Vesti
15.04.2024.

MILJAN MATIĆ: PARISKI MARATON IZ MOG UGLA

Vesti

Kao neko ko trči još od 2007. godine, do sada sam se oprobao u nekoliko trkačkih disciplina: u polumaratonu (27), maratonu (14) i ultramaratonu (63 km na Tari i 110 km UTMB na Istri). S obzirom da je trčanje sastavni deo mog života i da volim da putujem, došao sam na ideju da kroz maratonske trke obilazim različite gradove širom naše zemlje i Evrope. Tako sam se pre samo nekoliko dana, pun utisaka, vratio sa čuvenog Pariskog maratona.

 

Pariz je jedan od najposećenijih turističkih gradova, što se možete videti po sastavu i broju učesnika samog marataona. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo trčati Pariski maraton, koji verovatno ima jednu od najlepših maratonskih staza sveta, a osećaj je, naravno, neprocenjiv i vredi ga doživeti. Do sada sam učestvovao na mnogim maratonskim trkama, gde je maksimalan broj učesnika dostizao 20.000, tako da je maraton u Parizu definitivno jedan od najmasovnijih na kojima sam bio. Ako želite da uživate u prelepim prizorima dok trčite, prolazeći pored brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti Pariza, onda je ova trka idealan izbor za vas.

Start trke je ispred Trijumfalne kapije, na Aveniji Jelisejskih polja (Champs-Élysées), najprestižnijoj i najširoj aveniji u Parizu. Zbog velikog broja učesnika, start trke se izvodi u talasima, tako da sam trku započeo nekih dva i po sata nakon elitnih trkača. Prolazeći preko trga Konkord, sa pogledom na Skupštinu, zatim pored Opere Garnije, trga Karusel sa pogledom na muzej Luvr, i dalje preko trga Bastilje do Vesenskog dvorca, prvih 10-15 km trke je proletelo tako da nisam ni osetio. Trčeći kroz Vesensku šumu, vrlo brzo sam shvatio da sam prešao polumaratonsku distancu od 21km. Nakon toga smo ponovo izašli na ulice Pariza, gde je prisutna publika koja u velikom broju bodri i podržava trkače, što mi je dalo dodatnu snagu za trčanje. Trka se zatim nastavila kejovima Sene, sa prelepim pogledom na levu obalu. Negde na 30. kilometru, kada je trka već postala naporna, a noge otežale, iznenada i neočekivano se pojavio Ajfelov toranj, koji mi je odvukao pogled sa nogu i staze. U tom trenutku sam shvatio da sam već negde na 35. kilometru i da ulazim u Bulonjsku šumu.

Na stazi je desetine hiljada ljudi – što trkača, što publike, i dalje se guramo, zaobilazimo i dajemo poslednje atome snage do cilja. Cilj je nestvaran, nalazi se u aveniji Foš, jednoj od najluksuznijih pariskih ulica u blizini Trijumfalne kapije. Na cilju je organizacija bila besprekorna, volonteri brzi i uslužni, a okrepljenje obilno.

 

Maraton u Parizu sam istrčao u najnovijem modelu ASICS patika – Meta Speed Sky+ Paris. Ovaj model sadrži materijale i tehnologije koje su mi olakšale trčanje, posebno nakon tridesetog kilometra, gde mi se inače javlja problem sa postizanjem odgovarajuće brzine koju je potrebno održati do kraja trke. Ovaj model patika bih preporučio trkačima sa pravilnom tehnikom trčanja i onima koji razvijaju velike brzine.

U dosadašnjoj trkačkoj karijeri imao sam iskustva sa modelima ASICS patika za sporije trčanje, kao što su Cumulus i Nimbus. Meta Speed Sky+ Paris je „brza“ patika koja se izdvaja od pomenutih modela jer u sebi sadrži karbonsku ploču koja se prostire dužinom celog stopala, čija je uloga da dodatno ubrza tranziciju od pete ka prstima. Takođe, jedna od prednosti ovog modela je međuđon koji smanjuje težinu patike i doprinosi boljoj amortizaciji i mekoći tokom trčanja.

 

Pravilan izbor patika igra ključnu ulogu u zaštiti celokupnog tela na duže distance, jer patike pružaju komfor i podršku tokom trčanja. Osim toga, mogu uticati i na poboljšanje tehnike trčanja, a samim tim i na postizanje boljih rezultata. ASICS je jedan od većih svetskih brendova, sa velikim izborom različitih modela trkačkih patika, za različite potrebe i tipove stopala. Tako da, bez obzira da li ste početnik ili iskusan trkač, u ASICS ponudi možete pronaći idealne patike za vaše potrebe.

 

Miljan Matić @miljanrunfar