Zanimljivosti
04.06.2020.

KAKO DA KONTROLIŠETE FIZIOLOŠKE POTREBE TOKOM TRČANJA?

Zanimljivosti

Trčanje i fiziološke potrebe - tema je o kojoj ste želeli da čitate u novom blogu i ja vam tu želju sada ostvarujem.

 

Za početak treba da znate da se metabolizam tokom trčanja ubrzava i to je razlog zašto osobe koje redovno trče mnogo češće vrše nuždu u odnosu na osobe koje nisu toliko aktivne. I tokom trčanja se često dešava da osetimo potrebu za odlaskom u toalet. Šta tada? Ništa, idite da obavite nuždu ako ne možete da izdržite. Ne postoji neki trik koji će vam pomoći da iskontrolišete vašu potrebu za vršenjem nužde. Ipak, postoje trikovi koji bi trebalo da spreče takav scenario. Da biste izbegli situaciju u kojoj će vaše trčanje prekinuti neka fiziološka potreba, pročitajte sledeće savete koje vam dajem iz ličnog iskustva.

 

Obavljanje nužde pre trčanja

Znam da sada mislite kako je nemoguće "naštelovati" organizam kada treba da ide u toalet, ali verujte mi da možete i da je moć podsvesti mnogo jača nego što mislite. Organizam je jedna mašina i kada se duže vreme (barem 15 dana) pridržavate nečega, taj sistem ponašanja organizam preuzima kao normalan i tako radi po default-u. Šta sada ovo znači u praksi?

 

 

To znači da se sami sa sobom "dogovorite" da npr. ujutru vršite veliku nuždu i onda možete potpuno "bezbedno" da se uputite na jutarnje trčanje. Taj sistem jutarnje nužde je izuzetno bitan za trkače koji učestvuju na trkama, jer se one uglavnom organizuju u prepodnevnim satima i sigurna sam da ćete, ukoliko pre trke ne obavite nuždu, morati negde u sred trke što je vrlo nezgodno, naročito kada ne znate gde može biti sledeći WC. To isto važi i za malu nuždu. Ja bukvalno samu sebe teram da je obavim pre trčanja, iako uopšte nemam potrebu, jer tako mogu bezbedno da trčim i duže od četiri sata.

 

Međutim, kada me hvata trema pred trku, uvek imam potrebu da obavim malu nuždu iako sam to odradila recimo 20 min. pre početka trke, pa me naredna tri kilometra "muči" ta potreba. Ipak, tada ne stajem već nastavljam dalje, jer znam da me samo muči trema, a ne i stvarna potreba. Zato je najbitnije da upoznate dobro svoje telo i da vodite unutrašnji razgovor u kom ćete prepoznati šta vam je činiti.

 

Ishrana pre trčanja

Ishrana pre trčanja predstavlja veoma bitan faktor.

Moje prvo pravilo je da pre trčanja NIKAKO ne jedem salatu. Ne pitajte me kako znam! Drugo bitno pravilo je da pre trčanja NIKAKO ne jedem ono što je neuobičajeno za mene. Isto me ne pitajte kako znam… Salata je puna vlakana i sigurno će vas "poterati" u WC i bez trčanja, a sa trčanjem će taj proces biti mnogo, mnogo brži.

 

 

Kada je u pitanju hrana na koju nisam navikla ili je nikada ne jedem pre trčanja, ona je problematična jer nikada ne znam da li će mi biti muka ili ću imati potrebu za velikom nuždom. Jednostavno pre trčanja nemojte eksperimentisati sa hranom, iako ste na putovanju u nekoj egzotičnoj zemlji sa još egzotičnijom hranom. Tu egzotiku ostavite za posle trke. Takođe, nikako ne preporučujem da pre trčanja jedete hranu sa nekim sosom, jer su sosevi obično veoma masni i sigurno će ubrzati pražnjenje vaših creva.

 

Šta piti pre trčanja?

"Najproblematičnije" piće za trkače je kafa. Mnogi je vole, ali po svom svojstvu dijuretika može s jedne strane biti problematična, a s druge strane spas. Ukoliko znate da će kafa izazvati veliku nuždu, onda je super da je popijete barem sat-dva pre trčanja kako bi vas "oslobodila" stresa na stazi. S druge strane, ako nemate ustaljen sistem kada pijete kafu i nakon kog vremena morate da posetite WC, onda je bolje da je ne pijete pre trčanja.

 

Najbolje piće pre i tokom trčanja je voda, samo nemojte da se nalivate neposredno pre trčanja, jer vam i nalivanje vodom može stvoriti problem. Kada su sokovi u pitanju, ja volim da ih pijem tek posle trčanja, jer postoji velika šansa da će me želudac boleti ukoliko ih pijem pre trčanja.

 

 

Obavljanje nužde tokom trčanja

I to mi se dešavalo, naravno. Sećam se da sam imala takav problem tokom jedne trke u inostranstvu, jer sam pre toga doručkovala ono što inače ne jedem i da sam nekoliko kilometara tražila WC kog nije bilo. Potpuno je normalno da prekinete trčanje da biste obavili fiziološku potrebu i, kao što sam rekla, za to i ne postoji neki trik. Jedino što mogu da vam preporučim je da nuždu obavite što brže kako se ne biste ohladili za dalje trčanje.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara