Trčanje
06.09.2018.

KAKO DA TRČANJEM IZGUBIM KILOGRAME?

Trčanje

Sa trčanjem se počinje onda kada imate zacrtan cilj i mnogi trkači su počeli da trče da bi promenili svoj način života iz korena. Ostavili su loše navike i okrenuli se dobrim i zdravim. Sa navikama su promenili svoj izgled i, slobodno mogu da kažem, oblik tela.

Ukoliko ste puniji i želite zauvek da se otarasite viška kilograma, onda su patike za trčanje vaš najbolji prijatelj u toj borbi. Trčanje, posle nordijskog skijanja, predstavlja aktivnost tokom koje topite najviše masti iz organizma. Kako bi vam telo koristilo samo masti, tj. kako bi oko 90% potrošenih kalorija išlo samo iz masti, treba da trčite veoma lagano, nešto između brzog hoda i trčanja. To će vam naročito značiti ako ste početnik!

Nemojte da se forsirate da izvučete što brži tempo, već idite lagano i budite uporni. Garantujem da ćete promenu primetiti već nakon mesec dana. Lagano trčanje je zdravije i za vaše zglobove koji nisu naviknuti na takvu aktivnost, pa ćete tako i njima dati vremena da se priviknu.

Kada vam postane lakše nemojte se ubrzavati, već produžite distancu odnosno vreme koje izdvajate za trčanje. Ukoliko ste prvo trčali 30 min, polako povećavajte vreme ka 60 min. Dok dođete do tog vremena, promene na vagi će već biti vidljive i onda utreniranih zglobova, sa kojim kilom manje, možete da počnete sa bržim trčanjem, tokom kog ćete trošiti još više kalorija ali ne samo iz masti.

Nemojte da vas ova priča zavara pa da mislite da će trčanje biti jedino dovoljno u borbi sa kilogramima. Ishranu ćete vremenom i sami želeti da promenite, jer će vam realno biti žao da nakon toliko znoja jedete čokoladu ili burek.

Preporučujem vam da onog dana kada započnete život trkača, počnete i zdravije da se hranite. Šta to znači? Za početak potpuno izbacite belo brašno, zamenite hleb dehidridanim pirinčem, krompriom ili beskvasnim hlebovima od celog zrna, izbacite sve slatkiše, zamenite ih voćem, urmama, medom i, naravno sokove, osim ukoliko nisu prirodni. Vremenom ćete naučiti još više o ishrani, ali za početak će vam izbacivanje ove tri stvari biti dovoljno.

Ne zaboravite, nije bitno koliko sporo trčite, jer ipak ste i tada brži od onoga ko sedi.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

X
string(0) ""
string(0) ""