Mnogo je pitanja koja mi postavljate na mom Instagram profilu. Da li ćete se razboleti ako trčite zimi, šta da jedete pre trčanja, da li tokom trčanja treba slušati muziku ili ne... Da li je zdravo trčati ujutru? Ovo je jedno od najčešćih pitanja i odgovor je pozitivan. Jeste, zdravo je i to veoma.

Trčanje je aktivnost koja je sama po sebi veoma zdrava i za vaše fizičko i za mentalno zdravlje, a trčanje ujutru ima posebne benefite.

Ukoliko trčite ujutru, dan započinjete fizičkom aktivnošću nakon koje ćete se osećati veoma raspoloženo, što znači da ćete ostatak dana provesti lepo raspoloženi i da će vas svakodnevni stresovi teže izbaciti iz takta.

Trčanje je sport koji snižava krvni pritisak, pa je zato jutarnje trčanje preporučljivo za one koji imaju problema sa visokim pritiskom ili ljude koji se bave stresnim poslom.

Trčanje pospešuje rad mozga tako što povećava protok krvi u mozak, zbog čega ćete lakše i brže razmišljati.

Jutarnje trčanje ima efekat sličan kao kafa, jer može da probudi vaše telo i mozak i samim tim poveća produktivnost. Pored ovoga, ono pokreće i vaš metabolizam, pa će tokom celog dana vaš metabolizam brže raditi.

Ukoliko trčite ujutru, poboljšaćete kvalitet sna i ranije ići u krevet, jer će vam telo i mozak to tražiti.

Kada naterate sebe da ujutru ranije ustanete, obujete patike i odete na trčanje, jasno uvodite svoj organizam u disciplinu i jačate snagu volje i uma. Najteže je pobediti sebe! Kada to uradite kasnije se sa mnogim drugim životnim problemima lakše nosite, jer imate disciplinu i snagu volje.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)