Trening
29.07.2019.

TRČANJE NA MORU - DA ILI NE?!

Trening

Pitate se da li treba da trčite na moru i kako da preživite trčanje leti? Odgovor na drugo pitanje pronaći ćete u jednom od mojih prethodnih blogova, a ako mene pitate odgovor na prvo pitanje je sigurno jedno veliko DA! Glavni krivac za to je more koje vrlo blagotvorno deluje na vaše disajne puteve. Verujem da većina odlazi na odmor sa mišlju da će 10 dana samo da leži i odmara, ali verujte mi da ćete posle tri dana sigurno imati potrebu da obujete patike i istrčite koji kilometar. Evo nekoliko saveta za trčanje uz obalu.

Na moru nemojte sebi da zadajete distancu

Na odmoru ste. Još jednom, NA ODMORU STE. To znači da trčanje na odmoru treba da bude u skladu sa raspoloženjem i vašim mentalnim stanjem. Nema potrebe da zadajete sebi distancu da npr. morate da istrčite 10 km, a vama je već na šestom kilometru dosta. Kada osetite da vam je dosta, slobodno prestanite sa trčanjem jer i ova aktivnost treba da vam prija i bude druga vrsta odmora. Slušajte svoj organizam i bez dodatne presije!

Ne jurite tempo dok ste na moru

Kao što ne treba da jurite kilometražu, tako ne treba da "jurite" ni tempo trčanja. Da ponovim, NA ODMORU STE. Nemojte da gledate na sat ili slušate aplikaciju, trčite tempom koji vam prija i uživajte u pogledu i mirisu, jer to verovatno nemate tokom cele godine. Sigurno će vas sunce i plaža izmoriti, pa nećete imati toliko snage da trčite tempom kojim inače trčite na treningu. Na moru treba da uživate u zalasku sunca i mirisu morske soli.

Ne pratite plan treninga

Nema potreba da unapred određujete kojim danima ćete trčati, a kojim odmarati. Potpuno je u redu da za 10 dana na moru trčite jednom ili dva puta. S druge strane, u redu je da trčite i pet puta, samo nema potrebe da sebi stvarate tenziju zbog trčanja. Ukoliko ste napravili plan i baš taj dan kada treba da trčite peva jedan od vaših omiljenih bendova ili idete na večeru sa vašom drugom polovinom, potpuno je u redu i legitimno da ne odete na trčanje već da uživate na vašem odmoru. Na trčanje idite kada osetite potrebu za tom aktivnošću, nikako na silu.

Ne morate da trčite na moru

Mnogi trkači misle da će, ako naprave pauzu, tokom tih 10 dana ispasti iz forme i da će im biti potrebni vekovi da se vrate u prethodno stanje. To je samo mit! Ukoliko vam je stvarno preko glave i posla i trčanja i želite da na moru samo odmarate, to i uradite. Vašoj formi se neće ništa desiti za 10 dana i već nakon drugog trčanja vratićete se u prvobitno stanje. Često se dešava da se telo nakon duže pauze baš odmori i po povratu s odmora ima čak i više snage i energije nego ranije. 

Uživajte u odmoru!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""