Zanimljivosti
30.05.2019.

KAKO SE TRČANJEM TOPE MASTI?

Zanimljivosti

Među trkačima postoji veliki broj onih koji su trčanjem počeli da se bave zbog želje da skinu višak kilograma, ali i onih čija vaga pokazuje samo koji kilogram više, dok im masne naslage (uglavnom na stomaku) zadaju najveće muke. Trčanjem i zdravom ishranom se svakako gube kilogrami, ali se različitim trkačkim treninzima različito tope masti. Evo i kako.

Aerobno trčanje za topljenje masti

Aerobno trčanje je tip trčanja koji se najčešće upražnjava za topljenje masti. U pitanju je lagan tempo trčanja tokom kog može normalno da se diše i priča sa prijateljima u ekipi, bez nekog većeg opterećenja. Tada se trči 50-60% maksimalnog pulsa tako da srce i pluća mogu normalno da rade.

U aerobnoj fazi se trče maratoni i za nju je potrebna izdržljivost. Prema mnogim mišljenjima takvo trčanje je idealno za sagorevanje masti, jer od ukupne količine potrošenih kalorija čak 90% njih se troši direktno iz masti. Međutim, aerobno trčanje troši mnogo manje kalorija od intenzivnog trčanja i nakon treninga veoma kratko (možda pola sata) nastavi da troši masti. Pored trčanja, aerobni trening može da bude i brzo hodanje.

Anaerobno trčanje za topljenje masti

Anaerobno trčanje je visokointenzivno trčanje i to je najčešće intervalno trčanje.

Intervalno trčanje se radi tako što odaberete određeni vremenski interval ili distancu koji/u pretčavate brzinom od 80-90% svoje maksimalne brzine i onda u drugom intervalu pravite pauzu hodanjem ili laganim kaskanjem. Poenta tog treninga je podizanje pulsa na 75-100% njegovog maksimuma, prilikom čega telo kao osnovni izvor energije ne koristi masti nego glikogen (šećer koji se nalazi u krvi).

Ovim načinom trčanja telo sagoreva više kalorija, ali samo nekih 60% tih kalorija dolazi iz masti. Ipak, nakon treninga metabolizam ostaje aktivan naredna 2-3 sata i nastavlja da sagoreva više kalorija. Takva vrsta treninga se naziva i metabolički trening, jer se njim ubrzava rad metabolizma tokom celog dana. Treninzi treba da traju do 60 minuta sa sve zagrevanjem i istezanjem i NIKAKO ih nemojte raditi praznog stomaka (meni često od napora potpuno pomodre usne tokom intervalnih treninga).

I još nešto...

Sada kada ste pročitali teoriju, objasniću vam kako u praksi treba da radite. Nemojte da se odlučujete na samo jednu vrstu trkačkog treninga, već redovno kombinujte. Makar jednom nedeljno odradite intervale, a ukoliko želite da ubrzate svoj metabolizam uradite dva takva treninga nedeljno. Moj tempo je - dva puta nedeljno distance, jednom intervale.

Nemojte da mislite da je, ako ste i tri puta nedeljno istrčali intervale, to bilo dovoljno i da možete da odete na neku masnu i brzu hranu. Tako sigurno nećete uspeti! Pokušajte da regulišete svoju ishranu i redovno trčite. Sigurna sam da ćete već nakon dva meseca primetiti razliku u svom izgledu.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""