Pored pitanja da li je zdravo trčati ujutru, još jedno pitanje koje se često postavlja među trkačima, a retko ko bude siguran u tačan odgovor dok ne krene da trči je - kako se obući za trčanje? 

Većina ljudi ima strah da im ne bude hladno, pa čak i u jesen ili rano proleće. Iskreno, mene više muči momenat da mi ne bude prevruće, jer je onda teže trčati.

Koje god godišnje doba bilo, uvek se vodite čuvenom rečenicom "obucite se slojevito". Kada je trčanje u pitanju, ti slojevi treba da budu tanki, da ih ima više i da su dugačkih rukava kako biste mogli da ih vežete oko struka ako vam bude toplo. Slojevito oblačenje, naravno, nije preporučljivo leti.

Pre nego krenete na trčanje proverite kakva je temperatura napolju i onda se obucite kao da je toplije za desetak stepeni. Telo se tokom trčanja zagreje i spoljna temperatura plus 10 stepeni biće vaš subjektivni osećaj. Kada su slojevi u pitanju, majica koja vam je prva do tela trebalo bi da bude Dri-Fit, jer takav materijal upija znoj i suši se brzo, dok pamučne majice postaju mokre i teške, zvog čega vam može biti hladno.

Važno je da znate i gde ćete trčati. Ako ste planirali da odete na neki kej, onda morate da obučete i šuškavac, jer će vas on zaštiti od vetra koji je mnogo opasniji od niske temperature.

Zimi je bitno da izlazite iz toplog i posle trčanja odmah uđete u toplo. Kada je oblačenje u pitanju i ono treba da bude slojevito. Baš zato nosite garderobu koja je namenjena za zimsko trčanje, jer nekada može da se desi da vam je dovoljna samo zimska majica za trčanje zbog tehnologije zagrevanja koju ima.

Čim temperatura padne, kapa i rukavice su obavezne, jer vam preko glave i ruku odlazi čak do 30% temperature. Vremenom će vam na rukama biti vruće, ali kapu nikako nemojte da skidate ili zaboravljate. Iako vam se čini da je napolju sunčano, hladan vazduh i vetar mogu mnogo da naškode vašim ušima, sinusima i celom sistemu za disanje. Skočne zglobove obavezno pokrijte čarapama kako bi bili topli za trčanje i kako vam hladnoća ne bi došla s nogu, a kada završite trčanje i uđete u topao prostor, nemojte da zaboravite da se hidrirate.

Dakle, oblačenje treba da bude slojevito, kao da je napolju 10-ak stepeni toplije. Slojevi su tanki, majica do tela je Dri-Fit, šuškavac je obavezan ako je vetrovito, a ako je zima pokrivate sve delove tela osim očiju! Vidimo se na stazi!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)