Trening
29.11.2019.

KAKO DA IZBEGNETE PRETRENIRANOST

Trening

Kao i u većini stvari u životu i u treningu može da se pretera. Prosto je - u svemu treba biti umeren. Odmor je podjednako važan koliko i trening i najveća razlika između profesionalnih sportista i rekreativaca ogleda se upravo u vremenu koje posvećuju odmoru. Profesionalni sportisti imaju tačno određeno vreme za odmor, dok rekreativci uglavnom nemaju vremena ni za to, zbog svakodnevnih obaveza.

 

Više puta sam uhvatila sebe kako mi "glava juri rep" i ne može da ga stigne od količine obaveza. Na sve to, svakodnevni trening predstavlja obavezan deo mog dana. Takav tempo može neko vreme da se gura, ali ne zadugo.

 

 

Pretreniranost je loša jer potpuno narušava zdravlje i, čim naiđu prvi simptomi, to je znak da vam treba OZBILJAN ODMOR.

 

Prvi simptomi pretreniranosti su visok puls u stanju mirovanja, mršavljenje, bolovi u mišićima koji sporije prolaze, pad imuniteta. Kao što vidite, u tome nema ničeg dobrog. Najgore od svega je to što imate osećaj konstantnog premora i bolova koji ne mogu da prođu. Zato vodite računa o sebi i izbegnite pretreniranost uz sledeće savete.

 

Odmarajte što više možete

 

Odmor je najbitniji kod oporavka od fizičkog napora. Trudim se da spavam barem 8 sati dnevno i da imam i period odmora u u toku dana, kada samo sedim i ne radim ništa što je fizički zahtevno. Nemojte da vas grize savest što odmarata, što ne izlazite da biste odmorili ili izbegavate neko druženje, jer ukoliko dođe do pretreniranosti i pada imuniteta, sigurno nećete moći da radite bilo šta od navedenog jer jednostavno nećete biti u stanju. Zato bolje sprečiti nego lečiti!

 

Redovno se i kvalitetno hranite

 

Hrana je veoma bitna za oporavak vaših mišićnih vlakana, jer ako vaše telo može dobro da se nahrani onda će se i oporaviti. Ukoliko mu to ne priuštite, biće mu potrebno mnogo više vremena da se oporavi. Zato sportisti i koriste suplemente. Pošto ste vi rekreativci, sigurna sam da sve što je potrebno vašem organizmu možete obezbediti uz kvalitetnu i redovnu ishranu.

 

 

Ne preterujte sa treninzima


Nema potrebe da trenirate svaki dan. Optimalan broj treninga za aktivnog rekreativca je četiri ili pet nedeljno, uz neizostavno vreme za odmor. Ukoliko trenirate svaki dan i još, uz to, obavljate svoje svakodnevne obaveze, sigurno ćete se u jednom momentu preforsirati, a to vam ništa dobro neće doneti.

 

Pravite pauzu između treninga

 

Izbegavajte treninge nekoliko puta u toku dana ili situacije u kojima jedan dan trenirate uveče, a već sutra ujutru odete na novi trening (to je u redu jedino ako ste dobro spavali i kvalitetno se hranili). Dajte svom telu vremena da se samo oporavi i da spremno započne novi trening.

 

Ne propuštajte masaže

 

Masaže su dobar način oporavka i veoma su efikasne za brži odmor mišića. Bilo da je u pitanju prava sportska ili relaks masaža, sigurna sam da će vam mnogo prijati i da će vam noge biti nekoliko kilograma lakše nakon nje.

 


 

Uživajte u toploj kupki

 

Ukoliko nemate običaj da se potapate u kadu, verujte mi da sam vam upravo otkrila novu oazu oporavka. Ležanje u toploj kupki širi vaše krvne sudove zbog čega vam je omogućena brža cirkulacija, što kao krajnji rezultat ima prokrvljeno i odmorno telo. Ukoliko nemate kadu u kući, priuštite sebi odlazak u SPA (ja odlazim u SPA samo da bih ležala u đakuziju i odmarala).

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""