Zanimljivosti
19.04.2022.

Priprema pred trku − šta jesti, a šta preskočiti

Zanimljivosti

 

Ne znam da li ste upućeni u činjenicu da se dan pre trke organizuje pasta party? To je jedna večera za sve trkače gde se jede pasta, logično. Ali zašto baš pasta? Pasta će naše telo napuniti ugljenim hidratima koji su nam potrebni da bismo mogli u kontinuitetu da trčimo duge distance. Pasta povećava naše rezerve glikogena, koji nam je potreban da se ne bismo osećali umorni i bez snage na trci. Kada ih iscrpimo, nije uopšte prijatno − meni bude hladno, imam osećaj da ću se razboleti i nemam snage da se pomerim, tako da to nemojte raditi sebi.
Dan pre trke trudite se da 70% unosa budu složeni ugljeni hidrati, nemojte zaboraviti da unosite i proteine, a ono što bi trebalo da izbaegavate, makar u kasnim satima, jesu vlakna. Dakle, salatu preskočite. Zašto salatu? Povrće je puno vlakana, pogotovo zelena salata, kupus i slično, a vlakna ubrzavaju proces varenja. Tako da salata plus trčanje može samo da izazove bolove ispod rebara, ali i da vas „potera“ u toalet − ne pitajte kako znam. Slobodno preskočite salatu za večeru i uzmite recimo pastu u paradajz sosu. Ja više volim da jedem pirinač, tako da neki dobar rižoto sa piletinom može biti super izbor.

 

O jutarnjem trčanju i ishrani saznajte više  ovde.

 

Na dana trke, obavezno doručkujte. Obrok ne mora biti obilan i ne treba da imate osećaj prezasićenosti, ali treba da jedete i unosite energiju, jer će vam biti neophodna. Kada je doručak u pitanju, to može da bude integralni hleb sa puterom i medom ili neki lagani sendvič, a ukoliko vam prija, i ovsena kaša sa bananom. Ja sam pre trke dugo jela hleb, puter i med i to mi je prijalo, a sada pojedem i neku ovsenu kašu. Ovaj obrok vam služi da vas "pogura" poslednjih par kilometara, tako da − nemojte se prejedati.
Ono što treba da znate je da pred trku nema nikakvog eksperimentisanja sa hranom. Jedite ono što inače jedete i ono na šta je vaš stomak već navikao, sve ostalo može biti problematično tokom trčanja. Takođe, izbegavajte da trčite na prazan stomak − ako baš ne možete da jedete pravi obrok pre trčanja, moj savet je da pojedete samo bananu ili bananu sa nekim keksom. Ukoliko ne jedete pre trke, nećete uspeti da obnovite rezerve glikogena koje su vam potrebne za trčanje.
Nakon trke obavezno jedite hranu bogatu proteinima, kao i namirnice koje u sebi sadrže dosta vitamina i minerala, kako biste svom telu pružili što bolji oporavak.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)