Zanimljivosti
04.10.2019.

PROMENA I PRILAGOĐAVANJE ISHRANE ZA TRKAČE

Zanimljivosti

Kada počnete da trčite, počeće da se menja vaš način i stil života i to u potpunosti, želeli vi to ili ne! Neke navike ćete brzo izbaciti a druge ubaciti u svoju rutinu. Nakon prvih mesec dana počećete da primećujete razliku na svom telu, a posle 2-3 meseca i ljudi oko vas će primetiti razliku. Kako će vam se vaša nova figura više sviđati, počećete da razmišljate šta još možete da učinite za nju osim trčanja i upravo je to momenat kada će vaša ishrana početi da se menja.

Biće vam glupo da nakon 40 minuta iscrpnog trčanja pojedete sto grama čokolade ili pljeskavicu na ulici, jer kada ste se već toliko namučili, zašto da tu muku bacate u vodu! Zato je bolje da što pre počnete sa promenom ishrane. Brže ćete videti razultate, a i osećaćete se mnogo bolje.

Promenite ishranu tako što nećete kupovati gluposti

Jednostavno je – kada nemate nešto u kući ne možete ni da ga pojedete, a prilično sam sigurna da nećete odlaziti do prodavnice po kesicu čipsa. Kada idete u kupovinu napišite tačan spisak namirnica (na spisak nemojte stavljati grickalice i čokolade) i nemojte da uzimate ništa van tog spiska. Biće vam još lakše ako uopšte ne uđete u deo u kom su grickalice i slatkiši.

Budite spremni na krize prilikom promene ishrane

Šećer stvara zavisnost organizma (bukvalno!), pa njegovo izbacivanje iz ishrane izaziva pravu krizu. Kada preživite prvih 7-10 dana biće vam mnogo lakše, jer će vam tada sve biti preslatko. Predlažem da ga potpuno izbacite iz upotrebe što je duže moguće! Zamena za šećer neka vam bude voće i kad god vam se prijede čokolada, vi pojedite jabuku (čuvena trauma iz detinjstva:  ''Mama, imamo li nešto slatko u kući?'', ''Imamo divne jabuke sine'' – sada je vaša surova realnost) ili nektarinu i slično.

Zaboravite na pekaru ukoliko ste čvrsto odlučili da promenite ishranu

Ja razumem da se u 21. veku živi brzo, možda i prebrzo, i da vam je kupovina hrane samo usputna stanica, ali na toj misli se zaustavite! Imate jedno telo i nemate mogućnost da dobijete drugo, stoga su nega i zdravlje tela vaša primarna stvar! Uvek nađite i vremena i novca da pojedete bilo šta zdravije od žu-žua ili pite. Npr. uđite u pordavnicu kupite pirinčane galete, namažite na njih humus ili mladi sir i eto! Brzo, usputno i mnogo zdravije i kvalitetinije.

Šarenilo na tanjiru je obavezno

Povrće svih vrsta i boja uvek je idealan prilog uz jelo, a najbolje bi bilo da bude sezonsko jer je najsvežije. Nastojite da salatu začinite limunom umesto sirćetom, jer tako zadržavate vitamine iz salate. Tokom svakog ručka obavezno je povrće kao prilog - bareno ili u salati. Tako ćete uneti više neophodnih elemenata, a uspećete da se zasitite i sprečite mogućnost prejedanja hlebom i drugim nezdravim namirnicama.

Hleb, da ili ne?

Moj odgovor je ne - tačnije, ne beli pekarski, najukusniji na svetu. Moraćete kad tad da ga se odreknete. Moja zamena za hleb su pirinčane galete, nekada pire krompir, bareni ili pečeni (nikako prženi). Možete kupiti i zdraviji hleb, koji je obično mnogo skuplji od belog, a možete da probate i sami da ga napravite mešajući heljdu, raž i sve vrste semenki (one čine hleb ukusnijim).

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara