Trening
17.01.2020.

VAZDUH JE ZAGAĐEN, A ŠTA ĆEMO SA TRČANJEM?

Trening

Tema zagađenog vazduha danima ne "silazi" sa novinskih naslova. Ko je kriv? Zašto je to tako? Šta treba uraditi? Realno je da smo svi krivi.

 

Kao i u svemu u životu, negde dobijaš negde gubiš. Godinama se naš kvalitet života, u vidu hrane, odeće, obuće i razvitka industrija mnogo poboljšao, dok je s druge strane taj razvoj industrije doveo do većeg zagađenja naše životne sredine. Vazduh je zagađen tako da da čestice PM 2.5 (u daljem tekstu zvaću ih zle čestice ili zlice), ulaze u naša pluća i odatle ne mogu da izađu iskašljavanjem. Njihov uticaj na naš organizam se neće videti odmah (kod zdravih ljudi), već tek kroz nekoliko desetina godina. To znači da ćemo posledice ovog zagađenja osetiti kroz nekoliko decenija, ali šta tu možete osim da se iselite iz zagađenih gradova, što pretpostavljam da i nije baš moguć scenario. Stoga budite pametni i zaštitite se.

 

Kao osoba koja obožava da šeta i trči napolju, bila sam primorana da se iskontrolišem ovih nekoliko dana i ne idem u duge šetnje ili na trčanje. Ako to mogu ja, možete i vi! Nemojte se praviti pametni i misliti da ste od titanijuma, jer niste. Ne nose ljudi bez razloga po zagađenim gradovima u svetu maske na licu! Ne misle da su tako više kul, nego štite svoj organizam, jer je kod njih svest o štetnom vazduhu mnogo razvijenija nego kod nas.

 

 

Moj stav je da NIKAKO ne treba da trčite napolju sve dok je zagađenje ovako veliko. Kada trčimo naša pluća dišu mnogo većim kapacitetom nego kada hodamo, što znači da će u njih ući mnogo više zlih čestica nego prilikom neke druge, blaže aktivnosti. Trčanje po ovakvom vazduhu moglo bi mnogo loše da utiče na vaše opšte zdravlje, a naročito na zdravlje respiratornih puteva i organa. Nema potrebe da sebi to radite, naročito ako ste amateri, jer niko od nas nije zbog manjka trčanja egzistencijalno ugrožen.

 

Gde možete da trčite?

 

Idite na planinu. Uzmite po neki produženi vikend, skoknite do neke planine i dobro se nadišite. U blizini Beograda nalaze se Kosmaj i Avala, mada je upitno kakav je vazduh i tamo, jer većina merača zagađenosti vazduha ne može ni da prepozna zle čestice, pa ne mogu garantovati za čistoću vazduha. U Beogradu možete da probate trčanje na Košutnjaku, jer je na većoj nadmorskoj visini sa šumom okolo, zbog čega bi trebalo da je vazduh nešto čistiji.

 

 

Neki preporučuju je trčanje sa nano maskama koje vas štite od zagađena. Međutim, ta maska mora biti potpuno prilepljena uz lice i ne sme da ima nikakve rupe kroz koje bi mogao da prođe vazduh. Hmmm... Da li stvarno želite da trčite sa maskama na licu? Prvo, da li želite uopšte da razmišljate koliko su i da li su one uopšte efikasne ili je to još jedna šarena laža? Drugo, da li žeite da vam išta uskraćuje osećaj slobode dok trčite i da vas išta na bilo koji način guši i pritiska?

 

Ukoliko se baš odlučite za trčanje napolju kada je veliko zagađenje, potrudite se da trčite oko podneva i da imate bilo kakvu zaštitu na licu. Izbor jeste vaš, ali je i telo vaše, a trebaće vam još dugo.

 

Traka za trčanje kao realna opcija

 

Ne volim je ni ja. Tačnije rečeno - baš ne volim da trčim na traci za trčanje. Vreme mi presporo prolazi, kilometri nikako da se povećaju, a tek osećaj zatvorenog prostora i monotonost. Ako tome dodam da mi je mnogo vruće kada treniram u zatvorenom prostoru, onda znate kakva je to muka za mene. Ipak, ovih dana moja trkačka staza su trake za trčanje.

 

 

Ukoliko i vi ne volite trčanje na traci, pravo je vreme da pobedite sami sebe! Svaki put na traci guram još jedan kilometar više u odnosu na prethodni put i tako postignem jednu malu pobedu nad sobom (u pravom smislu te reči). Druga pobeda je tempo kojim trčim. Moj tempo je na traci mnoogoo brži nego u prirodi (uspevam da trčim 5,6 kilometara pejsom ispod 5, što je za mene Kipčoge momenat). Zato i vi sami sebe izazovite sledećim trčanjem na traci i pronađite tempo koji želite da oborite i tako se motivišite. Zagađenje će proći, ali vašoj kondiciji ne dozvolite da prođe, već pravac u teretanu i na traku.

 

Pratite obaveštenja o zagađenju

 

Ukoliko ste baš strastveni trkač, pratite obaveštenja o zagađenosti vazduha. Nekim danima je vazduh mnogo manje zagađen i vi (ukoliko ste zdravi) iskoristite baš taj dan da izađete na omiljenu trkačku stazu i pređete još koji kilometar! Ne posustajte i ne odustajte od svojih kilometara. Vidimo se na stazi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara