U jednom od prethodnih blogova pisala sam vam na temu kako da postanete trkač. Treba da znate da će vam, kada počnete s trčanjem, prvo biti teško, ali ćete brzo zavoleti tu aktivnost i prilično sam sigurna da ćete praviti neke početničke greške. Da biste ih izbegli, pročitajte koje su to greške, ali i savete kako da ih izbegnete.

Početnička greška broj 1 - Nosite stare izlizane patike 

Baš kao što sam više puta pisala, dobre patike su veoma bitan faktor u trčanju, jer one štite vaše telo i zglobove. Nikako nemojte trčati u patikama čiji je đon toliko tanak da se jedva i vidi.

Početnička greška broj 2 - Preterivanje

Preterivanje se odnosi na više stavki:

  • preterivanje u dužini trčanja - u želji da ispunite što pre zacrtane ciljeve , pokušaćete da istrčite duže od preporučene kilometraže za početnike. To može da izazove razne vrste povreda i upala u mišićima, ligamentima i tetivama.
  • preterivanje u brzini trčanja - verujem da vas ponese trenutak i da želite da se dokažete, ali nemojte. Biće vremena i trka na kojima ćete moći da dokažete svoju brzinu i snagu, ali početak svakako nije pravo vreme za to, jer ćete skoro sigurno izazvati neku povredu.
  • preterivanje u učestalosti treninga - to se isto često dešava sa ljudima koji su počeli da trče kako bi skinuli višak kilograma i kako bi što pre došli do svog cilja, pa trče mnogo češće od dozvoljenog. Poslušajte savete trenera, a za početnika je optimalan broj trčanja do tri puta nedeljno, jer je i odmor važan deo treninga.
  • neredovan trening - što je obrnuto od gore navedenog. Neredovan trening vas vraća unazad i praktično nikako ne možete da se pomerite sa tačke početnika. Umerenost je u svemu važna!

Početnička greška broj 3 - manjak hidratacije

Verujem da zaboravljate da pijete vodu ili je jednostavno ne ponesete sa sobom pa posle više niste žedni. Trudite se da vam se to ne dešava, jer vaše telo pati bez vode!

Početnička greška broj 4 - loša ishrana pre trčanja

Blog na istu temu sam već pisala. Bitno je da se ne prejedate neposredno pre trčanja, da jedete hranu koja je bogata ugljenim hidratima i da to bude barem sat vreme pre planiranog treninga.

Početnička greška broj 5 - neravan teren

Sigurna sam da često čujete kako je bolje da se trči po travi ili šumi nego po betonu. U tome ima istine, ali nije baš potpuno tačno. Trčanje po takvim podlogama možda jeste bolje zbog mekoće podloge i manjeg pritiska na zglobove, ali te podloge su najčšće vrlo neravne i lako dolazi do izvrtanja zgloba i sličnih povreda. Najbolje bi bilo da trčite na atletskoj stazi ili na asfaltu koji je mekši od betona, dok će kvalitetne patike lepo sačuvati vaše zglobove!

Početnička greška broj 6 - previše ste obučeni

Na ovu temu takođe postoji blog u kom je jasno je objašnjeno koje vreme zahteva kakvu odevnu kombinaciju. U suštini oblačite se kao da je napolju toplije za nekih 10-12 stepeni.

Početnička greška broj 7 - ne istežete se na kraju treninga

Baš kao što je bitno da se dobro zagrejete pre trčanja, tako je bitno da efikasno istegnete i opustite telo i nakon trčanja. Istezanjem ćete povećati gipkost i smanjiti upalu mišića.

Početnička greška broj 8 - trčanje pod prehladom

Razumem da želite sve sad i odmah, ali kada ste prehlađeni vaš organizam je već izmučen i slab i najmanje što mu treba je da se još više muči kroz trčanje. Sačekajte da se oporavite, jer staza nigde neće pobeći!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)