Zanimljivosti
12.12.2019.

OSNOVNA TEHNIKA TRČANJA I NAJČEŠĆE TRKAČKE GREŠKE

Zanimljivosti

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljate Neli Bunčić na Instagramu vezano je za osnovnu tehniku trčanja, odnosno za pravilan položaj tela tokom trčanja. Da bismo vam dali najbolji odgovor na to pitanje, sa njom smo snimili novi video u kojem je u pomoć pozvala Nemanju Božića, trenera Atletskog kluba Partizan, koji se osvrnuo i na najčešće trkačke greške

 

 

Osnovna tehnika trčanja

 

Kada govorimo o osnovnoj tehnici trčanja, najpre treba da obratimo pažnju na položaj tela. Ono treba da bude pravo, blago (ali ne previše) nagnuto napred, dok kičma treba da bude u prirodnoj ravni. Glava je ta koja treba da prati kičmeni stub, gledajte 30-40 metara ispred vas, trudite se da vam ramena budu opuštena, a da ruke idu napred nazad i da prate kretanje tela. To znači da ruke treba da idu do linije brade do linije kuka.

 

Uvek se trči u daljinu, ne u vis! To znači da tokom trčanja ne treba poskakivati. U tome vam može pomoći grebajući atletski korak. Izvodi se tako što koleno podignemo visoko, koliko možemo, nakon čega izbacimo potkolenicu i nogu spustimo na prednji deo stopala, ispod težišta tela i pravimo ciklične pokrete.

 

Najčešće trkačke greške

 

Jedna od najčešćih trkačkih grešaka je trčanje na prstima, bez spuštanja peta. Međutim, trčanjem na prstima najviše strada Ahilova tetiva. Ne treba trčati ni tako da udarac bude na petu, jer se tako stvara tzv. petni trn.

 

Najbolje je da, tokom trčanja, oslonac bude na prednjem ka srednjem delu stopala, tako da peta bude nekoliko centimetara iznad podloge. 

 

Kukovi treba da budu dovoljno visoko da budu u ravnoj liniji, dok je fokus usmeren na prednji deo stopala. Ne podižite kolena previše visoko, već ostvarite njihovu optimalnu visinu tako da vam se otvara prostor napred.

 

Dakle, da biste pravilno trčali, telo treba da bude blago nagnuto napred, a da ruke rade po principu klatna. 

 

Run'n More tim 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""