Zanimljivosti
22.06.2021.

TRČANJE ZA POČETNIKE: Kako da postanete trkači?

Zanimljivosti

Posle Beogradskog maratona popularnost trčanja u Srbiji je još više porasla. Trkači koji su 6. juna preplavili ulice Beograda mnoge su inspirisali da se odluče da i sami krenu sa trčanjem, pa mi je stigao veliki broj upita kako da počnu, bezbolno i lako. Odgovore na pitanja dajem vam u ovom blogu, koji je za sve one koji su ikada poželeli da počnu sa trčanjem, a nisu znali kako, kada i da li uopšte da se upuštaju u to.

 

Koja je "cena" trčanja?

Rekreativno trčanje je realno veoma jeftin sport. Svako može da trči, bitno je samo početi. Ne treba vam nikakva specijalna oprema da biste počeli da trčite. Neću vas lagati, kasnije kada se navučete na ovu aktivnost, počećete da trošite novac na opremu i shvatićete koliko je važno, naročito za duge distance, imati dobru opremu. Ipak, za početnike to nije od presudne važnosti. Važno je samo da obučete udobnu garderobu, obujete patike izađete iz stana, uključite aplikaciju i počnete sa trčanjem. Vrlo jednostavno, zar ne?

 

Run'n More u svojoj ponudi ima i modele za početnike u trčanju, koje možete pogledati na ovom linku.

 

 

Postavite trkačke ciljeve

Ovo će možda zvučati kao biznis plan, ali da biste bili istrajni u ovoj aktivnosti, čak i onda kada vam je teško, veoma je važno da postavite i jasno definišete ciljeve! Zadajte sebi određenu distancu ili određenu trku koju želite da istrčite i zapišite to. Kada god vam je teško ili vas mrzi da idete na trčanje, vi pročitajte koji je vaš cilj, podsetite se zašto ste počeli i izađite napolje, jer se nijedan cilj ne može da se ostvari bez truda

 

Napravite plan trčanja 

Ovo je drugi deo vašeg "trkačkog biznis plana" i veoma bitna stavka. Kada ste napisali cilj, onda napravite i plan akcija do ostvarenja tog cilja, odnosno plan trčanja. Odvojite tačno dane i vreme kada ćete trčati, kao i vrstu treninga koji ćete raditi taj dan. Mnogo će vam biti lakše ako pročitate par blogova, saveta, planova ili ako jednostavno nađete trenera. Ono što je najbitnije kod ove stavke jeste da se taj plan maksimalno ispoštuje, odnosno da imate do 10% odstupanja od tog plana. Nemojte da msilite da to što ste sebi obećali nema neku vrednost, nikako. To što ste sebi obećali mora da ima mnogo veću vrednost nego bilo koje obećanje nekom drugom čoveku, ne zaboravite to.

 

 

Kako da počnete da trčite?

Moj savet za sve početnike je da krenu sa nekom trkačkom ekipom. Učlanite se u jedan od klubova i počnite sa njima da trčite. Na taj način ćete imati ekipu koja će vas dodatno motivisati i "gurati" ili "vući" onda kada vam je najteže. Naravno možete krenuti i sami, ali je onda jako važno da imate izuzetno izraženu volju i upornost.

 

U početku kombinujte brzi hod i trčanje. Za prvi trening potpunog početnika preporučujem brzi hod 10 min, trčanje 5 minuta, pa još 15 minuta brzog hoda. Na drugom treningu produžite trčanje za dva, tri minuta i kada uspete da trčite 10 minuta bez prestanka, onda skraćujte vreme hodanja i za isto produžite vreme trčanja. Kada dođete do 20 minuta trčanja, onda već počnite sebi da zadajete ciljeve u vidu distanci, a hodanje ostavite samo za drugi deo treninga.

 

Malim koracima dolazite do velikog cilja! I srećno! 

 

Vidimo se na stazi.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara