Trening
10.12.2019.

Zima li je? Bauk nije! Trčanje zimi je moguće

Trening

Stiglo je hladno vreme i dani su idealni da se uvečete u kuću, gledate filmove, ispijate toplu čokoladu i potpuno ispadnete iz forme i dodate nekoliko kilograma viška. Ne dozvolite da vas hladno vreme zaustavi u vašoj trkačkoj avanturi, koliko god izgledalo teško! Zimsko trčanje je baš zbog toga još zanimljivije. Evo nekoliko saveta kako da trčanje zimi učinite ugodnijim.

 

Prvo pravilo za trčanje zimi: Birajte adekvatnu obuću

 

Potrudite se da kupite zimsku obuću za trčanje. Brendovi su u ovoj sezoni predstavili zimsku opremu sa Gore-Tex tehnologijom i materijalima koji greju i čuvaju stopala od hadnoće. Ja sam neko ko zimi uglavnom trči u istim patikama kao i leti. Kada temperatura ode u minus i kada je napolju vlažno, nosim Nike Shield patike koje ne propuštaju vodu, a veoma su udobne jer nisu grube i čvrste, već su mekane i prijatne za stopalo. Čarape treba da budu dugačke i da pokrivaju zglobove! Nikako nemojte dozvoliti da vam se skočni zglobovi ohlade jer bi takav scenario mogao da dovede do povrede.

 

 

Drugo pravilo za trčanje zimi: I noge treba da budu zagrejane

 

Zimske helanke za trčanje predstavljaju odevni komad koji se i te kako isplati imati u garderoberu. Moj najveći problem tokom trčanja zimi su bokovi. To je deo tela na kojem struji najviše vetra i dešava se da me kosti bole od hladnoće. Zato imam dva para zimskih helanki koje su deblje unutra i dodatno me greju, pa se dešava da mi u njima nekada bude i vruće. Jedan deo helanki sa spoljašnje strane sadrži materijal koji se koristi za izradu šuškavaca, te me dodatno štiti od vetra.

 

Treće pravilo za zimsko trčanje: Vodite računa o temperaturi tela

 

Kada krenete na trčanje, obavezno obucite majicu kratkih rukava ili majicu bez rukava koja vam se pripija uz telo. To može da bude jedna od majica koje koristite za trčanje po lepom vremenu - sa Dri-Fit materijalom koji prikuplja znoj i brzo se suši. Preko toga obucite majicu dugih rukava od istog materijala i na to, u zavisnosti od vremenskih uslova, sledeće:

 

  • Šuškavac - niste ga kada baš duva vetar, kako bi vas sačuvao od njega i kako održavao telesnu toplotu.
  • Pamučni duks – kada je napolju hladno ali nema vetra. Idealan je za temperaturu od 3-5 stepeni u plusu.
  • Zimska trkačka jakna – kada napolju pada sneg i kada je temperatura oko nule ili u minusu. Zimska trkačka jakna je odlična za trčanje po snegu i uživanje u zimskoj idili.

 

 

Obavezno utoplite i ruke tokom zimskog trčanja

 

Čuvajte vaše šake tankim trkačkim rukavicama. Nisu skupe, a odličan su aksesoar kada je napolju zima. Ja ih nosim čim temperatura padne na 3-4 stepena, jer mi se u suprotnom ruke smrznu, a koža potpuno ispuca.

 

Fantomka glavu čuva

 

Obožavam da nosim fantomku koja mi greje celu glavu, uši i vrat, tako da mi oko vrata retko kada treba dodatni aksesoar. Fantomka mi prekrije čelo, a može da se navuče i preko usta, što je idealno za ljude koji imaju problem sa udisanjem hladnog vazduha. Već sam vam pisala da ne može ništa da vam se desi od hladnog vazduha, jer dok dođe do pluća bude dovoljno topao da ne možete tek tako da se prehladite. Obične kape izbegavam jer ne zaštite sve što bih želela, a često se povlače na gore tako da mi i uši ostanu otkrivene i smrznute.

 

 

Kada se nikako ne trči napolju?

 

Nemojte da pokušavate da budete hrabri i da trčite kada napolju zaledi. Bolje uradite trening za ledeni dan!

 

Trčanje po ledu nije hrabar nego glup potez, jer tako izazivate sudbinu. Možete se ozbiljno povrediti i sebi na neko vreme odzeti bilo kakvu fizičku aktivnost. Kada je sve zaleđeno, a napolju je sunčano, nađite stazu na kojoj nema leda ili idite na traku. Nemojte misliti da ćete lako preživeti samo taj mali deo staze koji je zaleđen, jer jedan pogrešan korak može skupo da vas košta.

 

Photo: Rastko Šurdić

 

Autor:  Nela Bunčić (@yugoslovenka) 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""