Vesti
03.04.2023.

Ovo je mojih top 5 patika za maraton

Vesti

Ovde sa vama delim svojih top pet modela patika za trčanje maratonskih distanci, a na samom kraju teksta, u kraćem videu, možete da vidite i kako je izgledao moj odabir u Run’n More prodavnici.

 

Mizuno Wave Sky 6 – model patika za trčanje koji se punih šest sezona nalazi među glavnim favoritima za dnevno trčanje. Za veoma kratko vreme, Mizuno je pronašao tehnologije koje će ovom modelu dati lakoću, udobnost, stabilnost i komfor. Guma koja je postavljena na dnu patike je ispresecana i zbog toga imamo osećaj bolje fleksibilnosti. U međuđonu se nalazi Mizuno Enerzy pena koja je, za razliku od starih modela, lakša, mekša i otpornija na habanje, zaustavlja vibracije pri udaru o tlo i daje neverovatnu amortizaciju. Najvažniji deo ovih patika je platno. Patike koje koristimo za dnevno trčanje su obično izložene velikom opterećenju, pa se Mizuno posebno pozabavio tom pričom. Izradio je specijalno platno koje će dati komfor pri dužinskom trčanju. Moram da napomenem da preko platna nisu postavljena nikakva ojačanja kako bi se izbegla dodatna gramaža. Gornjište je prozračno i samim tim ne postoji šansa da se stopalo potpari ili zadrži toplotu. Wave Sky 6 mogu da koriste lagani trkači, jer je gramaža oko 270g (u broju 42.5). Odnos peta-prsti je 8mm. Distance: 5km, 21km, 42km.

Ocena: 10/10

Iz Nike serije za svakodnevno trčanje izdvojio sam novu verziju Invincible-a, Nike ZoomX Invincible Run FlyKnit 3, jer zaista ne mogu da pronađem model koji može da parira tehnologiji poput ZoomX-a. Ako uporedim sa prethodnim modelom, Invincible 2, nova serija je toliko unapređena da ni sam ne znam odakle da krenem. Počeću od platna koje je prozirnije i nekoliko grama lakše, što mnogo znači za jednu dnevnu trkačku patiku. Kod prethodnog modela korišćeni su jači materijali, koji su patiku doslovce zatvarali i samim tim grejali stopalo na dužinskom trčanju. U zadnjem delu patike (kod pete) postavljeni su klipovi koji daju stabilnost. Pena u međuđonu je poboljšana, što je na mene ostavilo jak utisak. Prvo što sam osetio je stabilnost i bolji prenos od pete ka prstima. Kod prethodne serije mekoća je dominirala, pa je samim tim odziv od betona bio mnogo sporiji. Ovaj model ima široko gazište i baš zbog toga je jedna od preporuka za trkače koji imaju široko stopalo. Nova ZoomX pena daje stabilnost, udobnost i fantastičnu tranziciju pri trčanju. Svakako je preporučujem za dnevno i laganije trčanje. Heel drop je 9mm, a gramaža je nešto veća (što je kod Nike-a retkost) i iznosi 320g (u broju 42.5).

Ocena: 9/10

HOKA Clifton 9 je model iz kategorije neutralnih patika koje koristim još od 2016. godine. Spada u grupu lakših patika za dnevno trčanje, i pri tempu od 5:30 po kilometru imaćete osećaj kao da se ne umarate. Razlog tome su dodatna 3mm pene, Meta-Rocker tehnologija za bolje prenos peta-prsti i smanjena težina patike na samo 247g (u broju 42.5). Platno je ojačano i prozirno. Jedina mana je manja širina platna koja vrši pritisak na stopalo, ali postoji i wide verzija koja će rešiti problem onima koji ne trpe tu vrstu pritiska. Moj savet je da se ovaj model koristi prvo za pešačenje, a nakon pređenih 50km i za trčanje. Clifton 9 preporučujem za polumaraton, maraton i dnevno trčanje. Ja ih koristim za sporije, dužinsko trčanje (15k, do 6min po km). Heel drop je 5mm. 

Ocena: 9/10

Sa dolaskom Gel-Nimbus 25 patika, Asics je konačno promenio svoj najneutralniji i najpopularniji model za trčanje. Odmah ću preći na stvar: fleksibilno platno koje prianja uz stopalo idealno je za trkače sa širokom gaznom površinom. Međuđon je prava poslastica za sve nas koji volimo maksimalnu amortizaciju. Peta je visine 40.5mm, prednji deo ispod prstiju 32.5mm, što znači da je odnos peta-prsti 8mm. Ako ste ipak navikli na prethodni model Nimbusa i na prirodniju tranziciju pri trčanju, onda je model Cumulus potencijalno za vas. Kada dodamo sve metarijale, gramaža ide do 290g (u broju 42.5). Struktura Gel-Nimbus 25 modela je takva da se može koristiti za lagano, i za nijansu brže trčanje (bez obzira na veličinu pene i mekoću). Savet trkačima je sledeći: koristite ovaj model što više možete u svakodnevici kako bi se tetive i mišići navikli (pređite oko 80km). Ako krenete odmah da trčite dužine (8-15km), može da dođe do šoka i neželjenih posledica. Preporučujem ih za dnevno trčanje, polumaraton i maratonske distance.
Ocena 9/10

Saucony Triumph 20 – još jedan model koji spada u kategoriju neutral. Kada pogledamo ovaj model u izlogu, imamo osećaj da spada u grupu najtežih patika za dužinsko, svakodnevno trčanje. Težina modela je 275g (u broju 42.5), a odnos peta-prsti je 10mm. Peta je visine 37mm, prednji deo 27mm, što nam govori da je ovo malo agresivnija trkačka patika u poređenju sa većinom izdvojenih modela. Ovaj model koristi POWER RUN+ penu već godinama i baš zbog te tradicije preporučujem da se proba i uporedi sa drugim neutralnim modelima. Platno je veoma prozirno i ojačano u poređenju sa Triumph-om 19.

U ovom modelu čak mogu da se rade progresivniji treninzi, bez obzira na debljinu pene. Guma koja se prostire preko gazne površine je tako postavljena da se peta brže prebacuje ka prstima. Svakako, Triumph 20 preporučujem za kraće distance, od 5km do 42km.
Ocena: 8/10

 

Miljan