Ishrana
20.08.2019.

EVO ZAŠTO TRKAČI TREBA DA JEDU LUBENICU

Ishrana

Šta jesti pre i posle trčanja? Jedan od odgovora glasi - lubenicu. Zašto trkači treba da jedu lubenicu? Odgovoriću vam u jednoj rečenici - zato što je najukusnije voće na svetu! 

To je, naravno, šala jer je ukus individualan, ali verujem da većina obožava da se rashladi uz sladak ukus lubenice iz frižidera. Onima koji je ipak ne vole, preporučujem da jedu u različitim okolnostima, dok ne zavole!

Lubenica čuva naše zdravlje na više načina, a prvi i osnovni je to što je puna vode. Preporučljiva je tokom toplih letnjih dana kada naše telo svakako žudi za vodom zbog visokih temperatura, a pogotovo za one koji se bave sportom i čije telo lakše i češće može da dehidrira. Količina soka u lubenici ubrzava metabolizam, čisti bubrege i održava nas hidriranima tokom celog dana.

Za one koji vode računa o kilaži, lubenica je odličan izbor jer na 100g ima svega 30 kalorija, što znači da nakon malo dužeg trčanja od 5-6 kilometara možete da pojedete i kilogram lubenice i da i dalje budete u kalorijskom deficitu.

Iako nije citrusno voće (a nije ni voće, već povrće), lubenica ima veliku količinu vitamina C. Ona ojačava naš imuni sistem i pomaže prilikom oporavka od bolesti, što je veoma važno za trkače koji dugim trčanjem gube mnogo vitamina i minerala iz organizma, jer ih konzumiranjem lubenice vraćaju.

Pored vitamina kojima je bogata, a to su C i A, ova letnja poslastica ima mnogo aminokiselina koje su ključne u periodu oporavka nakon treninga. Lubenica ima mnogo citrulina. To je aminokiselina koja se u telu pretvara u arginin koji pospešuje cirkulaciju krvi i tako opušta mišiće i pruža brži oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Većina ljudi baca kore lubenice. Međutim, ako želite da izvučete maksimum iz ove biljke trebalo bi da koru dobro isprete i seckate u neku salatu i pojedete. Kora lubenice sadrži najviše vitamina C, A i B6, magnezijuma i kalijuma, u suštini svega onoga što jednom trkaču treba za oporavak nakon treninga. Kora možda nije najukusnija (realno nije ukusna uopšte), ali iz nje mogu da se izvuku najvažniji sastojci za naš organizam.

Jedite lubenicu da biste bili hidrirani, da bi vam koža bila lepša, da biste očuvali svoje zdravlje i da biste se brže oporavili nakon napornih treninga. Prijatno!

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""