Sigurno je svako od vas tokom trčanja ili neke druge fizičke aktivnosti osetio vrlo neprijatan bol ispod rebara. Nakon najčešćeg odgovora “Krvari ti slezina, proći će”, nastavili ste da trčite i bol je posle nekog vremena nestao. Odmah na početku moram da vam kažem da je čista laž kada kažu da se to dešava samo početnicima. Meni se povremeno desi, a trčim više od 5 godina i to redovno, bez pauze duže od 20 dana.

Moj način da prevaziđem tu bol je da stisnem trbušnjake i zube i pokušam da je ignorišem. Na kraju bol prestane sam od sebe, ali evo nekoliko saveta kako da pokušate da sprečite njeno nastajanje.

Pazite šta jedete pre trčanja

Izbegavajte hranu punu vlakana (salate najčeće nadimaju) i bogatu mastima. Ovakva hrana može biti teška za varenje i izazvati grčeve u stomaku, a samim tim i bol ispod rebara. Moj predlog je da jedete dva sata pre trčanja i to nešto lagano ako vam treba više vremena da svarite. Ako trčite rano ujutru, moj predlog su banana, urme i ovas.

Dobro se zagrejte pre trčanja

Znam da vam to teško pada, ali morate se dobro zagrejati da biste izbegli ovaj neprijatan bol. Ukoliko preskočite zagrevanje i krenete naglo da trčite može da se desi da ćete se mnogo brže umoriti (zamislite da ubacujete auto iz neutralne u treću brzinu) i zbog toga ćete nepravilno disati, što će opet da izazove grčeve u stomaku i bol ispod rebara. Zato podignite puls malo po malo.

I tehnika trčanja je važna

Ovo je veoma važno i zbog vaših zglobova i kičme. Dočekujte se mekano na sredinu stopala. Ne treba da trčite ni na prstima ni da se dočekate tvrdo na petu, već da sredinom stopala apsorbujete udarac. Ukoliko se mnogo grubo dočekujete na pete, prvo će vam nastradati zglobovi. Jak udarac može imati veći uticaj i na mišiće trupa, zbog čega će se oni više grčiti i stvarati vam ovaj neprijatan bol.

Ne zabooravite na pravilno disanje tokom trčanja i obavezno slušajte sebe i svoje telo, jer će vam ono u mnogim situacijama dati rešenje problema.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)