Trening
24.07.2020.

TRČANJE LETI, JUTRO ILI VEČE ŠTA JE BOLJE

Trening

Ovo je period godine kada trčanje morate da planirate striktno ili rano ujutru ili kasno uveče, zbog vrućina koje su tokom dana nepodnošljiva i za samo sedenje, a kamoli za neku fizičku aktivnost. Do sada ste naučili da se naše telo tokom trčanja zagreva i da je naš subjektivni osećaj da je napolju toplije za čak 10 stepeni. Zbog toga ove temperature preko 30 stepeni nikako isu povoljne za trčanje. Ostaje nam dva doba tokom dana kada temperatura nije toliko visoka, a to su rano jutro i kasno veče.

 

 

VEČE

 

Trčanje uveče tokom letnjeg perioda je super zbog niže temperature, ali ipak je veče i dalje toplije nego jutro, a i vrlo često do 9,10 uveče ni ne padne temperatura mnogo, pa tek oko 10 pola 11 može da se lakše diše i istrči koji kilometar. Zbog tako kasnih sati meni skoro uopšte ne prija večernje trčanje, jer mi toliko skoči adrenalin da jednostavno ne mogu da legnem da spavam naredna 2,3 sata, a to dalje prourzokuje teško jutarnje buđenje i onda upadnem u jedan začarani krug. Ipak, večernje trčanje je dosta popularno, pa tako na kejevima često srećem veliku grupu ljudi koji trče oko u 7, 8 uveče i njima to očigledno prija. Ono što me dodatno nervira kod večernjeg trčanja je upravo ta gužva koja se napravim na najelpšim trkačkim stazama u gradu, dođe gomila trkača i gomila šetača i još psi sa svima njima i iz moje persppektive nastane pravi šetački kolaps. A tu su i komarci! Ove godine kao du se komarci duplo više namnožili nego inače i bukvalno ih ima svuda i OGROMNI SU. Ovi insekti su pogotovo popularni pored reke, gde ja najčešće trčim, i zbog toga mi dosta otežavanju ovu fizičku aktivnost. Nije problem da se naprska Autan i da me oni ne grizu, veći mi je problem što u toj brzini ni ne stignem da ih vidim i obavezno mi neki komarac ili buba završi u ustima, nosu ili očima… Znači, noćno trčanje leti stvarno izbegavam, ali opet kada ne stignem ujutru ja to odradim uveče, bolje ikako nego nikako!

 

 

JUTRO

 

Jutarnje trčanje mi je već nekako postalo ritualno. Iskreno jako mi je teško kada mi sat zazvoni u 6 ujutru, ali već u 8 sunce dosta jako prži, dok je u 9 prilično nepodnošljivo. Tako da uspevam da se nateram da ustanem u cik zore kako bih odradila ono što obožavam, a to je trkački trening! Kod jutarnjeg trčanja je super to što si nakon njega jako lepo raspoložen ceo dan i baš je potrebno da se desi neki ozbiljan problem kako bi ti se narušilo raspoloženje. Što se tiče temperature jutro bude uvek mnogo svežije nego veče, pa je samim tim i prijatnije za trčanje, a i vetar koji dune bude hladniji, za razliku od onog popodnevnog koji više podseća na duvanje fena. Jutarnje trčanje pokreće metabolizam da mnogo brže radi tokom celog dana, što je s jedne strane odlično, dok je sa druge strane problematično jer ste gladni po ceo dan, pa samo treba da se spremite na to da ćete tokom celog dana grickati nešto. Najbitnija stvar kod jutarnjeg trčanja je to što nakon toga i posla ili škole, imate potpuno slobodno vreme! Ne morate da planirate obroke toliko striktno kao pred trening, već možete potpuno da se opustite kao vas dan nosi. Naravno, ukoliko ne stignete da odradite jutarnji trening ili se uspavate, potpuno je uredu ‘’žrtvovati se’’ i uraditi ga u večernjim satima, jer ako ste sebi obećali da će trening biti odrađen, onda to obećanje i ispunite sebi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""