Vesti
12.07.2023.

Kako trčati po vrelim letnjim danima

Vesti

Za trkače koji se spremaju za trke na jesen, leto je najteži period u godini, možda i teži od zime. Vreo vazduh svima otežava funkcionisanje, a bavljenje sportom, posebno trčanjem, deluje praktično nemoguće. U nastavku teksta ćete pronaći par saveta koji će vam na neki način omogućiti da lakše trčite po ovom vremenu.

 

KADA DA TRČITE LETI?

Najhladniji deo dana je svakako rano jutro, ali kada kažem rano jutro, mislim zaista rano. Idealno bi bilo kada biste svoj trening mogli da pomerite na 6h ujutru, kako biste do 8h već sve završili. Od 8h kreće dosta toplo vreme, a kasno je da počnete sa trčanjem u 9h, jer temperatura prebrzo raste i osećate jačinu sunca na svojoj koži. Verujem da mnogi od vas nisu jutarnji tipovi, ali isto tako verujem da ako probate tri puta da trčite u 7h ujutru, da će četvrti put već biti mnogo lakše.

Postoji i mogućnost noćnog trčanja, ali to baš nije moja preporuka – vazduh uveče bude toliko topao da deluje kao da ne možete da dišete. Trčanje po gradu, gde zbog asfalta bude i po par stepeni toplije uveče nego ujutru, Takođe, ako se odlučite za noćno trčanje, komarci će biti vaši neprijatelji, pa je opet savet da to trčanje pomerite na 10 uveče kada oni završe svoj period hranjenja. Ukoliko ne možete posle trčanja da se smirite i da zaspite, pokušajte da pustite muziku za istezanje i istegnete u stanu pred spavanje, možda vam to pomogne da smirite puls i uđete u režim za spavanje.

 

OBLAČENJE

Kada je oblačenje u pitanju, jasno je da garderoba za trčanje treba da bude što laganija, ali ono na šta obavezno morate da obratite pažnju jeste njena boja. Izbegavajte crne stvari koje privlače sunčeve zrake i potrudite se da vaša garderoba bude što šarenija i svetlija, kako bi vas štitila od sučevih zraka. Ovde mislim i na patike, jer crne patike mogu biti i par stepeni toplije od nekih svetlih, tako da je moj savet da se potrudite da što manje “toplotnih problema” sami sebi stvarate u ovim vrelim danima. Ono što NIKAKO ne smete da zaborsvite je SPF koji treba da namažete na lice i telo pre izlaska na trčanje. Iako je rano jutro, UV znaci u ovo doba godine znaju da budu izuzetno intenzivni.

 

HIDRATACIJA

Kako se tokom vrelih letnjih dana više znojimo, preporuka je da unosimo znatno više tečnosti. Zato obavezno spremite flašicu koju ćete nositi sa sobom i piti vodu i onda kada niste žedni. Podsetiću vas da kada osetite žeđ na ovoj temperaturi to može biti znak da ste već dehidrirali. Takođe, posle završenog treninga obavezno popijte piće koje će vam vratiti soli i minerale u organizam. To može da bude neki izotonik ili neki ceđeni sok. Sama konzumacija vode tokom vrelih letnjih dana i dugih kardio aktivnosti ne može da povrati sve ono što je organizmu potrebno, a uspelo je da se “ispere” kroz znoj.

GDE TRČATI

Ono što praktikujem tokom vrelih letnjih dana jeste trčanje u šumovitim delovima grada. Šume su barem za dva stepena hladnije nego centralni deo grada koji je u asfaltu. Samo trčanje mi nije ni dovoljno brzo ni dugačko, kao kada trčim po betonu, međutim – meni je važnije da održavam kondiciju i rad nogu čak i sporijim tempom po šumi, nego da preskočim trening. Istražite svoje gradove i okolna mesta, sigurna sam da možete pronaći neke lepe šumske puteve koji imaju više hlada, a samim tim su i manje zagrejani. Ukoliko ipak trčite po betonu, birajte staze na kojima su izvori vode, kako biste se osvežili i rashladili.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)