Trčanje
05.11.2018.

ZAŠTO JE TRČANJE DOBRO ZA DIJABETIČARE?

Trčanje

Mnogo je faktora koji utiču na pojavu dijabetesa, jedne od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba. Prvi i osnovni je nasledni faktor, pa ako je neko od članova vaše porodice dijabetičar, može se desiti da već imate ovu bolest, a da to i ne znate. Ipak, ne brinite – dijabetes se može držati pod kontrolom. Sve je u vašim rukama!

Kako kontrolisati dijabetes?

Osim pravilne ishrane, redovna fizička aktivnost je neophodna. Istraživanja su pokazala da osobe sa dijabetesom, koje redovno vežbaju, imaju niži krvni pritisak, manji procenat potkožnog masnog tkiva, više snage i da su manje pod stresom.

Obavezno se konsultujte sa lekarom pre treninga! Imajte na umu da vežbanje ne može zameniti redovnu terapiju, ali može mnogo uticati na regulisanje ove bolesti.

Koje vežbe dijabetičari treba da rade?

Pre nego vam skrenemo pažnju na vežbe koje bi trebalo da radite ukoliko bolujete od dijabetesa, važno je da znate da je jutro najbolje doba dana za vežbanje. Dnevni ritam lučenja hormona koji su u direktnom dejstvu sa insulinom mnogo je bolji nego u večernjim časovima, pa imajte i to na umu kada birate vreme za trening.

A sada, vežbe! Trening snage, odnosno vežbe sa opterećenjem sopstvenog tela i dodatnim opterećenjem, 2-3 puta nedeljno, odličan su način da nivo insulina držite pod kontrolom. Radite 8-10 različitih vežbi koje uključuju mišiće celog tela u 2-3 serije i brzo ćete primetiti rezultate.

Zašto je trčanje idealno za dijabetičare?

Dijabetičarima se preporučuju i aerobni treninzi, naročito trčanje, minimum tri puta nedeljno. Ako niste u kondiciji, trčite kraće deonice i ne forsirajte se. Pravite češće pauze koje će obuhvatati brzi hod i vremenom ćete ući u formu. Jednom kada se to desi, za vas više neće biti prepreka!

Ako se pravilno dozira, trčanje ima pozitivno dejstvo na rad srca, potrošnju šećera u krvi i povećanje energije za ostale svakodnevne aktivnosti. Osim toga, trčanje povećava i potrošnju kalorija koja dovodi do regulisanja telesne težine.

I još nešto...

Obavezno užinajte pre treninga i merite glukozu pre i posle fizičke aktivnosti. Ne zaboravite da se 10 minuta dobro zagrejete, baš kao što ne treba da zaboravite i istezanje nakon trčanja. Preporuka je i da sve vreme merite puls uz pomoć heart rate monitora.

Bilo da ste već u formi ili tek počinjete da trčite, ne propustite trku „Plavi krug oko Ade“ koja će 11. novembra biti održana na Adi Ciganliji. Zajedno sa ljudima iz organizacije „Plavi krug“ i mi ćemo, kao partneri, pružiti podršku svim trkačima i zajedničkim snagama skrenuti pažnju na probleme sa kojima se susreću osobe koje boluju od dijabetesa. Vidimo se na Adi!

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""