Trčanje
01.03.2019.

Kako da postanete trkač?

Trčanje

Odabrali ste patike za trčanje prema savetima koje sam vam dala u prošlonedeljnom vodiču za početnike? Bravo! Međutim, da bi neko zvanično rekao ''ja sam trkač'' trebalo bi da može da istrči laganim tempom 30-ak minuta, jer se oni koji ne spadaju u trkačku populaciju obično zamore već nakon par minuta. Ipak, i do tih pola sata trčanja bez prestanka treba doći, što nije baš lako ako nikada ranije niste trčali.

Evo nekoliko koraka kako da postanete trkač!

Postavite cilj

Prvo i osnovno o čemu ja često pišem jeste da POSTAVITE CILJ. Cilj može da bude smanjenje kilaže ili prva medalja oko vrata nakon istrčane trke (to može da bude i trka na 5 ili 10km, a može i 21 ili 42km). Zapišite svoj cilj i zaokružite taj datum u kalendaru, jer ćete do tog dana vredno i redovno trenirati kako biste ostvarili cilj, a kada ga ostvarite osećaj će biti carski!

Pronađite motivaciju

Motivacija može da vam bude neka osoba koja je zbog istog cilja počela da trči i uspela da ga ostvari. Može biti i osoba sa interneta kojoj je trčanje promenilo život ili možda čak neko iz vaše okoline čija energija vama prija. Motivacija ne mora biti osoba, može biti i samo ostvarenje cilja.

Napravite plan

Plan i program koji ćete pratiti iz nedelje u nedelju treba da bude vaš vodič. Taj plan su vaši koraci ka ostvarenju cilja, zato nemojte da ga preskačete jer ćete skrenuti s puta.

Postavite prioritete

Sada kada ste odlučili da postanete trkač, to treba da bude na listi vaših prioriteta. Jednom kada nam je trčanje postalo prioritet, ostale planove pravićete u odnosu na to. Razumljivo je da nekada nećete moći da poštujete plan ili da ćete neko veče pre izaći sa prijateljima nego otići na trčanje, ali onda zapamtite da ste ostali sebi ''dužni'' taj jedan trening i da morate kasnije da ga odradite.

Naviknite se na trkački izgled

Prihvatite da je potpuno normalno izgledati izmoreno, znojavo i bez uredne frizure na trčanju. Za žene nema šminke, tako da se naviknite na prirodan izgled izmorene osobe.

Naučite da slušate svoje telo

U tkačkom svetu čućete mnogo različitih saveta. Neki će biti dobri i istiniti, a drugi glupi i lični (što znači da ako nešto prija toj osobi ne znači da će i vama prijati). Baš zato morate da naučite da čujete svoje telo, jer će vam ono samo reći šta vam je potrebno.

Počnite da se hranite zdravo

Postoje različiti načini ishrane i dijeta, a postoji i jedna univerzalna stvar - brza hrana je brza hrana i nju treba preskočiti! Manje-više znate šta se ubraja u zdravu hranu. Ne morate da se pridržavate nikakve dijete, ali je neophodno unositi zdrave namirnice u organizam nakon trčanja i velike potrošnje organizma.

I  za kraj - budite odlučni!

Nekada vam se neće ni izlaziti napolje, a kamo li ići na trčanje. Na početku će vam često biti teško da se naterate da potrčite. Baš tada budite odlučni u svojoj prvobitnoj nameri, a to je da ostvarite svoj cilj bez obzira na prepreke koje se nalaze na putu do njega.

Plan kako da istrčite 30 minuta bez prestanka:

  1. nedelja – tri puta nedeljno 10 puta uradite sledeće – hodanje 3 min, trčanje 2 min. Ostalim danima hodajte barem pola sata.
  2. nedelja – tri puta nedeljno hodajte 10 minuta, trčite 5 min, hodajte 10 min. Ostalim danima lagano šetajte 40 min.
  3. nedelja – tri puta nedeljno uradite sledeće – hodanje 5 min, pa trčanje 3 min (i tako 7 puta). Ostalim danima šetajte 30 min.
  4. nedelja – četiri puta nedeljno hodajte 10 min, trčite 7 min, hodajte 10 min. Ostalim danima šetnja 40 min.
  5. nedelja – tri puta nedeljno hodajte 7 min, trčite 12 min, hodajte 10 min. Ostalim danima šetnja 45 min
  6. nedelja – tri puta nedeljno hodajte 5 min, trčite 15 min, hodajte 10 min. Ostalim danima šetnja 45 min
  7. nedelja – tri puta nedeljno hodajte 5 min, trčite 20min, hodajte 10 min. Ostalim danima šetnja 45 min
  8. nedelja – tri puta nedeljno hodajte 5 min, trčite 25 min, hodajte 10 min. Ostalim danima šetnja 45 min

Sada ste napokon spremni da istrčite svih 30 minuta bez prestanka i velike muke. Lake noge!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)  

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara