Zanimljivosti
22.02.2019.

VODIČ ZA POČETNIKE: Patike za trčanje i sve o njima

Zanimljivosti

Kao što je sve u ovom veku napredovalo brzinom svetlosti, tako se razvila i tehnologija trkačke opreme. Sada možete pronaći opremu koja ne može da se pokvasi i patike sa kojima možete da trčite po najvećem pljusku a da vam noge ostanu potpuno suve. Možete li da zamislite šta su onda sve od đonova izmislili?

Sve, bukvalno sve  za svakoga po nešto!

Prvo pravilo za kupovinu patika za trčanje

Nemojte štedeti novac kada su patike za trčanje u pitanju. Uštedite ga na garderobi i krpicama, ali patika mora da bude baš, baš dobra, Verujte mi na reč, primetićete OGROMNU razliku. Prilikom dužinskog trčanja bitno je da patika bude udobnija, da ima dovoljno mekan đon koji će ublažiti udarac o beton i poštedeti vaše zglobove. S druge strane, đon ne treba da bude previše mekan, jer onda gubi to svojstvo i velike su šanse da patike ne budu dovoljno stabilne.

Kako odabrati najbolje patike za trčanje?

Pored dobrog đona, patika NIKAKO ne sme da vas žulja, ni najmanje. Zamislite koliki bi to pakao od bolova bio na 15. kilometru! Izbor patika mnogo zavisi od vaše konstitucije, kilaže, stopala i načina na koji gazite. Ljudi koji su jače građe uvek treba da biraju patike sa malo debljim đonom, kako bi presija na zglobovima bila manja, dok oni sa manjom kilažom mogu da izberu patike koje najviše odgovaraju njihovom stopalu i stilu trčanja.

Patika za dužinsko trčanje treba da bude veća. Ja na primer nosim patike broj 42,5, a privatno nosim 41. Naime, ako je patika manja i za pola broja, mene bole nokti na nogama. Dakle, patika mora da bude komotna, jer ipak sve vreme gurate stopala unapred.

Gde pronaći najbolje patike za trčanje?

I za to je smišljena "aplikacija"! Kažem lepo da je 21. vek čudo. U prodavnici Run'n More postoji skener stopala preko kog morate bosi da prelazite nekoliko puta, a posle i da pretrčavate preko njega. U odnosu na to kako i kojim intezitetom gazite na određene delove stopala, skener pronađe idealnu patiku za vas. Prethodno unosite i pol, kilažu, visinu i slično. Nakon testiranja biće vam ponuđeno više različitih patika i brendova u odnosu na to koji model bi vašem stopalu i načinu trčanja najviše odgovarao. Testiranje je besplatno i zato nemojte da budete lenji već se prošetajte i vidite šta tehnologija nalaže!

Nike Epic React - patika za sva vremena 

Nike Epic React su moj izbor! Sve polumaratone i maraton istrčala sam u njima i definitivno su mi najudobnije. Upravo izlazi patika Epic React Vol. 2, unapređena (ako je bilo i moguće da se unapredi), pa je možete testirati i probati u subotu 23.2.2019. godine od 12-20h na adresi Knez Mihailova 5. Ja sam ih probala, ali još uvek nisam uspela da potrčim u njima i verujem da mogu samo još malo da me ubrzaju.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""