Trening
27.09.2019.

KAKO DA POČNEM DA TRČIM?

Trening

U prošlom blogu otkrila sam vam benefite trčanja i pokazala vam zašto treba da (počnete) da trčite. Ako se pitate kako da počnete, odgovor glasi - teško! Ovo je veoma surov i iskren odgovor, ali ne bih da vas lažem i mažem da će biti lako, jer je svaki početak u životu težak a pogotovo početak uvođenja potpuno nove aktivnost u život. Međutim, nemojte da vas težak početak spreči da napravite jedan od najboljih poteza u životu. Jednostavno, počnite da trčite!

Počnite da trčite, ali ne žurite

Nemojte da obujete patike i odmah pod punim gasom počnete da trčite, jer ćete se sigurno nakon 2-5 minuta toliko umoriti da ćete odustati i odmah imati odbojnost prema trčanju. Znači lagano, veoma lagano uđite u trkačku priču!

Pre nego što počnete da trčite, šetajte

Kao dobar uvod u trčanje ubacite šetnju. Kada to kažem ne mislim šetnju po šoping zoni uz zastajanje pored izloga, već vremenski dugu šetnju u vidu brzog hoda (40 i više minuta).

Nađite inspiraciju i cilj da počnete da trčite

Počnite da trčite sa nekim ciljem, bilo da je to skidanje kilaže, upoznavanje novih ljudi ili bilo šta slično. Važno je da uvek znate s kojim ciljem ste krenuli u ovu avanturu. Nađite nekoga ko će da vas inspiriše da i u mrzovoljnim danima odete na stazu!

Kombinujte trčanje i hodanje

Pošto ste apsolutni početnici, prvo se oprobajte u kombinovanju trčanja i hodanja. Nakon operacije noge prvo sam šetala 2 km pa sam onda 500 m trčala, a potom 500 m brzo hodala. Tako počnite i vi i uradite onoliko ponavljanja koliko osećate da možete (to će verovatno biti 4-5). Sledeći put povećajte broj ponavljanja, a onda polako kombinujte -duže trčanje, manje hodanja. U jednom momentu će pređena kilometraža doći do 2 km pa do 3km i  onda već možete da krenete sa pravim trkačkim treninzima!

Postepeno povećavajte trkačku distancu

Nemojte da jurite distance koje su velike i za koje vam treba mnogo vremena da ih dostignete, pa da ih onda odbolujete u narednom periodu. Distancu povećavajte postepeno, bez ikakve žurbe, jer ćete samo tako "imati distancu u nogama".

Strpljenje je ključ

Ne kažu bez razloga da je "strpljen spašen". Imajte strpljenja u napredovanju i strpljenja za svoje telo. Nemojte misliti da ostali trkači nikada nisu bili na početku i da su odmah mogli da prelaze dvocifrene kilometre, jer nisu. Dajte sebi vremena da napredujete i videćete kako ćete kroz par meseci sa lakoćom i bez mnogo problema dostići određeni nivo.

Nađite partnera za trčanje ili trčite u grupi

Za početnike je super da imaju nekoga sa kim trče, jer će vas taj neko podsticati da idete na treninge i kada vam se ne ide, a s druge strane vi ćete njega da motivišete kada se njemu ne ide. Mnogo je lakše i lepše početi sa nekim ili sa grupom. Delićete iskustva i muke, a kilometri će brže proći.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara