kada vam se patika "istroši" ili kada jednostavno niste dovoljno ojačali telo, a preterujete sa kilometražama.

Kao što vidite, većina trkačkih povreda nastaje prilikom preterivanja u intezitetu i dužini treninga, a osim toga velike probleme mogu da izazovu i istrošene ili neadekvatne patike, kao i višak kilograma. Zato se ne preporučuje da ljudi sa viškom kilograma trčanje prihvate olako, po principu "svi to rade pa mogu i ja valjda". Trebalo bi da prvo skinu određeni broj kilograma, a onda da postepeno krenu sa trčanjem. Umerenost u treninzima je veoma bitan faktor, kao i odmor koji je KLJUČAN za vaš oporavak, jer treba da znate da svaki trening zahteva određene sate da se telo oporavi, a malo intenzivnoji treninzi zahtevaju 15 i više sati oporavka. Između ostalog, veoma je bitno da počnete da radite vežbe za jačanje mišićne muskulature kako bi vaši zglobovi što manje patili, jer će glavnu ulogu preuzimati jaki mišići.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""