Trening
13.03.2020.

TRČANJE U DOBA KORONE

Trening

Panika je počela. Prvo u svetu, pa onda i kod nas. Pričali smo da će nas zaobići, da "kod nas niko neće pa ni korona virus", da smo preživeli ratove i da ćemo s virusom lako. Međutim, ako pogledate oko sebe, pročitate novinske naslove, oslušnete tuđe razgovore, shvatićete da je stigla! Panika zbog Korona virusa je tu i pored mnogobrojnih novinskih naslova, istina i neistina, realno stanje je da je teško ostati pri zdravom razumu. Ipak, nadam se da vi, dragi moji trkači, uspevate da se (psihički) izborite sa svim napadima panike i straha i da ostanete pribrani.

 

Mesta panici ne treba da dajete, naročito ne vi kojima je snaga uma pomogla u najtežim momentima. Naravno, treba da budete obazrivi, ali i da budete svesni da je vaš organizam jak i sposoban da se mnogo jače bori sa svim virusima, pa i sa Koronom, nego što je to slučaj sa organizmima osoba koje su statične.

 

 

Sećam se da sam poslednji grip/virus imala u decembru pre tri godine, kada su svi živi bili bolesni pa je i mene stiglo. U poslednjih 6 meseci imala sam nekoliko slučajeva pada imuniteta, od stresa i umora, koji su se manifestovali kroz herpes. Baš zbog toga što redovno treniram i trčim, moj imunitet je mnogo jači i otporniji na sve spoljne uticaje.

 

Ali, hajde da se usmerimo na Korona virus i na to da li i kako on utiče na trkače. Počećemo prvo sa pozitivnim činjenicama:

  • Imunitet trkača mnogo je jači od imuniteta neaktivnih ljudi;
  • Verovatnoća da se trkači razbole od infekcije gornjih disajnih puteva, koje napada Korona virus, mnogo je manja;
  • Trčanjem napolju smanjujemo šanse da se zarazimo virusom, jer smo na otvorenom i nismo u stalnom kontaktu sa ljudima.

 

 

Ono što trkači treba da izbegavaju su:

  • Zvanične trke na kojima učestvuje mnogo ljudi. Držite se svojih treninga i redovno održavajte formu dok ova pandemija ne prođe, biće vremena za trke! Znam i meni je teško.
  • Trčanje predugih distanci (polumaratonske i veće distance), jer vam se tokom tako napornog treninga organizam mnogo iscrpi i istroši većinu rezervi. Upravo to može dovesti do pada imuniteta, nakon čega ste mnogo podložniji virusnim infekcijama. Moj predlog je da se držite distance do nekih 15 kilometara.
  • Trčanje u velikim grupama ljudi. Nema potrebe da se gurate među ljude sada kada baš i nije vreme za to. Trčite sa jednim ili dva prijatelja i uživajte malo u miru.

 

Ukratko rečeno - nastavite sa trčanjem! Trčite napolju ne unutra, izbegavajte učešće na trkama, trčite sa po kojim partnerom, nemojte forsirati, birajte laganiji tempo i distance koje vas neće premoriti.

 

Budite pametni, čuvajte sebe i druge i samo BEZ PANIKE.

 

Vidimo se na stazi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)