Zanimljivosti
28.02.2020.

IDEALNA MESTA ZA TRČANJE

Zanimljivosti

Ako redovno čitate moje blogove, sigurno ste odavno zaključili da je trčanje veoma zdravo za ljudski organizam, imunitet i um. Međutim, trčanje po zagađenim mestima može biti i te kako nezdravo i opasno, pa je zato bolje ležati kod kuće nego trčati po takvom vazduhu. Ipak, razumem i ljude koji hoće da odrade trening po svaku cenu, pa tada izaberite neku teretanu. Evo nekoliko mojih predloga gde i zašto treba da trčite i nahranite dušu i telo.


More kao idealno mesto za trčanje

 

Trčati na moru - da ili ne? Najidealniji uslovi za trčanje su na morskom prečišćenom vazduhu! Čak i ako se nalazite u velikom gradu punom gužve i saobraćaja koji se nalazi na nekoj obali, vazduh je mnogo čistiji i zdraviji. Pre svega, jod koji se nalazi u vazduhu na moru ima blagotvorno dejstvo za vaše respiratorne organe, dok vetrovi koji često duvaju čine vazduh maksimalno čistim. 

 Planina kao još jedno idealno mesto za trčanje

 

Na velikim visinama je teško zagaditi vazduh, a drugačija je i gustina vazduha. Planine su idealne za sve trkače i ljude koji se bave bilo kojim sportom, koji žele da se podmlade, jer velike količine kiseonika obnavljaju naš organizam i čine ga mlađim. Kad god ste slobodni, spakujte stvari i idite na planinu, pa makar to bila i Avala!

 Šuma kao idealno mesto za trčanje

 

Svi znate da su biljke naši najbolji prijatelji kada je disanje u pitanju, da one prikupljaju sve što je loše i čiste vazduh. Ja obožavam da trčim u šumi i provodim vreme u njoj. Ubeđena sam da mi se kvalitet života mnogo poboljša za to vreme. Jedino što je nezgodno kod trčanja u šumi su staze koje su najčešće trail i nisu baš najravnije, što može predstavljati problem nama malo smotanijima i sa problematičnim zglobovima. Baš zato treba da vodite računa kada trčite po šumama i neravnim terenima.

Trčanje pored reke

 

Ko god me prati na Instagramu sigurno je primetio da najčešće trčim na keju 25. maj. Bilo da je hladno, toplo ili duva jak vetar, najčešće biram upravo ovaj kej za svoje kilometre. Problem kod trčanja pored reke je taj što, kada je vazduh zagađen a nema vetra, na reci je je taj procenat najveći zbog pritiska. U svim ostalim slučajevima reka je idealno mesto za vaše korake, što zbog vazduha, što zbog prizora i najlepšeg zalaska sunca.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara