Trening
09.09.2021.

Kako izabrati sat za trčanje?

Trening

Jedno od najčešće postavljanih pitanja na mom Instagramu je koji sat za trčanje koristim i gde se može kupiti. Ono što vam moram reći pre nego što krenem dalje sa pisanjem jeste da sat za trčanje ne treba tako da birate, već da sagledate određene parametre koji su vam sigurno bitni za kupovinu ovakvog gedžeta.

 

Koja je cena satova za trčanje?

 

Pametne satove možete naći u velikom cenovnom rangu, od 7.000, 8.000 dinara do onih koji koštaju više od 100.000 dinara. Garmin satovi za trčanje koji su dostupni u Run’n More-u spadaju u kategoriju srednjeg cenovnog ranga. Pored satova, u ponudi se mogu pronaći i pametne narukvice, koje mogu da imaju skoro iste funkcije kao i pametni sat.

 

 

Moj savet je da prvo odredite budžet koji planirate da potrošite pre nego krenete u kupovinu sata i očekujte da ćete ga sigurno malo probiti. Budžet zavisi od toga u kakvoj ste situaciji, ali i u kakvom ste odnosu sa trčanjem – da li ste pasionirani trkač ili samo rekreativac, ili rekreativac koji treba da postane pasionirani trkač.

 

Kako se nosi sat za trčanje?

 

Važno je da unapred znate gde ćete, kada i kako nositi svoj sat za trčanje. Ja npr. imam prelepi beli sat koji nosim uvek, bez obzira na to da li sam na trčanju ili sam otišla na neku proslavu.

 

 

Pre nego ga kupite, razmislite kada ćete ga sve nositi, jer ako ste žensko i kupite neki crni sat koji je malo veći i sportskog dizajna, vrlo je verovatno da ga nećete nositi uz večernju haljinu. Dakle, moj savet je da pre svega dobro razmislite u kojim ćete sve prilikama nositi taj sat.

 

Funkcije satova za trčanje

 

Sportski satovi imaju mnogo funkcija. Ako mene pitate i previše. Ipak, ovo im pre svega određuje cenu. Ono što ja smatram da je veoma bitno da svaki sportski sat ima jeste pedometar koji broji korake, senzor za merenje pulsa, merenje kalorija i modove vežbanja. Sve preko toga je mnogo! Dobro, eventualno da može da vam vibrira kada imate poziv (to je meni vro korisno jer mi je ton ugašen i samo na satu osetim da me neko zove).

 

Kada su modovi vežbanja u pitanju, većina satova ima nekoliko različitih modova. Uglavnom su to trčanje, vožnja bicikla, hodanje i joga. Oni napredniji, skuplji satovi, imaju i određene sprave u teretani, skijanje, golf itd. Neki čak imaju i opciju plivanja, što je super za one koji se spremaju za triatlon.

 

 

Ono po čemu se satovi najčešće razlikuju od narukvica jeste to da satovi uglavnom imaju GPS, dok narukvice to nemaju, pa su satovi zbog toga dosta precizniji kada je merenje distance u pitanju.

 

Brendovi satova za trčanje

 

Kao i kod svega druogo na svetu, i kod trčanja brend umnogome utiče na cenu. Ipak, smatram da brendovi kojima su primaran posao satovi za trčanje mnogo dosta bolje i kvalitetnije satove. U prodavnici Run n’ More-u možete pronaći satove za trčanje koji su po mom mišljenju veoma kvalitetni. Ukoliko vam je potreban bilo kakav dodatni savet, slobodno kontaktirajte prodavce ili call centar, jer sam sigurna da će znati mnogo toga da vam kažu i pomognu u odluci za vaš novi gedžet.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara