Trening
31.01.2020.

VEŽBE SNAGE I TRČANJE - KAKO I KADA IDU ZAJEDNO?

Trening

Kad god pričam sa trkačima stalno ističem da je trčanje super, ali da ne možete biti zdrav i kompletan trkač ukoliko ne radite i vežbe snage. Vežbe snage i stabilizacije mogu vam pomoći da poboljšate svoje trkačke performanse i da izbegnete povrede. One će vam pomoći i da izgradite "stub snage" u svom organizmu, koji će vas činiti jačim i sigurnijim na vašim nogama. Samim tim će mišići u potpunosti preuzeti svoju ulogu i ujedno rasteretiti zglobove.

 

 

Na treninzima, vežbe snage i stabilizacije radim gotovo isključivo sopstvenom težinom. Nekada dodam po koji rekvizit (loptu, male tegove, slajdove), jer smatram da su funkcionalne vežbe najbitnije za naše telo i njegovo funcionisanje (zato se tako i zovu).

 

Trening snage uglavnom radim dva puta nedeljno, a kada imam vremena u toku nedelje uradim i treći. Dva puta nedeljno je neki optimum treninga koji će stvarno imati ulogu u našem zdravlju. Svaki trening je koncipiran tako da obuhvata sve veće grupe mišića, a pogotovo mišiće nogu. Ne izbegavam vežbe za jačanje gornjeg dela tela, jer su me na početku trkačke karijere najviše bolela ramena i bicepsi, sve dok te mišiće nisam toliko ojačala da su mogli da izdrže savijen položaj ruku preko dva sata u kontinuitetu.

 

Svaki trening koji radim, osim ako nije u pitanju dužinsko trčanje, traje do sat vremena - nikada manje od pola sata, jer ko bi se realno i presvlačio zbog pola sata treninga! Tako i trening snage treba da traje u proseku 45, 50 minuta. Izbegavajte da radite trening snage istih dana kada i trčite, kako bi vaše telo bilo dovoljno odmorno i za jedno i za drugo. Raspored treninga je sledeći - uglavnom jedan dan trčim, a sledeći dan radim trening snage. Ukoliko se baš desi da moram da spojim jedan i drugi trening, onda prvo trčim pa radim vežbe snage i stabilizacije.

 

 

Ovaj tip treninga je veoma bitan i dobar za održavanje kondicije van sezone, kada je napolju hladno i niste u mogućnosti da trčite, jer u tim situacijama trčanje kompenzujete češćim treninzima snage, koji treba da budu intenzivniji.

 

Nemojte izbegavati treninge snage, već ih prigrlite oberučke!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)