Trening
07.07.2020.

TRČITE ODGOVORNO U DOBA KORONE

Trening

Na žalost, koronavirus i dalje vlada svetom. Iako smo mislili da je došao kraj ovom, pre svega dosadnom virusu, on se u ovom trenutku ne nazire, zbog čega su naše ponašanje i odgovornost najvažniji kako bismo prvenstveno sačuvali sebe, a onda i naše najbliže. Trčanje u doba korone je, samim tim, postalo naša svakodnevica u kojoj moramo da naučimo kako da se pravilno i sigurno ponašamo. Pročitajte nekoliko saveta na temu kako je najbezbednije da trčite u ovo doba.

 

Samostalno trčanje u doba korone

Naravno da je potpuno bezbedno da trčite napolju sami. Za ovu akciju vam ne treba nikakva maska i zaštitna oprema. Bilo bi super da samo nakon trčanja ponesete peškir kojim ćete se obrisati i stvari za presvlačenje, kako na sebi ne biste imali znoj, jer se po poslednjim istraživanjima korona mnogo lakše i brže prenosi kapljično. Zato je bitno da posle trčanja budete potpuno suvi ukolko idete među ljude (gradski prevoz).

 

 

Trčanje u paru u doba korone

Mišljenja sam da je i ova akcija skoro jednako bezbedna kao i samostalno trčanje, ukoliko se pridržavate nekih mera. Ja se npr. uopšte ne pozdravljam sa svojim prijateljima nakon trčanja. Uglavnom im samo mahnem i kažem "čujemo se posle", bez ikakvog fizičkog kontakta. Pre trčanja jedno drugom bacimo kosku, dok mi je na početku pandemije i pozdravljanje laktovima bilo skroz kul.

 

Dok trčimo zajedno nikada nismo previše bliski, držimo nekih pola metra ili metar odstojanja, kako bismo mogli da ćaskamo usput ali da ne ugrožavamo jedno drugo. Razlog je taj što je virus takav da se može desiti da ja npr. ni ne znam da sam zaražena, a mogu da zarazim tu drugu osobu. Osoba s kojom trčite je sigurno osoba koja vam mnogo znači ili je mnogo volite i zato želite da i ona bude zdrava, pa posebno obratite pažnju na odnos prema njoj.

 

Kada je u pitanju salivacija i izbacivanje te tečnosti, u takvoj situaciji se druga osoba propusti napred, malo se uspori i uradi se to, ali na stranu. Znam da zvučii gadno, ali većina nas je barem dva puta uradila to tokom trčanja.

 

 

Trčanje u grupi

Iskreno, ja bih ovu akciju preskočila na vašem mestu. Znam da mnogi od vas trče u klubovima i smatram da je to super za svakog pojedinca i za njegov napredak. Međutim, mnogo je bitnije sačuvati zdravlje i naš imuni sistem.

 

Ipak, ako baš želite da trčite u grupi, jer je tamo vaša ekipa i to je potpuno normalno i razumljivo, onda nosite masku kad god je to moguće. Istina je da vam maska otežava disanje, ali na tim treninzima nemojte toliko da se opterećujete, već ih radite sa manje snage i napora, sa maskom na ustima i nosu. Dokazano je da maska može da vas zaštiti od 40-70% i zašto onda ne biste sve učinili da zaštite sebe i druge?

 

Takođe, podrazumeva se da treba potpuno da izbegnete fizički kontakt sa ljudima, a druženje nakon treninga nastavite u nekom parku ili bašti, bilo gde na otvorenom.

 

Čuvajte sebe i ljude oko sebe i ostanite zdravi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""