Trening
24.07.2020.

TRČANJE LETI - JUTRO ILI VEČE, ŠTA JE BOLJE?

Trening

Ovo je period godine kada trčanje morate da planirate striktno - ili rano ujutru ili kasno uveče, zbog vrućina koje su tokom dana nepodnošljive i za sedenje, a kamoli za neku fizičku aktivnost. Do sada ste naučili da se naše telo tokom trčanja zagreva i da nam subjektivni osećaj "govori" da je napolju toplije za čak 10 stepeni. Zbog toga temperature preko 30 stepeni nikako nisu povoljne za trčanje. Zbog toga nam preostaju dva doba dana tokom kojih temperatura nije toliko visoka, a to su rano jutro i kasno veče.

 

 

Zašto (ne) treba trčati uveče?

 

Trčanje uveče tokom letnjeg perioda je super zbog niže temperature, ali je veče i dalje toplije nego jutro. Često se dešava da do 21, 22h temperatura ne padne mnogo, pa se tek oko 22h i 22.30h može lakše disati i istrčati koji kilometar.

 

Zbog tako kasnih sati meni skoro uopšte ne prija večernje trčanje, jer mi toliko skoči adrenalin da jednostavno ne mogu da legnem da spavam naredna 2,3 sata. To dalje prourzokuje teško buđenje i onda upadnem u jedan začarani krug. Ipak, večernje trčanje je dosta popularno, pa tako na keju često srećem veliku grupu ljudi koji trče oko 19h ili 20h i njima to očigledno prija. Ono što me dodatno nervira kod večernjeg trčanja je upravo ta gužva koja se napravi na idealnim mestima za trčanje, tj. najlepšim trkačkim stazama u gradu. U jednom trenutku na istom mestu bude veliki broj trkača i šetača, od kojih su mnogi sa psima, zbog čega nastane pravi šetački kolaps. A tu su i komarci!

 

Ove godine kao da se komarci umnožili, ima ih više nego inače, bukvalno ih ima svuda i OGROMNI SU. Najviše ih je pored reke, gde ja najčešće trčim, i zbog toga mi mnogo otežavaju ovu fizičku aktivnost. Nije problem da se naprska Autan i da me ne ujedaju - veći mi je problem što u toj brzini ni ne stignem da ih vidim i obavezno mi neki komarac ili buba završi u ustima, nosu ili očima… Dakle, noćno trčanje leti stvarno izbegavam, ali opet, kada ne stignem ujutru ja to odradim uveče. Bolje ikako nego nikako!

 

 

Trčanje ujutru - da ili ne?

 

Jutarnje trčanje mi je već nekako postalo ritualno. Iskreno, mnogo mi je teško kada sat zazvoni u 6 ujutru, ali praktikujem neke "rituale" koji mi pomažu da mi jutarnje trčanje bude lakše. S obzirom na to da već u 8 sunce prži, dok je u 9 prilično nepodnošljivo, uspevam da se nateram da ustanem u cik zore kako bih odradila ono što obožavam, a to je trkački trening!

 

Kod jutarnjeg trčanja je super to što si nakon njega lepo raspoložen ceo dan i baš je potrebno da se desi neki ozbiljan problem kako bi ti se narušilo raspoloženje. Što se tiče temperature, jutro uvek bude mnogo svežije nego veče, pa je samim tim i prijatnije za trčanje, a i vetar koji dune bude hladniji za razliku od onog popodnevnog koji više podseća na duvanje fena.

 

Jutarnje trčanje pokreće metabolizam da mnogo brže radi tokom celog dana, što je s jedne strane odlično, dok je s druge strane problematično jer ste gladni po ceo dan, pa samo treba da se spremite na to da ćete tokom celog dana grickati nešto. Najbitnija stvar kod jutarnjeg trčanja je to što, nakon posla ili škole, imate sve slobodno vreme. Ne morate da planirate obroke toliko striktno kao pred trening, već možete potpuno da se opustite kako vas dan nosi.

 

Naravno, ukoliko ne stignete da odradite jutarnji trening ili se uspavate, potpuno je u redu "žrtvovati se" i uraditi ga u večernjim satima, jer ako ste sebi obećali da će trening biti odrađen, onda to obećanje i ispunite!

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""