Trčanje
15.08.2018.

ŠTA JESTI PRE I POSLE TRČANJA?

Trčanje

Ako ste odlučili da počnete da trčite treba da znate da će vam se životne navike promeniti. Promeniće vam se prioriteti, način planiranja putovanja i odmora i, naravno, ishrana.

Neminovno je da onog trenutka kada uočite prve promene na svom telu poželite da promenite i način ishrane.
Vaše telo će tražiti da unosite više namirnica koje do tada niste, a i biće vam žao da posle 10 km trčanja pojedete 100g čokolade. Beli hleb ćete zameniti dehidriranim pirinčem ili hlebovima pravljenim od zdravijeg zrna i bez kvasca, salate ćete jesti češće nego inače, slatkiše će zameniti voće ili crna čokolada, a sokovi će biti isključivo ceđeni, i to litre i litre limunade.

Pre trčanja se savetuje da unosite ugljene hidrate, što znači da treba da jedete paste i rižoto kako bi se telo “napunilo energijom” za tu distancu. Posle trčanja ćete osetiti potrebu za osvežavajućim namirnicama. Ipak, ja vam predlažem da se više držite ličnog osećaja i potrebe nego da slušate tuđe savete, jer svi smo svi jedinka za sebe.

Istina je da ugljeni hidrati treba da se unesu pred trčanje, ali ljudi se zbog toga neretko prejedu, pa vodite računa da vam se to ne desi. Ako i inače ne jedete često paste i rižoto, nemojte to ni pred trčanje! Može se desiti da vam stomak nije naviknut i da se kao posledica pojavi iznenadna dijareja, pa da se još više istrošite. Moj predlog je da jedete ono što inače jedete, ali da se potrudite da ima malo više ugljenih hidrata i da to sve bude dva sata pre trke.

Neposredno nakon trčanja najviše će vam prijati da jedete voće koje je puno vode, jer će vam pomoći da „ugasite“ žeđ i vratiti vam vitamine i minerale. Obrok nakon trčanja treba da bude nutritivno ispunjen i da sadrži proteine, vitamine, vlakna i minerale, što znači da će vam meso sa povrćem baš prijati. Ako niste ljubitelj mesa, pečurke i humus mogu lepo da ga zamene.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""