Zanimljivosti
05.04.2019.

MASAŽOM PROTIV TRKAČKIH BOLOVA

Zanimljivosti

Već sam vam pisala na temu kako da se najbrže rešite upale mišića, a sada je došlo vreme da pričamo o tome kako da se rešite trkačkih bolova. Verujem da većina vas kada čuje reč masaža pomisli na nešto skupo i ne baš mnogo potrebno. Takav stav sam i ja dugo imala, sve dok nisam počela da se spremam za Njujorški maraton. Bol koji sam osećala od količine i inteziteta treninga bio je toliko jak da me je umarao. Onda sam odlučila da probam tu čuvenu masažu i verujte mi to je bila jedna od bitnijih lekcija koje sam naučila o trčanju i oporavku. Iako imam visok prag bola i spremna sam da pre trpim dok me ne prođe nego da pijem lekove ili učinim nešto konkretno, nakon masaže sam uspela da rešim oko 70% bola.

Blagodeti masaže u borbi protiv trkačkih bolova

Masažom se razbija mlečna kiselina koje se sakuplja u mišićima. Znate ono kada spavate pa se nekontrolisano trzate? To je zbog povećane količine mlečne kiseline u mišićima. Masaža aktivira limfne puteve kojima se izbacuju toksini iz organizma (znam da se na trčanju mnogo znojite i tako izbacujete toksine, ali ćete ovim putem dodatno pospešiti izbacivanje), ubrzava cirkulaciju krvi, opušta mišiće i ima analgetsko dejstvo. Posle masaže imaćete osećaj da su vam noge lakše nekoliko kilograma i moći ćete lakše i bolje da trenirate na sledećem treningu.

Značaj sportske masaže za rešavanje trkačkih bolova

Sportska masaža vam može mnogo pomoći u povećanju kvaliteta treninga i postizanju boljih rezultata, jer ublažava bol i uklanja spazam koji najčešće muči trkače nakon dugog i napornog trčanja. Morate da vodite računa ko radi masažu, da to bude školovano i iskusno lice, jer u suprotnom može da se desi da masaža nema nikakav efekat ili da izazove neku povredu. Dakle, odlazite kod masera samo na preporuku.

Koju masažu treba da praktikuju trkači?

Najbolje bi bilo da odradite masažu celog tela, od malog prsta na stopalu pa sve do vrata, jer dugoprugašima najviše pate stopala, listovi, butine, ali i kičmeni stub i ramena (ne zaboravite ramena i ruke, već sam vam pisala o tome koliko bicepsi i ramena mogu da bole nakon 15 kilometara). Preporučila bih vam masažu jednom nedeljno, a ukoliko je to veliki atak na vaš budžet, onda makar priuštite sebi to dva puta pre neke veće trke i jednom neposredno nakon trke jer ćete imati blagotvorno dejstvo.

Ukoliko ipak ne možete izdvojiti novac za masažu, onda ili sami sebi utrljavajte gelove za opuštanje ili dajte nekome od ukućana da vam utrljaju gel na stopala i noge, jer će i to biti delotvorno u otklanjanju bola i opuštanju mišića.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""